Kupiłeś paczkę orzechów laskowych i zastanawiasz się, co możesz z nich zrobić? Przygotowaliśmy dla ciebie garść przepisów z orzechami laskowymi w roli głównej.
Orzechy laskowe to przysmak znany, ale ciągle niedoceniany. Te pyszne owoce leszczyny nadal przegrywają w konfrontacji z orzechami włoskimi czy słodkimi migdałami. A szkoda, ponieważ orzechy laskowe są bardzo wartościowym pokarmem, który w wielu przypadkach zawartością witamin i mikroelementów przewyższają inne orzechy. Zawierają w swoim składzie błonnik, cenne aminokwasy, a także witaminy z grupy B. Owoce leszczyny są również zalecane w diecie kobiet ciężarnych ze względu na wysoką zawartość potasu. Są też wartościowym źródłem łatwo przyswajalnych związków żelaza, magnezu, sodu czy fosforu. To oczywiście najważniejsze, ale nie wszystkie powody, dla których warto włączyć orzechy leszczyny do swojej diety.
Więcej na temat zdrowotnych właściwości orzechów laskowych przeczytasz w artykule owoce: Orzechy laskowe – właściwości i wartości odżywcze
Jak najlepiej jeść orzechy laskowe? Przedstawiamy kilka sposobów na idealne połączenie orzechów laskowych z innymi produktami, a także konkretne przepisy, które pozwolą ci cieszyć się z nich na słodko i na pikantnie.
Nie tylko solo. Z czym najlepiej smakują orzechy laskowe?
Orzechy laskowe, podobnie jak inne orzechy, możemy jeść w wielu wariantach i kombinacjach. Z uwagi na lekko słodki, maślany smak są idealnym dodatkiem do wielu wyrobów cukierniczych, ciast, ciasteczek i różnego typu deserów. Nie każdy jednak wie, że orzechy laskowe można dodawać do dań wytrawnych, a nawet jeść z niektórymi serami i warzywami.
Oto lista najciekawszych i czasami zaskakujących połączeń z orzechami laskowymi, które warto wykorzystać przy przygotowaniu autorskich deserów czy potraw.
Orzechy laskowe ze świeżymi owocami
Orzechy laskowe wybornie smakują w połączeniu z wieloma świeżymi owocami. Warto jeść je z pokrojonymi jabłkami, morelami, bananami, a także jagodami czy wiśniami. Świetnie będą komponować się z cytrusami, a także suszonymi figami, brzoskwiniami, gruszkami i śliwkami. Jak widać, kombinacji jest bardzo wiele, co daje nam wiele możliwości do eksperymentów smakowych.
Orzechy laskowe z warzywami
Być może zaskoczy was fakt, że orzechy laskowe można łączyć również z niektórymi warzywami. Posiekanymi orzechami laskowymi można posypać na przykład gotowane szparagi, buraki, a także marchew, dynie czy pieczone bataty. Dodadzą chrupkości smacznej surowce z marchewki i urozmaicą pyszny krem z dyni.
Orzechy laskowe z nabiałem
Owoce leszczyny doskonale komponują się również z różnymi produktami nabiałowymi takimi jak śmietana, budyń czy ser mascarpone. Pokruszone orzechy laskowe dodadzą chrupkości deserom lodowym. Można je wrzucić do mlecznego czy czekoladowego budyniu.
Orzechy laskowe z serami
Delikatny smak orzecha leszczyny doskonale łączy się z serami miękkimi takimi jak: feta, camembert, ser kozi, ser gruyère, ricotta czy taleggio.
Orzechy laskowe i czekolada
Owoce leszczyny, podobnie jak pozostałe orzechy, wybornie smakują w połączeniu z różnymi rodzajami czekolad. Bez znaczenia czy lubimy czekolady gorzkie, mleczne czy białe. Każdym z tych połączeń będziemy zajadać się z przyjemnością.
Orzechy laskowe ze słodzikami
Aby dodać orzechom nieco słodyczy warto polać je karmelem, syropem klonowym, miodem czy wanilią.
Orzechy laskowe z innymi orzechami
Owoce leszczyny warto mieszać z innymi orzechami takim jak migdały, kasztany, orzechy włoskie czy orzechy makadamia. Pokruszone czy zmielone wzbogacą smak owocowych deserów czy śniadaniowej owsianki.
Orzechy laskowe z przyprawami
Orzechy laskowe można łączyć z dowolnymi przyprawami zarówno tymi na słodko, jak i na słono. W wersji deserowej warto posypać je cynamonem. Jeżeli zdecydujemy się na prażenie orzechów laskowych, wówczas ciekawe połączenie smakowe stworzą z suszonym imbirem, kolendrą, kminkiem czy gałką muszkatołową
Orzechy laskowe z ziołami
Jeżeli zdecydujesz się na wykorzystanie orzechów laskowych w sałatce, pesto czy jako dodatek do grillowanych czy pieczonych warzyw, wówczas dodaj do nich różnego rodzaju zioła. Charakterystyczny smak orzechów laskowych uzupełni szałwia, tymianek, rozmaryn, estragon czy mięta.
Pomysły na orzechy laskowe
Jak wspomnieliśmy wcześniej, zastosowanie orzechów laskowych znacznie wykracza poza klasyczne wypieki i ciasta. Owoce leszczyny pasują też do dań pikantnych i wytrawnych. Sprawdzają się do wszelkiego typu sałatek owocowych, warzywnych, a także do owoców morza czy pesto. Jednym z najpopularniejszych produktów wytwarzanych z orzechów laskowych jest oczywiście masło orzechowe.
Jak zrobić pastę orzechową z orzechów laskowych?
Jeżeli jesteś wielbicielem, masła orzechowego, a przez przypadek masz sporo orzechów laskowych w domu, wówczas możesz zabrać się za pastę domowej roboty. Samo wykonanie masła nie jest zbyt skomplikowane, a efektem naszej pracy jest puszcza orzechowy krem, który możemy rozsmarować po kruchym cieście czy kanapce.
Domowe masło z orzechów laskowych
Składniki:
- orzechy laskowe blanszowane w dowolnej ilości, ale nie mniej niż 200 g.
- olej roślinny (opcjonalnie)
Uwaga: do wykonania masła orzechowego najlepiej wykorzystać orzechy laskowe, które wcześniej zostały pozbawione ciemnej skórki. O tym, jak zblanszować orzechy laskowe dowiesz się z naszego artykułu: Jak blanszować orzechy laskowe?
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Orzechy laskowe rozłoż na blasze do pieczenia i włóż do piekarnika, a następnie opiekaj je do 10 minut. Co pewien czas delikatnie mieszaj, aby orzechy nie przypaliły się za bardzo.
- Wyjmij orzechy w piekarnika i lekko ostudź. Następnie wsyp do robota kuchennego o minimalnej mocy 600 W.
- Orzechy laskowe miksuj na wysokich obrotach aż do momentu, gdy uzyskasz gładką konsystencję masła orzechowego.
- Jeżeli nie uda ci się uzyskać tego typu konsystencji wykorzystując tylko wyłącznie orzechy laskowe, wówczas możesz dodać do mieszanki nieco oleju roślinnego.
W ten sposób przygotowane masło orzechowe, przełóż do słoika i przechowuj w suchym, stosunkowo chłodnym miejscu. Jedz rozsmarowane na kanapce lub toście: solo lub z ulubionymi dodatkami.
Jak zrobić mleko z orzechów laskowych?
Dla osób, które nie tolerują laktozy lub są na diecie wegańskiej, mleko z orzechów laskowych to znakomita opcja. Przygotowane w domu mleko orzechowe idealnie sprawdzi się do picia solo lub też do różnych koktajli. Do jego zrobienia potrzebujesz tylko 2 składniki: orzechy laskowe i wodę.
Domowe mleko z orzechów laskowych
Składniki:
- 1,5 szklanki blanszowanych orzechów laskowych
- 4 filiżanki filtrowanej woda
Przygotowanie:
- Do przepisu najlepiej użyj blanszowanych orzechów laskowych (takich, które zostały pozbawione skórki). O blanszowaniu orzechów laskowych przeczytasz tutaj. Jeżeli nie masz czasu na blanszowanie, możesz wykorzystać również orzechy ze skórką. Wszystko zależy od twoich indywidualnych preferencji.
- Blanszowane orzechy laskowe namocz na noc misce z wodą. Namoczone orzechy będą bardziej podatne na rozdrabnianie i łatwiej będzie je zmiksować w malakserze. Rano odlej wodę i przepłucz orzechy laskowe.
- Do blendera wsyp orzechy laskowe i wodę. Następnie miksuj przez kilka minut do momentu aż uzyskasz jednolitą, kremową konsystencję.
- Następnie przygotowaną w ten sposób pulpę włóż do woreczka z gazą i odsączaj płyn do specjalnego naczynia. W ten sposób wyciśnięty płyn to nasze mleko z orzechów laskowych.
- Pulpę możesz wykorzystać do przygotowania ciasta.
W ten sposób przygotowany mleko laskowe może przechowywać w lodówce w butelce do 5 dni.
Orzechy laskowe prażone – przekąska idealna
Jedną z ciekawszych form uatrakcyjnienia przekąski z orzechów laskowych jest uprażenie ich w piekarniku lub na patelni. Prażone orzechy laskowe z dodatkiem przypraw lub w wersji na słodko idealne są do chrupania na każdej imprezie czy spotkaniu z przyjaciółmi. Dowiedz się więcej o tym jak uprażyć orzechy laskowe.
Orzechy laskowe prażone na słodko
Składniki:
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1 duże ubite białko
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1,5 szklanki blanszowanych lub surowych orzechów laskowych
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do ok. 120 C
- Do dużej miski wsyp brązowy cukier ubite jajko wanilia cynamon i sól. a następnie dokładnie je wymieszaj.
- Następnie do mieszanki wrzuć orzechy laskowe tak, aby mieszanka przykleiła się do orzeszków.
- W ten sposób posypane orzechy rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie włóż do piekarnika.
- Piecz w temperaturze około 120 stopni przez do około godziny. co 10-15 minut mieszaj orzeszki na patelni.
- Wyjmij z piekarnika i ostudź. Możesz już serwować znajomym!
Przechowuj orzechy w szczelnym pojemniku do 1 tygodnia.
A może ciasteczka z orzechami laskowymi?
Ciasteczka z orzechami laskowymi to doskonały pomysł na słodką, a jednocześnie wartościową i zdrową przekąskę. Oto prosty przepis jak zrobić ciasteczka z pysznymi owocami leszczyny.
Proste ciasteczka z orzechami laskowymi
Składniki
- 1 szklanka miękkiego masła (wyciągnij wcześniej z lodówki)
- ½ szklanki białego cukru
- ½ szklanki brązowego cukru
- 1 duże jajko
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- ½ szklanki posiekanych orzechów laskowych
- Rozgrzej piekarnik do 175 C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
- Do robota kuchennego dodaj masło, cukier brązowy i cukier biały, a następnie zmiksuj wszystko na gładką masę.
- Do masy dodaj jajko i ekstrakt waniliowy i ponownie zmiksuj, aż dobrze się połączą.
- W osobnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, a następnie połącz z wcześniej przygotowaną masą. Na koniec wrzuć posiekane orzechy laskowe.
- Za pomocą łyżki stołowej Pobieraj małe porcje ciasta i formuj z nich kulki. Ułóż je na przygotowanej blasze z odpowiednim odstępem.
- Piecz w nagrzanym piekarniku do lekkiego zrumienienia od 10 do 20 minut. Kontroluje ciasteczka, aby za bardzo się nie spiekły.
Źródła przepisów:
- Prażone orzechy laskowe: https://www.cookinglight.com/recipes/candied-hazelnuts
- Ciasteczka z orzechami laskowymi: https://www.allrecipes.com/recipe/265282/hazelnut-cookies/