Miód zawiera cennych składników odżywczych. Dlaczego warto podawać dziecku miód? Jaki jest najlepszy miód dla dziecka?
Czy miód jest zdrowy dla dzieci?
Tak. W miodzie zawartych jest wiele cennych składników. Od wieków wykorzystywany jest jako środek leczniczy, z uwagi na swoje ma właściwości antywirusowe, antybakteryjne i przeciwseptyczne. Wzmacnia odporność, jest łatwo trawiony i stanowi zdrowe źródło energii.
Dlaczego dzieci powinny jeść miód? Zalety spożywania.
Codzienne spożywanie miodu ma bardzo wiele korzyści dla zdrowia:
Miód jest naturalnym, zdrowym i smacznym słodzikiem.
Dzieci uwielbiają słodycze, miód jest zdrowszym zamiennikiem cukru. Zawiera niezbędne minerały i enzymy. Dzięki temu nie dostarcza pustych kalorii.
Wzmacnia odporność.
Miód zawiera wiele witamin i minerałów oraz aminokwasów, flawonoidów, związków fenolowych, polifenoli i innych związków organicznych, które w naturalny sposób wzmacniają odporność i zapobiegają uszkodzeniom wywołanym przez wolne rodniki. Badanie[1] wykazało, że substancje przeciwbakteryjne zawarte w miodzie stymulują produkcję komórek odpornościowych.
Pomaga w leczeniu kaszlu
Miód stanowi alternatywę dla leków na kaszel. Szczególnie nasila się wieczorową porą dlatego, aby złagodzić kaszel i poprawić jakość snu, warto dać dziecku filiżankę wody z miodem.
Przeczytaj więcej na ten temat w artykule: Jaki miód na przeziębienie i kaszel?
Miód jako lek na ból gardła i przeziębienie
Miód jest naturalnym lekarstwem na przeziębienie. Łagodzi również ból gardła. Wystarczy przygotować mieszankę.
Składniki:
- 1 łyżka miodu,
- ¼ łyżki cynamonu,
- 1 filiżanka ciepłej wody.
Przygotowanie:
- Miód z cynamonem wymieszaj w filiżance ciepłej wody.
- Podawaj dziecku dwa razy dziennie.
Miód na rany i oparzenia
Miód ma działanie przeciwbakteryjne, dlatego wspomaga gojenie się ran i oparzeń. Wystarczy ranę przemyć wodą, a następnie nałożyć miód. Jeśli dziecko ma oparzenie, to warto od razu nałożyć na nie cienką warstwę miodu.
Wspomaga pracę układu trawienia
Miód ma właściwości antybakteryjne, dzięki temu skutecznie zabija bakterie m.in. E. coli, H. pylori. Wspomaga również pracę jelit i zapobiega infekcjom żołądka.
Od kiedy miód dla dziecka?
Mimo że miód jest bardzo zdrowym produktem o właściwościach przeciwzapalnych i przeciwbakteryjnych, to nie może być podawany dziecku przed ukończeniem 1 roku życia. Ponieważ zanieczyszczony jest zanieczyszczeniami mikrobiologicznymi w tym laseczkami Clostridium botulinum, które produkują botulinę (toksyny jadu kiełbasianego). Po zjedzeniu miodu bakterie mogą uaktywnić się w organizmie. Zatrucie występuje najczęściej u niemowląt poniżej 12 miesiąca życia. U większości starszych dzieci i dorosłych organizm ma mechanizmy obronne, które zapobiegają zatruciu jadem kiełbasianym.
Czy niemowlę może jeść miód?
Miód można stosować u dzieci powyżej 1 roku życia, dotyczy to każdego rodzaju miodu oraz produktów, które zawierają w swoim składzie miód, np. ciast i ciastek pieczonych na miodzie. Nie można również dodawać miodu do kaszek i mleka dla dzieci poniżej 1 roku życia.
Jaki miód jest najlepszy dla dziecka?
Miód w zależności od gatunku ma inny smak i właściwości lecznicze.
- Rodzice dla dzieci wybierają głównie miody wielokwiatowe, ponieważ mają delikatny słodki smak, który jest lubiany przez ich pociechy. Ten rodzaj miodów wspomaga również pracę układu oddechowego.
- Na kaszel u dziecka najlepszy będzie miód lipowy, który ma jasny kolor i intensywny smak. Ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwgorączkowe, przeciwzapalne i wykrztuśne. Dzięki temu wspomaga układ odpornościowy w walce z infekcjami.
- Naturalnym antybiotykiem jest miód spadziowy, który ma intensywny smak i zapach. Ma działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Jest zalecany zwłaszcza przy przeziębieniach.
- Miód gryczany jest polecany dzieciom, które mają anemię – uzupełnia niedobory żelaza. Ma również działanie moczopędne. Ostry smak i zapach są trudno akceptowalne przez dzieci.
Jak kupować miód dla dziecka?
Podczas zakupu miodu dla dziecka, trzeba pamiętać o kilku zasadach:
- Wybierając miód, trzeba zwrócić uwagę na termin rozlewu. Im jest krótszy, tym lepiej.
- Warto wziąć pod uwagę rejonizację produkcji. Idealnie, jeśli miód powstaje w bliskiej odległości od domu max do 100 km w linii prostej.
- Prawdziwe miody się krystalizują, dlatego dla dzieci nie należy kupować miodów deskrystalizowany, czyli podgrzewanych, ponieważ taki miód nie ma wartości odżywczych. Prawdziwy miód ulega krystalizacji. W zależności od rodzaju ten proces trwa od kilku tygodni do kilkunastu miesięcy. Dlatego podczas zakupu trzeba sprawdzić datę rozlewu. Jeśli został rozlany dawno, a nie jest skrystalizowany, to znaczy, że jest to miód podgrzany.
- Dzieci lubią łagodny smak, dlatego wybieraj tylko te o delikatnym, ale słodkim smaku.
Jak zachęcić dziecko do spożywania miodu?
Specyficzny smak miodu nie zawsze odpowiada dzieciom, dlatego warto podawać miód jako dodatek do kaszek lub napojów. Jednak prawdziwym hitem wśród najmłodszych są miody z dodatkiem liofilizowanych owoców, np. miód z maliną. Są słodkie i mają kremową konsystencję. Dzięki temu tak bardzo smakują najmłodszym.
W kremach miodowo-smakowych zostały zachowane wszystkie wartości odżywcze miodu oraz składników mineralnych zawartych w liofilizowanych owocach. Miody smakowe w zależności od smaku zawierają 3% lub 7% liofilizowanych owoców.
Kremy miodowo-owocowe wzbogacą smak kaszki i owsianki dla dzieci. Świetnie sprawdzą się również jako dodatek do potraw mącznych, np. naleśników.
Jakie porcje dziennie miodu dla dziecka?
Spożycie cukrów prostych nie powinno przekraczać 10% dziennie. Warto zamienić zwykły cukier na miód, który ma wiele wartości odżywczych.
Ilość podawanego miodu dziennie:
- 1 do 2 lat 2 łyżeczki miodu 34 g,
- 3 do 6 lat 2 ½ łyżeczki miodu dziennie 42,5 g,
- powyżej 6 lat około 3 łyżeczki miodu 51 g.
Przypisy:
- The antibacterial activity of honey against coagulase-negative staphylococci, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15941774/ [dostęp 04.05.2022r]