Nazwa ryżu lila wiąże się z bardzo oryginalną, różowo-fioletową barwą, która co ciekawe utrzymuje się również po jego ugotowaniu. Surowe ziarna mają kolor czarny. W Azji na bazie ryżu lila przygotowuje się desery. Także w Polsce może być wykorzystany w ten sposób, ponieważ wygląda bardzo dekoracyjnie.
Lila ryż był pierwotnie zarezerwowany wyłącznie dla starożytnych cesarzy Chin. Ryż purpurowy był trudny do uprawy i mógł być mniej dostępny jako źródło pożywienia niż inne rodzaje ryżu. Uprawia się go w Tajlandii i w Laosie.
Wartości odżywcze ryżu Lila
Wartości odżywcze na 100 gram suchego ryżu lila:
- kalorie: 351 kcal;
- białko: 7,5 g;
- węglowodany łącznie: 75 g;
- cukry: 1,7 g;
- błonnik: 4 g;
- tłuszcz łącznie: 1,7 g.
Właściwości
Może mieć ciekawą historię i niepowtarzalny wygląd, ale prawdziwa wartość ryżu lila jest odżywcza, a nie estetyczna.
Kolor purpurowego ryżu tworzy flawonoid nazywany barwnikiem antocyjanowym. Ten sam pigment nadaje bakłażanom i innym zdrowym owocom i warzywom ich głęboki kolor. Antocyjany są związkami fitochemicznymi występującymi w roślinach.
Mogą również mieć właściwości przeciwzapalne i przeciwrakowe. Silny przeciwutleniacz antocyjanina został powiązany z redukcją przypadków cukrzycy, otyłości i chorób serca. W jednym z badań połączono ryż lila z zapobieganiem rakowi u szczurów.
Lepki purpurowy ryż to pełne ziarno, co oznacza, że zewnętrzna warstwa otrębów jest nienaruszona. To sprawia, że jest bogaty w błonnik, a także jest lekko orzechowy w smaku. Włókno jest ważne dla regularnych ruchów jelit i ogólnego ich stanu. Błonnik może również pomóc w utracie wagi i obniżeniu poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi.
Ryż lila jest dobrym źródłem białka, co czyni go doskonałym dodatkiem do wegetariańskiej diety. Białko pomaga zmniejszyć utratę mięśni, pomagając organizmowi budować i naprawiać tkankę mięśniową. Pomaga również w rozwoju komórek i utrzymuje mocne kości.
Fioletowy ryż jest znaczącym źródłem żelaza. Żelazo jest minerałem, który jest niezbędny do produkcji czerwonych krwinek i transportu tlenu. Wspiera również przekazywanie impulsów nerwowych, które kontrolują ruchy ciała. Bez wystarczającej ilości żelaza może dojść do anemii.
Zastosowanie
Jeśli nie kupiłeś wstępnie umytego ryżu, przed użyciem spłucz ryż lila trzy do czterech razy w zimnej wodzie. Woda nie musi być całkowicie czysta.
1 szklanka ryżu musi zostać zagotowana z 2 i 1/2 szklanki wody. Możesz dodać 1 łyżkę oliwy z oliwek lub masła plus 1/2 łyżeczki soli, aby dodać mu smaku. Fioletowy ryż można również ugotować w bulionie drobiowym, bulionie warzywnym, a nawet wodzie kokosowej dla uzyskania słodszego smaku.
Ryż należy gotować w przykrytym garnku, aż do wchłonięcia większości wody, często mieszając przez około 20 minut. Zdjąć z ognia i odstawić pod przykryciem na dodatkowe 5 minut, aż woda całkowicie się wchłonie. Ryż pozostanie lekko chrupiący w fakturze. Aby uzyskać bardziej miękki ryż, gotuj go przez dodatkowe 10 minut z dodatkiem 1/4 szklanki wody na małym ogniu.
Fioletowy ryż może być stosowany w każdym przepisie, który wymaga wszelkiego rodzaju ryżu.