Herbata na zimno jest jednym z najlepszych sposobów orzeźwienia w letnie upalne dni. Jak zrobić smaczną i zdrową Cold Brew? Czym różni się od Ice Tea?
Cold Brew a Iced Tea – czym się różnią obie herbaty?
Główną różnicą jest sposób parzenia. Cold Brew jest metodą parzenia herbaty na zimno. Proces ten trwa od 8 do nawet 12 godzin. Najczęściej wykorzystywany jest do parzenia kawy – w końcu frappe jest jednym z ulubionych napojów w okresie letnim wielu Polaków. Domowej roboty Cold Brew idealnie orzeźwi w letnie upalne dni, a niektórzy sięgają po nią nawet zimie.
Herbata Iced Tea jest to mrożona herbata przygotowana na bazie naparu z herbaty zalewanego wrzątkiem, a następnie studzonego.
Kolejną różnicą jest smak. Długi proces parzenia w zimnej wodzie powoduje, że herbata Cold Brew ma łagodniejszy smak i aromat. Natomiast Iced Tea w smaku ma wyczuwalną delikatną goryczkę.
Dlaczego warto pić herbatę Cold Brew?
Herbatę Cold Brew warto pić z kilku powodów:
Łagodniejszy i słodszy smak
Herbata parzona na zimno jest łagodniejsza w smaku, ponieważ wrzątek uwalnia garbniki, które są odpowiedzialne za cierpki smak herbaty. Dzięki długiemu procesowi parzenia w zimnej wodzie w herbacie Cold Brew wydobywane są złożone nuty smakowe. Mniejsza zawartość garbników powoduje lepsze przyswajanie żelaza z pożywienia.
Herbata Cold Brew jest idealnym rozwiązaniem dla osób, które chcą ograniczyć cukier używany do słodzenia herbaty.
Pomaga utrzymać prawidłowy poziom nawodnienia
Pomaga w utrzymaniu prawidłowego nawodnienia organizmu, co jest bardzo ważne zwłaszcza w upalne dni.
Ma mniejszą zawartość kofeiny i taniny
Cold Brew ma mniej kofeiny niż klasyczna herbata. Zawiera także więcej witaminy C, która pomaga w przyswajaniu żelaza. Jest w niej mniej taniny, dzięki temu herbata ma łagodniejszy – słodszy smak
Ma wiele korzyści zdrowotnych
Herbata na zimno ma wiele korzyści prozdrowotnych. Zawiera aktywną witaminę, C, która wzmacnia układ odpornościowy. Jest świetnym źródłem witaminy D, która wzmacnia kości oraz kompleksu wit. B, które zwiększają metabolizm witaminy A. Zawiera więcej przeciwutleniaczy, które pomagają w usuwaniu toksyn z organizm.
Na czym polega przygotowanie herbaty na zimno?
Wykonanie herbaty na zimno Cold Brew jest bardzo łatwe. Wystarczy tylko wrzucić torebki lub suszone liście herbaty do dzbanka, zalać zimną wodą i pozostawić w lodówce do zaparzenia.
Długość parzenia jest zależna od rodzaju herbaty:
- herbata czarna od 8 do 12 godzin;
- herbata zielona od 6 do 8 godzin;
- herbata biała od 6 do 8 godzin;
- herbata oolong od 8 do 10 godzin;
- herbata pu-erh od 10 do 12 godzin;
- herbata ziołowa od 12 do 14 godzin.
- herbata czerwona Yunnan Pu-Erh
Herbata na zimno – kilka przepisów
Czerwona herbata na zimno
Herbata czerwona na zimno zachwyci was wyrafinowanym smakiem.
Składniki:
- 2 łyżki herbata czerwona Yunnan Pu-Erh
- 1 l wody.
Sposób przygotowania:
- Herbatę wsyp do dzbanka. Zalej wodą o temperaturze pokojowej.
- Przykryj dzbanek i wstaw na co najmniej 12 godzin do lodówki.
- Po upływie tego czasu przecedź herbatę.
- Do smaku możesz dosłodzić miodem lub syropem z agawy.
Herbata owocowa truskawka-mango
Test to idealna propozycja dla osób, które lubią słodki owocowy smak herbaty bez nadmiernego dosładzania.
Składniki:
5 łyżeczek herbaty owocowej,
1 l wody.
Sposób przygotowania:
Wsyp herbatę do dzbanka. Zalej wodą.
Przykryj dzbanek, a następnie wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin.
Jak przyrządzić herbatę mrożoną Iced Tea?
Ice Tea jest mrożonym napojem sporządzonym na bazie naparu herbacianego. Można zakupić gotowy napój, lecz zawiera on różne chemiczne dodatki, które mają niekorzystny wpływ na zdrowie. Dlatego o wiele lepszym rozwiązaniem jest samodzielne przygotowanie herbaty Ice Tea w domu. Do przygotowania domowej herbaty można zastosować napar, z każdego rodzaju herbaty. Smak jest zależny od zastosowanych dodatków.
Klasyczna cytrynowa Ice Tea
Jej orzeźwiający smak świetnie sprawdzi się w upalne dni.
Składniki:
- 2 łyżki czarnej sypanej herbaty
- 1 litr wody,
- 1 ½ cytryny,
- 1 limonka,
- 3 łyżki miodu lub syropu klonowego.
Sposób przygotowania:
- Herbatę wsyp do szklanki i zalej wrzątkiem.
- Parz przez około 3 min.
- Przecedź i pozostaw do ostudzenia.
- Gdy wystygnie przelej do dzbanka i uzupełnij 1 l wody.
- Cytrynę i limonkę dokładnie umyj. Sparz i pokrój w cienkie plastry. Dodaj do napoju.
- Do herbaty dodaj syrop klonowy lub miód. Wymieszaj.
- Napój włóż na około 2 godziny do lodówki.
Ice Tea z mango
Ice Tea z mango ma orzeźwiający i smak. Idealnie sprawdzi się w upalne letnie dni.
Składniki:
- 2 łyżki herbaty truskawka- mango,
- 1 l wody,
- 2 świeże truskawki,
- 1 świeże mango,
- 4 łyżki syropu z agawy,
- 1 cytryna.
Sposób przygotowania:
- Susz wsyp do szklanki. Zalej wrzątkiem.
- Parz przez około 5 min. Po upływie tego czasu przecedź i ostudź.
- Przestudzoną herbatę przelej do dzbanka. Wlej zimną wodę.
- Posłodź i wymieszaj.
- Truskawki i mango umyj. Pokrój na mniejsze części.
- Cytrynę umyj. Sparz i pokrój na plasterki.
- Owce wsyp do herbaty. Wstaw do lodówki na około 2 godziny.
Ice tea Rooibos
Herbata Rooibos ma orzeźwiający smak.
Składniki:
- 2 łyżki herbata Rooibos z żurawiną i wanilia
- 1 l wody,
- 4 łyżki miodu lub soku z agawy,
- ½ cytryny,
- 20 g liofilizowanej żurawinowy.
Sposób przygotowania:
- Herbatę wsyp do szklanki. Zalej wrzątkiem.
- Parz przez około 10 min. Po upływie tego czasu przecedź.
- Przelej do dzbanka i uzupełnij wodą.
- Do herbaty dodaj miód, liofilizowane owoce oraz cytrynę pokrojoną na plasterki. Wymieszaj.
- Wstaw do lodówki na około 2 godziny.