O wysoką jakość posiłków należy dbać niezależnie od stanu zdrowia. Gdy chorujesz na cukrzycę, to odpowiednio zbilansowane posiłki są bardzo ważne – wpływają na poziom cukru we krwi, dlatego z niektórych produktów należy zrezygnować. Jakie płatki może jeść cukrzyk?
Jakie płatki są dobre na diecie cukrzycowej?
W diecie cukrzycowej zaleca się spożywanie produktów o niskim indeksie glikemicznym IG do 50. Na szczęście do tej grupy produktów zalicza się bardzo dużo smacznych płatków śniadaniowych, które można przygotować na różne sposoby. Płatki śniadaniowe dostarczają wielu składników odżywczych oraz mają pozytywny wpływ na gospodarkę węglowodanową organizmu. Które płatki są dobre dla cukrzyka?
Płatki owsiane górskie
Płatki owsiane górskie mają niski indeks glikemiczny IG=42. W 100 g zawierają 7 g błonnika, 13 g białka i niewiele tłuszczu, który jest świetnym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Mają najniższy ze wszystkich płatków śniadaniowych indeks glikemiczny IG=42. Zawierają rozpuszczalną frakcję błonnika, która jest rekomendowana przez Polskie Towarzystwo Diabetologiczne w leczeniu i zapobieganiu cukrzycy. Płatki owsiane górskie są świetnym źródłem witamin z grupy B i E oraz mikroelementów: krzemu, żelaza, fosforu, wapnia, magnezu i cynku.


Płatki orkiszowe
Płatki orkiszowe mają niski indeks glikemiczny IG=45. W 100 g jest 10 g błonnika, 14,5 g białka oraz niewiele tłuszczu 2,5 g. Płatki orkiszowe są świetnym źródłem wielu cennych dla zdrowia witamin z grupy B, a także A, E, K i PP oraz minerałów: żelaza, magnezu, potasu i wapnia.


Płatki gryczane
Płatki gryczane mają niski indeks glikemiczny IG=45. W 100 g jest 12 g białka, 6 g błonnika i niewiele tłuszczu 3 g. Są świetnym źródłem witamin z grupy B (zwłaszcza B1 i B2) oraz minerałów: żelaza, wapnia, magnezu, kobaltu, miedzi, cynku, boru, jod i siarkę. Nie zawierają glutenu, dzięki temu mogą je jeść osoby chorujące na celiakię lub cierpiące na nietolerancję glutenu.


Płatki jęczmienne
Płatki jęczmienne mają niski indeks glikemiczny IG=45. W 100 g produktu jest 10 g białka oraz 9,6 błonnika pokarmowego. Ma niewiele tłuszczu. Są świetnym źródłem witamin z grupy B oraz minerałów: potasu, wapnia, magnezu, żelaza i fosforu.
Płatki żytnie
Płatki żytnie mają niski indeks glikemiczny IG=48. W 100 g jest, aż 12 g błonnika i 7 g białka. Zawierają niewiele tłuszczu 3,2 g w 100 g. Są świetnym źródłem witamin z grupy B, E i PP oraz minerałów: miedzi, cynku, selenu, wapnia, potasu, magnezu, sodu i manganu.
Pałeczki błonnikowe
Pałeczki błonnikowe zawierają w 100 g bardzo dużo błonnika 13,6 g, białka 9,4 g oraz niewiele tłuszczu 3,1 g. W zależności od producenta zawierają zboża takie jak: żyto, pszenica, płatki owsiane, kasza jęczmienna, otręby pszenne w zmiennych proporcjach.
Jakich płatków nie jeść?
Osoby cierpiące na cukrzycę nie powinny jeść takich płatków śniadaniowych jak: jaglane, owsiane błyskawiczne, ryżowe i kukurydziane, ponieważ mają IG50. Osobom chorującym na cukrzycę nie zaleca się również jedzenia kaszy manny, ponieważ ma średni indeks glikemiczny IG=58.
Jak przygotowywać płatki dla cukrzyka?
Podczas przygotowywania płatków śniadaniowych dla cukrzyka bardzo ważne jest przestrzeganie czasu gotowania. Zbyt długie gotowanie przyczynia się do rozgotowania płatków, a tym samym wzrostu indeksu glikemicznego. Zalecamy gotować płatki na wodzie z niewielkim dodatkiem mleka. Podczas gotowania polecamy stosowanie proporcji 1:2, czyli na każdą łyżkę płatków przypadają 2 łyżki wody. Innym sposobem na przygotowanie owsianki, która nie podnosi IG płatków śniadaniowych, jest ich moczenie najlepiej przez całą noc w lodówce lub pod przykryciem w temp. pokojowej.
Jakie dodatki do płatków śniadaniowych dla cukrzyka?
Sposób gotowania ma bardzo duży wpływ na indeks glikemiczny. Oprócz tego bardzo ważnym elementem każdego posiłku są dodatki, które mają niski IG. Są to m.in. jogurt naturalny, owoce jagodowe, mleczko kokosowe oraz masło orzechowe i orzechy. Te produkty są bardzo zdrowe, lecz wysokokaloryczne.