• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
  • Przejdź do drugiego paska bocznego
☰
✖

Go4taste Blog

Idź do sklepu

Drugi sidebar

O surowcach

  • Bakalie
  • Cukier
  • Częste pytania
  • Herbaty
  • Kasze
  • Kawa
  • Mąki
  • Miody i syropy
  • Oleje
  • Orzechy
  • Owoce liofilizowane
  • Owoce suszone
  • Pestki i nasiona
  • Przyprawy
  • Ryże
  • Superfoods
  • Suplementy diety
  • Witaminy i minerały

Wyszukiwarka

Zaproponowane posty

liście lubczyku rosnące na grządce

Lubczyk i jego właściwości

Lubczyk to zioło pochodzące z regionu śródziemnomorskiego Europy Południowej. Należy do rodziny ...

Czytaj więcej

Jesteś tutaj: Home / Bakalie / Daktyle z Iranu i ich najsmaczniejsze odmiany

1 marca 2021

Daktyle z Iranu i ich najsmaczniejsze odmiany

Spis treści pokaż
1. Irańskie daktyle
2. Różne rodzaje irańskich daktyli
3. Irańskie daktyle – tradycyjne dania

Tradycja uprawy i konsumpcji daktyli na obszarze współczesnego Iranu sięga aż 4000 p.n.e. Obecnie Iran należy do najbardziej znanych producentów owoców daktylowca, a irańskie daktyle należą do jednych z najsmaczniejszych na świecie. Czym wyróżniają się irańskie daktyle?

Irańskie daktyle

Początki produkcji i stosowania daktyli w Iranie sięgają około 4000 lat p.n.e. Daktyl to jeden z najpowszechniejszych składników irańskiej kuchni narodowej. Palma daktylowa (Phoenix dactylifera L.) uważana jest za główną uprawę owoców w gorących regionach pustynnych (półpustynnych i suchych) świata. Owoce te są bogate w określone składniki odżywcze i szeroko sprzedawane jako środek spożywczy o wysokiej wartości. Wzorzec spożycia żywności przez Irańczyków pokazuje, że spożywają oni średnio 7 kilogramów daktyli na osobę rocznie.

Różne rodzaje irańskich daktyli

Iran jest jednym z czołowych producentów daktyli. [1] W kraju znanych jest ponad 400 odmian tych owoców, chociaż tylko kilka spośród nich ma wartość handlową. Niektóre odmiany mają wspaniałe właściwości lub cechy. Jedną z najbardziej dojrzałych odmian w kraju jest shakkar. Jest to słodki daktylowiec uprawiany głównie na północy Chuzestanu. Shakkar po persku oznacza cukier. Negar to przykład szczególnego daktyla, który jest produkowany w prowincji Kerman. Ta odmiana daktyli jest długa i smukła.

Według raportu Ministerstwa Rolnictwa Iranu, ponad 98% daktyli jest uprawianych w południowym pasie kraju. Daktyle rosną w 13 z 31 prowincji. Kerman, Sistan-Baluchestan, Khuzestan, Bushehr, Fars i Hormozgan to największe spośród nich.

rodzaje irańskich daktyli
Rodzaje irańskich daktyli (Źródło: sciencedirect.com) Na zdjęciu: (A) Kabkab, (B) Mazafati (C) Piarom (D) Rabbi, (E) Zahedi.

a. Kabkab

Daktyle kabkab można spożywać bez pestek do celów przemysłowych oraz do bezpośredniego spożycia. Mechaniczne usuwanie nasion z miąższu daktyli jest łatwe ze względu na elastyczność ich włókien. Popyt i podaż na daktyle kabkab mają duże znaczenie na krajowym rynku handlowym Iranu. Chociaż daktylowiec kabkab jest szeroko uprawiany na różnych obszarach, jedna z najbardziej znanych odmian jest produkowana w mieście Behbahan w prowincji Chuzestan. Popularność kabkabu z Behbahan związana jest z wysoką jakością i słodyczą tego daktyla.

b. Mazafati

Mazafati to miękki, słodki i mięsisty daktyl średniej wielkości (waga 7–9 g i długość 2,5–4,5 cm), uprawiany głównie w Bam i Jiroft w prowincji Kerman. To jedna z najsmaczniejszych odmian daktyli na świecie. Tego rodzaju daktyle odgrywają ważną rolę w gospodarce południowych prowincji. Mazafati to najbardziej znana odmiana używana w dużych miastach Iranu, a zwłaszcza stolicy.


c. Piarom

Zwykle ta odmiana jest dłuższa niż inne daktyle irańskie (4-5 cm). Owoc jest miękki, smukły i smaczny. Powierzchnia skóry piarom jest cienka i również całkowicie przylega do miąższu daktylowego. Ten pyszny daktyl jest wysokiej jakości środkiem spożywczym przeznaczonym do eksportu. Piarom jest najdroższym daktylem w Iranie (∼7 dolarów za kilogram) i można go znaleźć tylko w niektórych hipermarketach i dużych cukierniach. Piarom jest wolny od substancji chemicznych i pestycydów oraz uprawiany organicznie. W tego typu daktylach głównym cukrem jest fruktoza. Dlatego jest odpowiedni dla osób z cukrzycą.

d. Rabbi

Rabbi jest znanym daktylem z miast Iranshahr i Zabol w prowincji Sistan-Baluchestan. Czekoladowa konsystencja i prażony smak tego pysznego owocu sprawiają, że jest on ulubiony w Iranie. Oprócz pożądanych odmian, istnieją również gorsze odmiany daktyli rabinów o twardej teksturze. Rabbi ma długi okres trwałości i można go przechowywać w temperaturze pokojowej w suchym miejscu.

e. Zahedi

Ta odmiana daktyli jest tania, dostępna w dużych ilościach (1,5 dolara za kilogram na rynku krajowym w Iranie) i prawie wszyscy Irańczycy mogą ją z łatwością kupić. Słowo zahedi w języku arabskim odnosi się do czegoś, co jest właśnie tanie i dostępne w dużych ilościach. Chociaż daktyle zahedi są produkowane w różnych regionach kraju, główna produkcja odbywa się na obszarze o nazwie Poshtkooh w prowincji Bushehr. Daktyle zahedi są używane do produkcji octu i alkoholu. Ten rodzaj daktyli można wygodnie transportować i przechowywać ze względu na ich suchy charakter. Ponadto mają one długi okres przydatności do spożycia – około 1 roku przy przechowywaniu w zimnych i suchych miejscach.

tradycyjne dania irańskie z daktylami
Tradycyjne irańskie dania z daktylami (Źródło: sciencedirect.com)

Zobacz też: Daktyle i ich właściwości.

Irańskie daktyle – tradycyjne dania

Daktyle suszone niesiarkowane są podstawowym składnikiem kuchni irańskiej. Te pyszne owoce stanowią bazę do przygotowywania wielu tradycyjnych dań tego kraju. Do najbardziej znanych potraw z daktylami należy:


Opakowanie Go4Taste

Daktyle suszone z Iranu, niesiarkowane - 1kg – cena : 13,00 zł

Kup daktyle z Iranu w sklepie Go4taste


Pilaw daktylowy (perski khorma polow)

To potrwa, której podstawą są daktyle i rodzynki wymieszane z ryżem parzonym lub namoczonym a potem ugotowanym. Najczęściej w tej potrawie wykorzystuje się daktyle mazafati. Do tego sycącego dania często dodaje się również fasolę z soczewicy, orzechy włoskie, mleko, masło, mięso mielone a także przyprawa jakl takie jak cebula i szafran.

Omlet z daktylami (Khorma Tokhmemorgh)

To rodzaj omletu z dodatkiem daktyli, który zazwyczaj serwowany jest na śniadanie lub kolację. Niekiedy do tego przepisu dodawane są również orzechy. Daktyl na początku jest lekko podsmażony na patelni a potem zalewany masą jajeczną jak w klasycznym omlecie.

Ciasto daktylowe (Kolompeh lub koluche khorma)

To tradycyjne irańskie ciasto z mieszanką mielonych daktyli i kardamonem wypiekane w niektórych częściach kraju, głównie w Kerman. Sycące, pożywne ciasto nie zawiera cukru i ma długi termin przydatności. Dodatkowo ozdabiane jest pistacjami lub sezamem.

Materiały źródłowe:

  1. Produkcja daktyli, FAOSTAT, https://www.fao.org/faostat/en/ [dostęp14.12.2021r.]
  2. Iranian dates and ethnic date-based products, https://doi.org/10.1016/j.jef.2017.08.002, [dostęp14.12.2021r.]


Powiązane wpisy

W kategorii:Bakalie

Pierwszy Sidebar

Promowany produkt

Daktyle suszone z Iranu, niesiarkowane - 1kg
Daktyle suszone z Iranu, niesiarkowane - 1kg
13,00 zł
Kup w sklepie Kup

Copyright© 2025 · Brunch Pro by Feast Design Co.