Wybór kasz jest bardzo duży, a różnią je przede wszystkim walory smakowe i odżywcze. Zanim konkretny rodzaj trafi na talerz obiadowy, warto wiedzieć jakie wartości wnosi do organizmu.
Kasza jaglana jest przede wszystkim produktem bezglutenowym i dlatego stanowi urozmaicenie diety osób chorujących na celiakię. Duża zawartość lecytyny, żelaza i cynku poprawia funkcjonowanie układy odpornościowego i nerwowego. Ponadto zmniejsza poziom cholesterolu, który wywołuje poważne choroby sercowo-naczyniowe. Przeciwdziała również powstawaniu zakrzepów i znacznie poprawia stan skóry i włosów.
Z kolei kasza gryczana jest bogatym źródłem m.in. błonnika, aminokwasów egzogennych i substancji fenolowych. Właśnie dlatego kasza wykorzystywana jest w leczeniu otyłości, chorób nowotworowych, nadciśnienia i miażdżycy. Warto włączyć ją do swojego jadłospisu, jeżeli cierpimy na zaparcia lub zaburzenia lipidowe. Niecodzienny smak sprawia, że ma ona swoich zwolenników, jak i przeciwników. Dla osób, które cenią właściwości, ale z kolei źle znoszą smak, mogą wybrać jasną i mniej aromatyczną odmianę.
Zobacz też: Które kasze są najzdrowsze?