• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
  • Przejdź do drugiego paska bocznego
☰
✖

Go4taste Blog

Idź do sklepu

Drugi sidebar

O surowcach

  • Bakalie
  • Cukier
  • Częste pytania
  • Herbaty
  • Kasze
  • Kawa
  • Mąki
  • Miody i syropy
  • Oleje
  • Orzechy
  • Owoce liofilizowane
  • Owoce suszone
  • Pestki i nasiona
  • Przyprawy
  • Ryże
  • Superfoods
  • Suplementy diety
  • Witaminy i minerały

Wyszukiwarka

Zaproponowane posty

Komosa ryżowa (quinoa) roślina

Komosa ryżowa i jej właściwości (Quinoa)

Komosa ryżowa (Quinoa) należy do grona zbóż rzekomych (pseudozbóż). Oznacza to, że nie jest ona ...

Czytaj więcej

Jesteś tutaj: Home / Kasze / Komosa ryżowa biała, czy czerwona?

15 października 2021

Komosa ryżowa biała, czy czerwona?

Spis treści pokaż
1. Komosa biała jest bardziej uniwersalna
2. Czerwona komosa ryżowa ma intensywniejszy smak
3. Komosa biała vs. czerwona – najważniejsze różnice
4. Quinoa czerwona zawiera więcej fenoli
5. Quinoa czarna – gatunek hybrydowy

Biała i czerwona to dwie najpopularniejsze odmiany komosy ryżowej. Zagłębiając się w zawartość składników odżywczych, można zauważyć, że czerwona plasuje się odrobinę wyżej niż biała.

Komosa (Chenopodium quinoa Willd.) wywodzi się andyjskiego regionu Ameryki Południowej, gdzie od tysiącleci jest jednym z podstawowych elementów diety mieszkańców. Na świecie istnieje ponad 120 różnych odmian quinoa. Do najpopularniejszych należą biała oraz czerwona. Czym się różnią? Tak naprawdę różnice między komosą białą i czerwoną bardzo subtelne. Dotyczą smaku, składu, a także konsystencji.

Komosa biała jest bardziej uniwersalna

Komosa biała zwana również komosą złotą lub ivory quinoa (komosą z kości słoniowej) należy do najpopularniejszych odmian tej rośliny. Wyróżnia się delikatnym smakiem i lekką konsystencją. To jedna z najbardziej uniwersalnych rodzajów, która może być doskonałą bazą lub dodatkiem do wielu dań.


Opakowanie Go4Taste

Komosa ryżowa Quinoa czerwona z Peru - 1kg – cena : 18,00 zł

Kup komosa ryżowa czerwona sklep go4taste

Czerwona komosa ryżowa ma intensywniejszy smak

Komosa czerwona przede wszystkim różni się od komosy białej kolorem. W wersji surowej ma głęboki czerwony kolor, po ugotowaniu staje się brązowa. Idealnie nadają się do robienia wegańskich burgerów, klopsików, i sprawdzają się jako dodatek do sałatek. Wyróżnia się również intensywniejszym smakiem z wyraźnym orzechowym akcentem.


Komosa biała vs. czerwona – najważniejsze różnice

Kolor

Surowe ziarna komosy białej mają kredowy odcień (kość słoniowa). Komosa czerwona ma odcień głębokiej, ciemnej czerwieni. Po ugotowaniu białe ziarna quinoa zmieniają się na złote, a czerwony na brązowy.

Smak i konsystencja

Czerwona komosa ryżowa ma bardziej ziemisty i orzechowy smak, podczas gdy biała jest nieco delikatniejsza. Gotowane ziarna czerwonej quinoa są bardziej chrupiące i twardsze.

Składniki odżywcze

Odmiany mają praktycznie tak samo dużo białka, błonnika, witamin z grupy B i minerałów. [1]

Komosa czerwona dostarcza jednak więcej ryboflawiny, witaminy niezbędnej do wzrostu i rozwoju komórek organizmu oraz odpowiedzialnej za przetwarzanie pożywienia w energię. Zawiera również nieznacznie mniej tłuszczu i więcej węglowodanów, co czyni ją doskonałym składnikiem diety dla sportowców. Dostarcza energii, siły i wytrzymałości.

Bierze również udział w regeneracji mięśni po treningu

Zestawienie wartości odżywczych komosy czerwonej i białej [2]

SkładnikKomosa czerwonaKomosa biała
Energia373 kcal376 kcal
Białko13.33 g13.33 g
Całkowity tłuszcz4.44 g5.56 g
Węglowodany71.11 g68.89 g
Błonnik, całkowity8.2 g7.1 g
Wapń, Ca67 g mg67 mg
Żelazo, Fe4.8 mg6 mg
Sód, Na9 mg13 mg

Dane opracowane na podstawie https://fdc.nal.usda.gov/. Wartości produktów w obu przypadkach zaczerpnięte od jednego producenta: United Pacific Company Inc./INCA’S GOLD

Gotowanie

Sposób gotowania obu odmian jest taki sam, z tym że czerwoną odmianę należy zatrzymać na ogniu o 5 minut dłużej. Ponadto ziarna nie są aż tak miękkie i nadają np. do zup, sałatek i surówek. Z kolei biała komosa ryżowa quinoa będzie gotowa już po 15 minutach, gdy wchłonie całą wodę i ziarna będą przeźroczyste. Komosa może grać pierwszą rolę w posiłkach słodkich i słonych.

Quinoa czerwona zawiera więcej fenoli

Niektóre badania wykazują że quinoa czerwona wyróżnia się większą zawartością związków fenolowych o właściwości antyoksydacyjnych. W jednym z badań wykazano, że ekstrakt quinoa z czerwonych nasion zawiera 50% więcej fenoli, 90% więcej całkowitych flawonoidów i 150% więcej FRAP niż quinoa z żółtymi nasionami. [3]

Całkowita zawartość fenoli (TPC, panel A) i całkowita zawartość flawonoidów (TFC, panel B)
hydrofilowym ekstrakcie z nasion białej, czerwonej i czarnej komosy ryżowej.

Quinoa czarna – gatunek hybrydowy

Warto w tym miejscu wspomnieć jeszcze o czarnej quinoa. To stosunkowo nowa odmiana hybrydowa, która została opracowana opracowana przez rolników z Colorado Rockies. Stało się tak, gdy nasiona komosy ryżowej skrzyżowano z komosą białą (łac. Chenopodium album) rodzajem dzikiego szpinaku. Ma takie same właściwości jak pozostałe dwa rodzaje komosy ryżowej (w 100 gr. czarnej komosy ryżowej jest 38 gr. białka i zawiera lizynę, która pobudza komórki mózgowe), jednak wyróżnia się obecnością litu. Ten pierwiastek śladowy wspiera układ nerwowy – zmniejsza stresu i depresji. Posiada również właściwości przeciwzapalne i lecznicze.

Zobacz też: Komosa ryżowa i jej właściwości.

Materiały źródłowe:

  1. Chemical and nutritional characterization of Chenopodium quinoa Willd
    (quinoa) grains: A good alternative to nutritious food, https://bibliotecadigital.ipb.pt/bitstream/10198/13646/1/2.pdf [dostęp 15.10.2021r]
  2. Wartości odżywcze komosy ryżowej czerwonej i białej, https://fdc.nal.usda.gov/ [dostęp 15.10.2021r]
  3. Characterisation of phenolics, betanins and antioxidant activities in seeds of three Chenopodium quinoa
    Willd, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25053071/ [dostęp 15.10.2021r]

Powiązane wpisy

W kategorii:Kasze

Pierwszy Sidebar

Promowany produkt

Komosa ryżowa Quinoa czerwona z Peru - 1kg
Komosa ryżowa Quinoa czerwona z Peru - 1kg
20,00 zł 18,00 zł
Kup w sklepie Kup

Copyright© 2025 · Brunch Pro by Feast Design Co.