• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
  • Przejdź do drugiego paska bocznego
☰
✖

Go4taste Blog

Idź do sklepu

Drugi sidebar

O surowcach

  • Bakalie
  • Cukier
  • Częste pytania
  • Herbaty
  • Kasze
  • Kawa
  • Mąki
  • Miody i syropy
  • Oleje
  • Orzechy
  • Owoce liofilizowane
  • Owoce suszone
  • Pestki i nasiona
  • Przyprawy
  • Ryże
  • Superfoods
  • Suplementy diety
  • Witaminy i minerały

Wyszukiwarka

Zaproponowane posty

Proszek daktylowy – dobra alternatywa dla cukru. Co zawiera i jak stosować?

Coraz częściej na półkach popularnych drogerii oraz sklepów ze zdrową żywnością możemy znaleźć nowy ...

Czytaj więcej

Jesteś tutaj: Home / Mąki / Mąka arachidowa: właściwości i zastosowanie

17 marca 2021

Mąka arachidowa: właściwości i zastosowanie

Spis treści pokaż
1. Mąka z orzechów ziemnych – właściwości
2. Wartości odżywcze mąki arachidowej
3. Bezglutenowa mąka arachidowa
4. Mąka z orzechów arachidowych – przeciwwskazania
5. Mąka arachidowa – do czego jej używać?
6. Przepis na naleśniki z mąki arachidowej
7. Kilka pomysłów na zdrowe przekąski
8. Jak zrobić masło orzechowe?

Jeśli szukasz bezglutenowego substytutu mąki pszennej, koniecznie zwróć uwagę na mąką arachidową. Ma wspaniały smak i aromat, dzięki czemu każde danie nabierze wyjątkowego charakteru. Zawiera dużo białka, wspiera pracę serca i obniża poziom złego cholesterolu LDL, jednocześnie podwyższa poziom dobrego cholesterolu HDL. Możesz ją włączyć zarówno do diety bezglutenowej, jak i wegańskiej.


Mąka z orzechów ziemnych – właściwości

Mąka arachidowa jest niskowęglowodanowa, bezglutenowa i wegańska. Powstaje w wyniku zmielenia częściowo odtłuszczonych, prażonych i blanszowanych orzechów ziemnych. Następnie pakowana jest w szczelne i wytrzymałe woreczki z zapięciem strunowym, aby zachować świeżość, idealną konsystencję i właściwości. Mąkę z orzechów arachidowych trzymaj w szczelnym pojemniku i postaw w suchym, ciemnym miejscu. Chroń przed słońcem, aby nie straciła swoich właściwości.
Możesz ją śmiało dodać do koktajli, gofrów lub naleśników. Mąka arachidowa zawiera jednonienasycone i wielonienasycone tłuszcze, dzięki czemu zmniejsza ryzyko chorób serca. Pomaga obniżyć cholesterol i wzmocnić serce. Postaraj się więc przygotowywać na jej bazie różne potrawy i przekąski.

fistaszki
Mąka arachidowa powstaje w wyniki zmielenia orzechów ziemnych (fot. Shattha Pilabut/Pexels)


Wartości odżywcze mąki arachidowej

Na każde 100 g mąki orzechowej przypada:

  • 369 kalorii,
  • 24,9 g węglowodanów (w tym 15 g cukrów),
  • 14 g błonnika,
  • 14 g tłuszczów (w tym 2 g kwasów tłuszczowych nasyconych).
  • Orzeszki ziemne są pełne białka, zdrowych tłuszczów i błonnika, dzięki czemu nasycą Cię na dłużej. To doskonała przekąska, jeśli chcesz zrzucić zbędne kilogramy lub utrzymać prawidłową wagę.
  • Mąka z orzeszków ziemnych jest dobrym źródłem witamin z grupy B (zwłaszcza niacyny) i przeciwutleniaczy.
  • Zawiera też dużo minerałów: cynku, żelaza, miedzi, magnezu, wapnia, potasu i selenu. Możesz ją zmieszać z mąką ryżowa lub tapioki i użyć do pieczenia ciastek, pieczywa, gofrów, a nawet pierogów.


Bezglutenowa mąka arachidowa

W ¼ szklanki mąki arachidowej znajduje się 11-17 gramów białka, natomiast w mące pszennej tylko 3 gramy. Wyższa zawartość białka jest zrównoważona obniżoną ilością węglowodanów. Mąka orzechowa zawiera 9-11 gramów węglowodanów na ¼ szklanki, podczas gdy w mące pszennej znajdują się 24 gramy. Gluten to rodzaj białka występujący w pszenicy, jęczmieniu, życie, a czasem w owsie. Może powodować problemy zdrowotne u osób z nietolerancją glutenu, celiakią lub alergią na pszenicę. Mąka arachidowa nie zawiera tego białka, dlatego można ją śmiało włączyć do diety bezglutenowej. Warta uwagi jest również mąka migdałowa.

Mąka z orzechów arachidowych – przeciwwskazania

Mąka arachidowa jest produkowana z orzeszków ziemnych, dlatego jeśli masz alergię na orzeszki, lepiej jej nie unikaj. W przeciwnym razie mogą pojawić się reakcje alergiczne, takie jak obrzęk, pokrzywka, nudności, mrowienie w ustach, biegunki, duszność i ból. Mąka arachidowa może również powodować anafilaksję, objawiającą się szybkim pulsem, zawrotami głowy, obrzękiem gardła i kłopotami z oddychaniem. Jeśli nie masz alergii na orzeszki arachidowe, możesz spokojnie włączyć ją do swojej diety.


Opakowanie Go4Taste

Mąka arachidowa - 1kg – cena : 17,00 zł

Kup mąkę arachidową w sklepie Go4taste


Mąka arachidowa – do czego jej używać?

Podobnie jak masło orzechowe, mąka arachidowa jest niezwykle wszechstronna. Możesz ją dodać do napojów, wypieków, płatków zbożowych, słodyczy i sosów. Sprawdzi się również wyśmienicie jako posypka. Jeśli znudził Ci się już tradycyjny zielony koktajl dodaj do niego kilka łyżek mąki z orzeszków ziemnych.

Szukasz pomysłu na oryginalny sos? Połącz 1 łyżkę mąki arachidowej, ½ łyżeczki sosu sojowego, ½ łyżeczki tajskiej pasty chili i 1 łyżkę wody. Dokładnie wymieszaj i polej posiłek. W ten sposób zyska niesamowity smak: słony, ostry i bajecznie orzechowy.
Mąka arachidowa sprawdzi się doskonale jako dodatek do płatków owsianych, musli lub jogurtu. Zyskasz niesamowity smak orzeszków ziemnych, a pudrowa konsystencja wspaniale współgra z kremowym jogurtem naturalnym.

Niezależnie od tego, czy szukasz pomysłu na chrupiącą panierkę do kurczaka lub owoców morza, czy zamierzasz przygotować koktajl lub zupę z dodatkiem białka, mąka arachidowa wzbogaci każdą potrawę i przekąskę. Oprócz tego dostarczy niezbędnych składników odżywczych.

naleśniki z mąki arachidowej
Naleśniki z maki arachidowej (fot. Dymtro/Pexels)


Przepis na naleśniki z mąki arachidowej

Prezentowane naleśniki mają nie tylko fantastyczną konsystencję i smak, ale też są sycące i pełne białka.


Składniki:

  • 6 łyżek (25 gramów) mąki z orzechów arachidowych,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki mleka kokosowego,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • ¼ łyżeczki soli,
  • masło/olej do smażenia.
  1. Wsyp do miski mąkę orzechową, proszek do pieczenia i sól, a następnie dokładnie wymieszaj.
  2. Teraz dodaj jajka, mleko kokosowe, ekstrakt waniliowy lub cukier (albo inny słodzik) i ponownie wymieszaj, dopóki nie powstanie gęsta masa.
  3. Rozgrzej olej lub masło na patelni na średnim ogniu.
  4. Przełóż delikatnie na patelnię ¼ szklanki ciasta na naleśniki i smaż, aż pojawią się bąbelki (około 2-3 minuty).
  5. Odwróć na drugą stronę i smaż przez kolejne 2-3 minuty. Smacznego!


Kilka pomysłów na zdrowe przekąski


Szukasz pomysłu na zdrową i pyszną przekąskę? Wymieszaj mąkę arachidową z odrobiną mąki z siemienia lnianego, a następnie posyp nią płatki zbożowe. Możesz również pokroić jabłko i zanurzyć je bezpośrednio w mące z orzeszków ziemnych.

Używając mąki arachidowej zamiast migdałowej, zaoszczędzisz 50 kalorii, 10 gramów tłuszczu i dodasz 10 gramów białka na ¼ filiżanki. To naturalny zagęszczacz i dodatek do gulaszów i sosów. W mgnieniu oka może stać się substytutem masła orzechowego.

Aby otrzymać gładki, gęsty i kremowy sos, wymieszaj ją z 1 łyżką masła orzechowego i 1 łyżką wody. Możesz w nim maczać owoce, precle, daktyle, seler lub marchewkę


Jak zrobić masło orzechowe?

Zastanawiasz się, jak zrobić domowe masło orzechowe?

Przygotuj: 2 łyżki mąki arachidowej, cukier do smaku (zacznij od ¼ łyżeczki), ⅛ łyżeczki soli morskiej i odrobinę oleju roślinnego. Taka porcja wystarczy na jedną kanapkę. Eksperymentuj z ilością cukru, możesz zamienić go na stewię lub miód. Wsyp mąkę, sól i słodzik do słoika lub miski, a następnie dokładnie wymieszaj. Powoli dodawaj olej roślinny, aż masło osiągnie pożądaną konsystencję.

Powiązane wpisy

W kategorii:Mąki

Pierwszy Sidebar

Promowany produkt

Mąka arachidowa - 1kg
Mąka arachidowa - 1kg
17,00 zł
Kup w sklepie Kup

Copyright© 2025 · Brunch Pro by Feast Design Co.