Herbata jest naturalnym sposobem na obniżenie ciśnienia krwi. Które z nich można bezpiecznie stosować?
Kiedy ciśnienie jest za wysokie?
Nadciśnienie jest bardzo popularną chorobą i rozpoznawane jest wtedy, gdy osiąga wartość ponad 140/90 mmHg, czyli skurczowe powyżej 140 mmHg, a rozkurczowe powyżej 90 mmHg. Normalne ciśnienie powinno oscylować w granicy 120/80 mmHg.
Co może powodować wzrost ciśnienia?
Samoistne nadciśnienie może być spowodowane wpływem czynników środowiskowych i genetycznych (wysokie ciśnienie jest dolegliwością towarzyszącą) [1]. Czynniki środowiskowe wywołujące nadciśnienie to:
- Brak aktywności fizycznej. Nadciśnienie występuje częściej u osób nieuprawiających aktywności fizycznej. Jest u nich także większe ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową,
- Stres. Jest bardzo duża zależność między stresem a nadciśnieniem. To samo badanie wykazało również, że stres wiąże się z wyższym ciśnieniem u mężczyzn. Styl życia i czynniki środowiskowe działające naprzemienne przyczyniają się do nadciśnienia tętniczego.
- Nadwaga i otyłość. Wysokie ciśnienie może być spowodowane nadwagą lub otyłością. [2] Otyłość bardzo często doprowadza także do innych problemów zdrowotnych takich jak niewydolność serca czy zwiększone ryzyko występowania choroby wieńcowej. Brak aktywności fizycznej, zła dieta, brak snu czy zaburzenia psychiczne mogą przyczynić się do powstawania otyłości.
- Palenie papierosów. Palenie papierosów lub żucie tytoniu podnosi okresowo ciśnienie krwi. Substancje smoliste zawarte w tytoniu uszkadzają wyściółkę tętnic. Powodując tym samym zwiększenie prawdopodobieństwa wystąpienia chorób serca.
- Nadmiar soli w diecie. Nadmierne spożywanie soli powoduje zatrzymanie wody w organizmie, co zwiększa ciśnienie krwi. Z tego powodu warto także wykluczyć z diety wysoko przetworzone produkty.
- Zbyt mała ilość potasu. Właściwa ilość potasu jest niezbędna dla prawidłowej pracy serca, ponieważ równoważy ilość sodu we krwi.
- Nadmierna ilość alkoholu. Jeśli musisz pić alkohol, to rób to z umiarem. Dzienna dawka alkoholu dla kobiet to 150 ml wina albo 390 ml piwa lub 45ml 80% trunku, w przypadku mężczyzn dopuszczalna dawka jest podwojona. Przekroczenie powyższej ilości może niekorzystnie wpływać na ciśnienie krwi.
- Niektóre choroby przewlekłe. Kilka chorób przewlekłych może zwiększać ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego: choroby tarczycy, dolegliwości nerek, syndrom metaboliczny, cukrzyca i nocne bezdechy.
Jak herbata może pomóc w obniżeniu ciśnienia?
Herbata produkowana jest z rośliny Camellia sinensis, która bogata jest w katechiny. Są to przeciwutleniacze z grupy flawonoidów. W herbacie występują głównie:
- epikatechina
- epigallocatechin
- galusan epikatechiny
- 3-galusan epigallokatechiny
Mają one właściwości przeciwutleniające, dzięki temu są skuteczne w walce z wolnymi rodnikami. Najwyższe stężenie katechin jest w herbacie zielonej i białej. Mniej jest ich w herbacie Oolong i czarnej, ponieważ w czasie procesu fermentacji zostają utlenione.
Herbata zawiera także L-teaninę, która obniża ciśnienie krwi u osób zestresowanych. Związek ten łagodzi niepokój i stres.
Zawarte w herbacie przeciwutleniacze powodują rozluźnienie naczyń krwionośnych, co pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Regularne spożywanie zielonej lub czarnej herbaty obniża skurczowe ciśnienie krwi o 3,53 mmHg (SBP), a rozkurczowe o 0,99 mmHg (DBP). [3]
Jakie herbaty pomogą obniżyć ciśnienie?
Herbata pozytywnie wpływ na obniżenie ciśnienia krwi. [4]
Zielona herbata
Zielona herbata zmniejsza ciśnienie skurczowe i rozkurczowe krwi. Zawiera kofeinę. Nie zaleca się jej spożywania w okresie ciąży. [5]
Czarna herbata
Badania[6][7]wykazały, że czarna herbata może mieć właściwości obniżające ciśnienie krwi. Może również chronić serce i układ sercowo-naczyniowy. Szwedzkie badanie naukowe[8] trwające 10 lat, przeprowadzone na grupie 74 961 kobiet i mężczyzn udowodniło, że spożywanie min. 4 filiżanek czarnej herbaty zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru mózgu.
Czarna herbata zawiera także kofeinę, dlatego zalecamy spożywanie maksymalnie 8 filiżanek, aby nie przekroczyć dziennej zalecanej dawki.
Inne analizy medyczne[9] sugerują, że czarna herbata może obniżyć ciśnienie skurczowe i rozkurczowe krwi.
Hibiskus
Chociaż nie jest to tradycyjna herbata, to metaanaliza[10] wykazała, że napoje z tropikalnej rośliny Hibiscus sabdariffa L. skutecznie obniżają ciśnienie krwi. Jednak niezbędne są dalsze badania do potwierdzenia prozdrowotnych właściwości tej rośliny.
Nie pij herbaty z hibiskusa przed zażywaniem tylenolu-u, ponieważ zwiększa szybkość usuwania go z organizmu.
Czytaj więcej: Czym jest i jak parzyć herbatę z kwiatu hibiskusa?
Herbata Oolong
Jest bogata w przeciwutleniacze (te same co w czarnej i zielonej herbacie), dzięki temu ma wiele korzyści prozdrowotnych. Jej skuteczność w obniżaniu ciśnienia nie została jeszcze zbadana.
Herbata z kurkumy
Kurkuma stosowana jest do bardzo wielu schorzeń. Kurkumina zawarta w kurkumie obniża naturalnie ciśnienie krwi.
Herbata jest naturalnym sposobem na obniżenie ciśnienia, lecz nie wolno jej spożywać więcej niż 3-5 filiżanek dziennie.
- Pickering T. G. (1997). The effects of environmental and lifestyle factors on blood pressure and the intermediary role of the sympathetic nervous system. Journal of human hypertension, 11 Suppl 1, S9–S18.
- Jiang, S. Z., Lu, W., Zong, X. F., Ruan, H. Y., & Liu, Y. (2016). Obesity and hypertension. Experimental and therapeutic medicine, 12(4), 2395–2399. https://doi.org/10.3892/etm.2016.3667
- The effects of regular consumption of green or black tea beverage on blood pressure in those with elevated blood pressure or hypertension: A systematic review and meta-analysis, https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0965229919316899?via%3Dihub
- Effects and Mechanisms of Tea Regulating Blood Pressure: Evidences and Promises, https://www.mdpi.com/2072-6643/11/5/1115
- Effect of green tea consumption on blood pressure: A meta-analysis of 13 randomized controlled trials, https://www.nature.com/articles/srep06251
- Effects and Mechanisms of Tea Regulating Blood Pressure: Evidences and Promises, https://www.mdpi.com/2072-6643/11/5/1115
- KCNQ5 Potassium Channel Activation Underlies Vasodilation by Tea, https://www.cellphysiolbiochem.com/Articles/000337/
- Black tea consumption and risk of stroke in women and men, https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1047279712004589?via%3Dihub
- Black Tea Lowers Blood Pressure and Wave Reflections in Fasted and Postprandial Conditions in Hypertensive Patients: A Randomised Study, https://www.mdpi.com/2072-6643/7/2/1037
- Effect of sour tea (Hibiscus sabdariffa L.) on arterial hypertension, https://journals.lww.com/jhypertension/Abstract/2015/06000/Effect_of_sour_tea__Hibiscus_sabdariffa_L___on.2.aspx