W sprzedaży dostępnych jest kilka rodzajów cynamonu, ale tylko jeden prawdziwy. Czym różni się prawdziwy cynamon z Cejlonu oraz tzw. cynamonu chińskiego (cassia)?
Na początek musimy uzmysłowić sobie, że cynamon nie jedno ma imię i formę. Cynamon, podobnie jak inne gatunki roślin czy owoców, dostępny jest w wielu odmianach czy wariantach. Obecnie do celów komercyjnych używane są cztery odmiany cynamonu, z której tylko jeden uznawany jest za ten oryginalny i prawdziwy.
Rodzaje cynamonu
W handlu oferowanych jest kilka rodzajów cynamonu, z których najpopularniejsze są:
Cynamon Aromatyczny, Chiński, Casia (łac. Cinnamomum aromaticum lub Cinnamomum cassia)
Cinnamomum cassia, zwany chińską kasją lub chińskim cynamonem, jest wiecznie zielonym drzewem pochodzącym z południowych Chin. Plantacje drzewa cynamonowca aromatycznego oprócz Chin, znajdują się również w południowej i wschodniej Azji. Jego aromat jest mocniejszy niż w przypadku cynamonu prawdziwego- lekko piekący i słodkawo-korzenny.
Cynamon Sajgoński, Wietnamski (łac. Cinnamomum loureilo)
Ten rodzaj cynamonu również jest odmianą cynamonu cassia. Uprawia się go przede wszystkim w Wietnamie, gdzie jest składnikiem popularnego bulionu z makaronem — tradycyjnej wietnamskiej zupy phở.
Cynamon sajgoński jest znany z wysokiego stężenia olejków eterycznych, co sprawia, że ma bardziej złożony i ostry smak. Cynamon wietnamski jest intensywnie pieprzny i ciepły z lekką gorzką nutą, która może być nieprzyjemna, gdy przyprawa zostanie użyta w nadmiarze. Zawiera też wysoki poziom kumaryny.
Cynamon Indonezyjski, Padang Cassia, Korintje, Cassia Prawdziwa (łac. Cinnamomum burmannii)
Cynamon Korintje to odmiana cynamonu cassia. Znaczna część światowego cynamonu korintje wytwarzana jest w kolebce tej przyprawy, czyli jest na zachodniej Sumatrze. Po raz pierwszy uprawiano go w okolicy miasta Padang (Regencja Kerinci).
Ta odmiana cynamonu różni się od cynamonu cejlońskiego, a także od odmian kasji tym, że jest zbierana z wyższych wysokości i o innej porze roku niż pozostałe odmiany.
Cynamon Korintje jest często bogaty w olejki eteryczne odpowiedzialne za jego smak, ale zawartość oleju może się różnić w zależności od gatunku cynamonu. Cynamon Korintje występuje w trzech klasach: A, B i C. Podczas gdy cynamon klasy A może mieć ostrzejszy smak w porównaniu z innymi formami cynamonu, gatunek C może być nieco gorzki. Ten najwyższy gatunek cynamonu korintje ma też delikatny, słodki smak i jest mniej piekący od innych odmian cassia.
Na koniec najważniejszy, czyli cynamon cejloński:
Cynamon Prawdziwy lub Cejloński (łac. Cinnamomum verum)
Cynamon cejloński czasami nazywany jest „prawdziwym cynamonem”. Najwięcej plantacji cynamonu prawdziwego jest na Cejlonie, nie mniej uprawiany jest także w Afryce i Ameryce (np. Brazylii). Smak cynamonu cejlońskiego można określić jako delikatniejszy i zawierający więcej nut kwiatowych i cytrusowych. Cynamon prawdziwy eksportowany jest przede wszystkim do Europy. Więcej na temat cynamonu prawdziwego poczytasz w artykule: PRAWDZIWY CYNAMON CEJLOŃSKI – JAK GO ROZPOZNAĆ?
Cassia, Saigon i cynamon Korintje są sklasyfikowane jako cynamon Cassia, ze względu na podobieństwa w kolorze, kształcie i zawartości kumaryny. Cynamon prawdziwy to osobny gatunek, który uznawany jest — jak sama nazwa wskazuje — za tego oryginalnego i jedynego przedstawiciela cynamonu.
W sklepie znacznie częściej spotykamy się z cynamonem cassia niż z prawdziwym cynamonem. Jak rozpoznać cynamon prawdziwy od chińskiego cynamonu cassia? Oto kilka praktycznych porad.
Zobacz też: Cynamon i jego właściwości.
Jak odróżnić cynamon prawdziwy od cynamonu cassia?
Cynamon cejloński | Cynamon cassia | |
Nazwa | Produkowany jest z wewnętrznej kory drzewa Cinnamomum verum. | Pochodzi z kory drzewa cynamonowego Cinnamomum aromaticum. |
Uprawa | Cynamon cejloński, czyli „prawdziwy cynamon”, pochodzi ze Sri Lanki i południowych części Indii. | Pochodzi z południowych Chin i jest również znany jako chiński cynamon. Jego podgatunki (Saigon i Korintje) powszechnie uprawiane są w Azji Wschodniej i Południowej. |
Cena | Droższy, dostępny w sklepach specjalistycznych z przyprawami, sklepami ze zdrową żywnością, głównie on line. | Zdecydowanie tańszy. Przyprawa dostępna w każdym sklepie. |
Wygląd | Laski cynamonu składają się z wielu cienkich warstw kory zwiniętych jak liście tytoniu w cygarze. Są w kolorze jasnego brązu. Ten rodzaj laski cynamonu jest delikatny i ma tendencję do łuszczenia się. | Cassia to laski cynamonu, z którymi większość z nas jest zaznajomiona. Są twardsze, grubsze i mają czerwonawy odcień. Nie posiadają wewnątrz warstw. |
Smak | Oferuje łagodny i subtelny smak. Smak cynamonu cejlońskiego można określić jako delikatniejszy i zawierający więcej nut kwiatowych i cytrusowych. | Cynamon Cassia zapewnia głębszy i ostrzejszy smak o charakterze korzennym. |
Kumaryna | Cejlon zawiera tylko 0,004%, czyli 250 razy mniej niż cassia. Poziom kumaryny jest tak niski, że często jest niewykrywalny. | Cassia zawiera około 1% kumaryny w 100g. |