Biała i czerwona to dwie najpopularniejsze odmiany komosy ryżowej. Zagłębiając się w zawartość składników odżywczych, można zauważyć, że czerwona plasuje się odrobinę wyżej niż biała.
Komosa (Chenopodium quinoa Willd.) wywodzi się andyjskiego regionu Ameryki Południowej, gdzie od tysiącleci jest jednym z podstawowych elementów diety mieszkańców. Na świecie istnieje ponad 120 różnych odmian quinoa. Do najpopularniejszych należą biała oraz czerwona. Czym się różnią? Tak naprawdę różnice między komosą białą i czerwoną bardzo subtelne. Dotyczą smaku, składu, a także konsystencji.
Komosa biała jest bardziej uniwersalna
Komosa biała zwana również komosą złotą lub ivory quinoa (komosą z kości słoniowej) należy do najpopularniejszych odmian tej rośliny. Wyróżnia się delikatnym smakiem i lekką konsystencją. To jedna z najbardziej uniwersalnych rodzajów, która może być doskonałą bazą lub dodatkiem do wielu dań.
Czerwona komosa ryżowa ma intensywniejszy smak
Komosa czerwona przede wszystkim różni się od komosy białej kolorem. W wersji surowej ma głęboki czerwony kolor, po ugotowaniu staje się brązowa. Idealnie nadają się do robienia wegańskich burgerów, klopsików, i sprawdzają się jako dodatek do sałatek. Wyróżnia się również intensywniejszym smakiem z wyraźnym orzechowym akcentem.
Komosa biała vs. czerwona – najważniejsze różnice
Kolor
Surowe ziarna komosy białej mają kredowy odcień (kość słoniowa). Komosa czerwona ma odcień głębokiej, ciemnej czerwieni. Po ugotowaniu białe ziarna quinoa zmieniają się na złote, a czerwony na brązowy.
Smak i konsystencja
Czerwona komosa ryżowa ma bardziej ziemisty i orzechowy smak, podczas gdy biała jest nieco delikatniejsza. Gotowane ziarna czerwonej quinoa są bardziej chrupiące i twardsze.
Składniki odżywcze
Odmiany mają praktycznie tak samo dużo białka, błonnika, witamin z grupy B i minerałów. [1]
Komosa czerwona dostarcza jednak więcej ryboflawiny, witaminy niezbędnej do wzrostu i rozwoju komórek organizmu oraz odpowiedzialnej za przetwarzanie pożywienia w energię. Zawiera również nieznacznie mniej tłuszczu i więcej węglowodanów, co czyni ją doskonałym składnikiem diety dla sportowców. Dostarcza energii, siły i wytrzymałości.
Bierze również udział w regeneracji mięśni po treningu
Zestawienie wartości odżywczych komosy czerwonej i białej [2]
Składnik | Komosa czerwona | Komosa biała |
---|---|---|
Energia | 373 kcal | 376 kcal |
Białko | 13.33 g | 13.33 g |
Całkowity tłuszcz | 4.44 g | 5.56 g |
Węglowodany | 71.11 g | 68.89 g |
Błonnik, całkowity | 8.2 g | 7.1 g |
Wapń, Ca | 67 g mg | 67 mg |
Żelazo, Fe | 4.8 mg | 6 mg |
Sód, Na | 9 mg | 13 mg |
Dane opracowane na podstawie https://fdc.nal.usda.gov/. Wartości produktów w obu przypadkach zaczerpnięte od jednego producenta: United Pacific Company Inc./INCA’S GOLD
Gotowanie
Sposób gotowania obu odmian jest taki sam, z tym że czerwoną odmianę należy zatrzymać na ogniu o 5 minut dłużej. Ponadto ziarna nie są aż tak miękkie i nadają np. do zup, sałatek i surówek. Z kolei biała komosa ryżowa quinoa będzie gotowa już po 15 minutach, gdy wchłonie całą wodę i ziarna będą przeźroczyste. Komosa może grać pierwszą rolę w posiłkach słodkich i słonych.
Quinoa czerwona zawiera więcej fenoli
Niektóre badania wykazują że quinoa czerwona wyróżnia się większą zawartością związków fenolowych o właściwości antyoksydacyjnych. W jednym z badań wykazano, że ekstrakt quinoa z czerwonych nasion zawiera 50% więcej fenoli, 90% więcej całkowitych flawonoidów i 150% więcej FRAP niż quinoa z żółtymi nasionami. [3]
Quinoa czarna – gatunek hybrydowy
Warto w tym miejscu wspomnieć jeszcze o czarnej quinoa. To stosunkowo nowa odmiana hybrydowa, która została opracowana opracowana przez rolników z Colorado Rockies. Stało się tak, gdy nasiona komosy ryżowej skrzyżowano z komosą białą (łac. Chenopodium album) rodzajem dzikiego szpinaku. Ma takie same właściwości jak pozostałe dwa rodzaje komosy ryżowej (w 100 gr. czarnej komosy ryżowej jest 38 gr. białka i zawiera lizynę, która pobudza komórki mózgowe), jednak wyróżnia się obecnością litu. Ten pierwiastek śladowy wspiera układ nerwowy – zmniejsza stresu i depresji. Posiada również właściwości przeciwzapalne i lecznicze.
Zobacz też: Komosa ryżowa i jej właściwości.
Materiały źródłowe:
- Chemical and nutritional characterization of Chenopodium quinoa Willd
(quinoa) grains: A good alternative to nutritious food, https://bibliotecadigital.ipb.pt/bitstream/10198/13646/1/2.pdf [dostęp 15.10.2021r] - Wartości odżywcze komosy ryżowej czerwonej i białej, https://fdc.nal.usda.gov/ [dostęp 15.10.2021r]
- Characterisation of phenolics, betanins and antioxidant activities in seeds of three Chenopodium quinoa
Willd, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25053071/ [dostęp 15.10.2021r]