Jęczmień to jednoroczna roślina należąca do rodziny traw. Jest to roślina paszowa, pokarmowa i lecznicza. Młody jęczmień jest niczym innym, jak właśnie tą rośliną uprawną zbieraną na wczesnym etapie wzrostowym, dzięki czemu jest prawdziwą bombą witaminową.
Pierwsze znane użycie młodego jęczmienia nastąpiło w 7000 roku p.n.e., kiedy to używano go nie tylko jako pokarmu, ale także w leczeniu problemów zdrowotnych, takich jak zapalenie skóry, problemy z wątrobą i problemy z krwią. Uważa się nawet, że starożytni gladiatorzy używali trawy jęczmiennej, aby zwiększyć swoją siłę i wytrzymałość.
Roślina ta najlepiej wzrasta na ziemiach w pobliżu wyschniętych jezior słodkowodnych. Jęczmień podlewany jest wówczas wodą mineralną pochodzącą z podziemnych wód. Taki produkt posiada najwięcej wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych, jest wówczas zalecany jako suplement diety. Do kupienia jest przede wszystkim w formie sproszkowanej, neutralnej w smaku.
Młody jęczmień – wartości odżywcze
Proszek jęczmienny to suplement diety, który jest niezwykle bogaty w składniki odżywcze i mikroelementy. Stanowi cenne źródło witamin z grupy B, witaminy C, niacyny i karotenoidów.
W proszku z trawy jęczmiennej znajdziemy też wiele składników mineralnych szczególnie potas, wapń, fosfor, magnez i żelazo. |Korzystnie wpływają one na zdrowie i rozwój kości, mięśni, układu krwionośnego i serca, a także nerwowego. Warto włączyć go do diety również z uwagi na duży ładunek przeciwutleniaczy takich jak proantocyjanidyny, a także enzymów o działaniu przeciwutleniającym.
Proszek z trawy jęczmiennej jest niezwykle cenny również z uwagi na zawartość białka, w którym znajduje się wszystkie osiem niezbędnych aminokwasów.
Młody jęczmień jest produktem wyjątkowo zasobnym w wartości odżywcze, takie jak:
- Potas – którego znajdziemy w zielonym jęczmieniu 25 razy więcej niż w pszenicy;
- Wapń – którego jest aż 37 razy więcej niż w pszenicy;
- Magnez – o dwukrotnie większej objętości niż w pszenicy;
- Żelazo – którego jest do 5 razy więcej niż w pszenicy;
- Fosfor;
- Mangan;
- Cynk;
- Beta karoten;
- Witamina C;
- Witamina E;
- Witamina B1;
- Witamina B2;
- Witamina B3;
- Witamina B6;
- Witamina B7;
- Kwas foliowy;
- Kwas panteonowy.
Dlaczego warto spożywać młody jęczmień?
Na pomoc cukrzykom
Według wielu badań młody jęczmień może poprawić oporność na insulinę i obniżyć poziom cukru, co pomaga osobom z cukrzycą kontrolować zmiany w poziomie cukru w ciągu dnia. Kwestią, która powoduje wszystkie główne problemy zdrowotne związane z cukrzycą, są nagłe skoki lub spadki poziomu cukru we krwi. Jak udowodniono, trawa jęczmienna, a dokładniej, przeciwutleniacze i witaminy znajdujące się w liściu młodego jęczmienia, poprawiają ten stan.
Detoksykuje organizm i wspomaga pracę wątroby
Jedną z największych korzyści wynikającą ze spożywania młodego jęczmienia jest to, że jest to naturalny detoksykator – szczególnie jeśli chodzi o wątrobę, który może pomóc nam w radzeniu sobie z fizycznymi skutkami złych nawyków żywieniowych. Ponadto zawartość chlorofilu i beta-karotenu w trawie jęczmiennej stymuluje eliminację odpadów. W ten sposób pozbywamy się odpadów z naszego organizmu, stosując naturalny środek, który nie wpływa negatywnie na żaden aspekt naszego zdrowia.
Zdrowy wygląd i zwiększona odporność skóry
Będąca źródłem selenu trawa jęczmienna może znacznie poprawić zdrowie naszej skóry. Sprzyja ona elastyczności skóry, co zapobiega dalszym szkodliwym problemom, takim jak powstawanie fałd luźnej skóry. Co więcej, chroni skórę przed uszkodzeniami spowodowanymi przez czynniki zewnętrzne, takie jak szkodliwe promienie UV, wiatr i zimne powietrze. Spaliny i smog to tylko niektóre z typowych czynników ją niszczących, więc jeśli mieszkasz w mieście, trawa jęczmienna z pewnością pomoże ci zachować młodzieńczy i zdrowy wygląd skóry.
Skutecznie walczy ze złym cholesterolem
Podczas badań klinicznych nad wpływem młodego jęczmienia na cukrzycę typu 2 naukowcy odkryli, że nie tylko obniża on poziom cukru we krwi, ale także redukuje poziom cholesterolu. Ponadto, badanie wykazało, że po 70 dniach codziennej konsumpcji trawy jęczmiennej, poziom cholesterolu u badanych osób obniżył się o 5,1%. Gromadzenie się nadmiaru cholesterolu, podobnie jak cukrzyca typu 2, jest spowalniane przez tłuszcze jednonienasycone i przeciwutleniacze, w które bogata jest trawa jęczmienna.
Daje uczucie sytości i wspomaga odchudzanie
Będąc źródłem nierozpuszczalnego błonnika, trawa jęczmienna daje poczucie pełności przez długi czas, a jednocześnie dostarcza wielu niezbędnych witamin i minerałów, których potrzebuje twoje ciało. Ponieważ pomaga również kontrolować poziom cukru we krwi, nie będziesz mieć silnych zachcianek między posiłkami. Używając trawy jęczmiennej – pod warunkiem, że również wykonasz jakąś formę wysiłku fizycznego i unikniesz przejadania się – będziesz w stanie efektywniej trzymać się diety i schudnąć w zdrowy sposób.
Dla zdrowego rozwoju dziecka
Najczęstszym zaburzeniem wśród dzieci jest z pewnością dziecięca astma, która może prowadzić do poważniejszych problemów w późniejszym życiu. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy oraz witamin C i E trawa jęczmienna może pomóc w normalizacji i kontrolowaniu oddechu.
Pomoże też zdrowiu kości
Zdrowie kości można poprawić także poprzez spożycie trawy jęczmiennej, ponieważ zawiera ona fosfor i miedź. Trawa jęczmienna zawiera 11 razy więcej wapnia niż mleko. Niezależnie od tego, czy masz złamaną kość, która powoli się zrasta, czy po prostu chcesz poprawić zdrowie kości, trawa jęczmienna z pewnością ci pomoże. To także czyni ją doskonałym dodatkiem do diety dzieci; ponieważ ich ciała ciągle rosną, powinny być zaopatrzone w wiele naturalnych źródeł witamin i minerałów, które będą promować zdrowy rozwój.
W okresie przeziębień na odporność
Młody jęczmień zawiera w swoim składzie bardzo wiele witaminy C. Z tego powodu może wspierać układ odpornościowy i poprawić ogólny stan zdrowia. Dzięki temu jesteśmy bardziej odporni na przeziębienie lub na grypę. Miedź jest kolejnym ważnym mikroelementem zwiększającym odporność, znajdującym się w jęczmieniu – poprawia nasze zdrowie kości i jest niezbędna do produkcji hemoglobiny w czerwonych ciałkach krwi.
Podsumowując: spożywanie młodego jęczmienia może wpłynąć pozytywnie na funkcjonowanie i zdrowie naszego organizmu.
Młody jęczmień:
- ma działanie przeciwnowotworowe, przeciwutleniające i przeciwzapalne;
- wpływa pozytywnie na pracę wątroby;
- poprawia funkcję przewodu pokarmowego;
- zapobiega zaparciom;
- pozytywnie działa na wygląd skóry, w tym łagodzi atopowe zapalenie skóry i detoksykuje skórę trądzikową;
- zmniejsza dnę moczanową i hiperurykemię;
- zmniejsza ryzyko chorób serca;
- pomaga w obniżaniu i kontroli poziom cukru we krwi i ciśnienia;
- ma działanie regenerujące po urazach kości;
- korzystnie wpływa na zdrowie układu nerwowego, poprawia pamięć;
- niweluje zmęczenie.
Młody jęczmień – dawkowanie
Pomimo tego, że proszek z trawy jęczmiennej jest dobrze tolerowany przez organizm, nie należy go wprowadzać do diety w dużych ilościach, zwłaszcza na początku. Warto rozpocząć od niewielkiej dawki np. pół do jednej łyżeczki i zobaczyć, w jaki sposób wpływa na nasz organizm. Jeżeli nie będzie żadnych skutków ubocznych można z powodzeniem tę dawkę zwiększyć. Przyjmuje się, że optymalna dawka w proszku jęczmiennego może wynosić około 15 g dziennie. Z uwagi na to, że sam proszek z jęczmienia nie jest zbyt przyjemny w smaku najlepiej łączyć go z innymi produktami.
Jak stosować młody jęczmień?
Młody jęczmień produkowany jest z wysuszonych pędów trawy, dlatego ma trawiasty smak. Jeżeli nie jesteś fanem tego typu smaków, najlepiej będzie jak połączysz go z innymi napojami np. spożyjesz w koktajlach czy z mlekiem roślinnym (gdy jesteś na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej).
Proszek można:
- mieszać z różnego typu smoothies i koktajlami owocowymi;
- dodawać go do koktajli proteinowych;
- stosować jako dodatek do sałatek owocowych;
- dodać do śniadaniowej owsianki, płatków owsianych, orkiszowych czy jaglanych.
Możesz również dosypać go np. do przygotowanej granoli lub przygotować kulki energetyczne lub zmieszać z puddingiem chia.
W praktyce możesz dodawać go do każdego pokarmu i napoju.
Pewnym minusem proszku z młodego jęczmienia jest to, że stosunkowo słabo rozpuszcza się w wodzie. Po zmieszaniu w napojach będziemy mieli do czynienia raczej z pewną zawiesiną niż rozpuszczonym proszkiem. Z tego względu najlepiej przed wypiciem koktajlu dobrze go wymieszać, aby proszek jęczmienny nie osiadał na dnie.
Proszek z młodego jęczmienia – przepisy
Koktajl bananowy z młodym jęczmieniem
Koktajl bananowy z zawartością proszku z jęczmienia to zastrzyk energii szczególnie przed wysiłkiem fizycznym. Sprawdzi się jako element diety odchudzającej — wspiera utratę kilogramów.
Składniki:
- 200 -260 ml wody lub ulubionego mleka roślinnego
- 1 łyżeczkę (5 g) proszku z trawy jęczmiennej
- 1 duży banan
- 6 kostek lodu
- Opcjonalnie: nasiona chia i stewia w proszku
Przygotowanie:
- Pokrój banana plasterki i wrzuć do blendera razem z jęczmieniem, wodą i kostkami lodu
- Miksuj wszystko aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Do koktajlu możesz również dostać nasiona chia jeden ze słodzików na przykład stewia.
Chia pudding z młodym jęczmieniem
Ten pudding to prawdziwa bomba witamin i wartościowych składników.
Składniki:
- 425 ml mleko migdałowe
- 100 g białych nasion chia
- 2 łyżki syropu ryżowego
- 2 łyżeczki proszku z trawy jęczmiennej organicznej
- 2 kiwi
- jogurt roślinny 250 g
Przygotowanie:
- Nasiona chia, proszek z trawy jęczmienny i mleko roślinne i syrop ryżowy dodaj do garnka. Wymieszaj i podgrzewaj na wolnym ogniu.
- Gdy mieszanina się ostatecznie podgrzeje, zdejmij z kuchenki. Cały czas mieszaj, aby zapobiec zbryleniu.
- Gdy budyń zacznie gęstnieć, ale nadal będzie lejący, przelej go do odpowiednio przygotowanych szklanek.
- Włóż tak przygotowany budyń do lodówki na kilka godzin Najlepiej na noc.
- Serwuj z jogurtem roślinnym i kiwi.
- Pokrój je na drobną kostkę i posyp na wierzch.