Dzienne spożywanie kilku suszonych śliwek na pewno sprzyja odchudzaniu. Podczas stosowania diety są one świetną przekąską, ale również dodatkiem do posiłków. Jako źródło sorbitolu i błonnika znacznie poprawia pracę układu trawiennego. Oprócz tego zawarte pektyny, czyli węglowodany ograniczają wchłanianie cukrów i dają większe uczucie nasycenia. Dzięki temu osoba będąca na diecie nie ma ochoty podjadania między posiłkami i potrafi zrezygnować ze słodyczy i innych niezdrowych przekąsek.
Śliwki a odchudzanie
Śliwki suszone są polecane dla osób na diecie ze względu na dużą zawartość błonnika pokarmowego oraz witamin i składników mineralnych. Jak stosować śliwki suszone na diecie odchudzającej?
Czy suszone śliwki mogą pomóc w odchudzaniu?
Suszone śliwki wspomagają odchudzanie — tak wynika m.in. z badania przeprowadzonego w Instytucie Psychologii, Zdrowia i Społeczeństwa Uniwersytetu w Liverpoolu. W badaniu trwającym 12-tygodni wzięło udział 100 osób, które cierpiały na nadwagę lub otyłość i były na diecie niskobłonnikowej. Badane osoby podzielono na dwie grupy. Pacjenci z pierwszej grupy codziennie spożywali błonnik pokarmowy (140 g dziennie dla kobiet i 171 g dziennie dla mężczyzn), a druga grupa otrzymywała tzw. porady dotyczące zdrowych przekąsek. Po upływie czasu badania okazało się, że pacjenci jedzący śliwki suszone schudli 2 kg i stracili w obwodzie 2,5 cm. Osoby z drugiej grupy straciły 1,5 kg i schudły 1,7 cm w talii. Badanie to wykazało również, że osoby jedzące śliwki w tracie badania najwięcej schudły w trakcie pierwszych 4 tygodni. Po 8 tygodni badania uczestnicy, którzy jedli śliwki suszone odczuwali większe uczucie sytości.
Charakterystyka suszonych śliwek
Śliwki suszone przez wielu dietetyków uznawane są za superfood. Pomimo tego, że są dość kaloryczne (w 100 g jest 267 kcal) zawierają wiele składników odżywczych, które wspomagają proces odchudzania. Przede wszystkim są świetnym źródłem błonnika pokarmowego, w 100g suszonych śliwek jest 9,4 g. W śliwkach suszonych znajduje się wiele cennych dla zdrowia witamin i minerałów, których bardzo często brakuje u osób będących na diecie odchudzającej. Są bogate w witaminy A, B2, B3, B6, C i K oraz minerały: potas, miedź, magnez, mangan, fosfor. Zawierają również składniki bioaktywne m.in. związki fenolowe, które wg badania [2] mogą zmniejszać prawdopodobieństwo występowania zespołu metabolicznego.
Właściwości suszonych śliwek
Jedzenie suszonych śliwek wspiera proces odchudzania, dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego. Jakie są właściwości śliwek suszonych wspierających proces odchudzania?
Wspierają funkcjonowanie organizmu
Śliwki suszone są świetnym źródłem potasu, w 100 g jest aż 732 mg tego cennego tego pierwiastka. Potas poprawia funkcjonowanie organizmu i zapobiega występowaniu wielu chorób, m.in. pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego oraz zmniejsza ryzyko występowania udaru mózgu. Zaleca się spożywanie około 4700 mg potasu, dlatego warto połączyć suszone śliwki z innymi produktami m.in. bananami, jabłkami lub jarmużem.
Pomagają zwalczyć anemię
Osoby na diecie bardzo często dostarczają do organizmu zbyt mało witamin i mikroelementów. Suszone śliwki są świetnym źródłem żelaza. Dzięki temu można uniknąć poważnych powikłań zdrowotnych m.in. zmęczenia, problemów z sercem.
Poprawiają pracę układu pokarmowego
Suszone śliwki zawierają błonnik pokarmowy, który jest kluczowy do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Zawierają sorbitol, który ma działanie przeczyszczające.
Zwiększają uczucie sytości po posiłkach
Zawarty w śliwkach błonnik pokarmowy sprawia, że śliwki pomagają na dłużej zachować uczucie sytości na dłużej i pomagają skutecznie schudnąć.
Pomagają utrzymać zdrowe kości
Suszone śliwki polecane są kobietom, które cierpią na demineralizację kości, a chcą schudnąć. Naukowcy[3] zbadali wpływ jedzenia śliwek na kobiety po menopauzie z osteoporozą.
Są świetnym źródłem witamin i minerałów
Suszone śliwki w naturalny sposób pomagają zapewnić równowagę w organizmie. Zawierają cenne dla zdrowia witaminy: A, B6, C i K oraz miedź i magnez.
Pozytywnie wpływają na układ sercowo- naczyniowy
Wysokie ciśnienie krwi często nie daje żadnych objawów, a zwiększa występowanie różnych chorób serca, nerek i występowanie innych problemów zdrowotnych. Możesz temu zapobiec, gdy będziesz jadł przynajmniej 6 śliwek suszonych dziennie.
Pomagają zapanować nad częstym oddawaniem moczu
Jeśli cierpisz na zaparcia, które naciskają na pęcherz i powodują częstsze oddawanie moczu, to warto wprowadzić do diety śliwki suszone. Niwelują zaparcia, a tym samym pomagają pozbyć się wstydliwego problemu.
Śliwki wspierają odporność
Śliwki suszone zawierają wit. C, która naturalnie wspomaga odporność. Jest to bardzo ważne w przypadku osób, które są na diecie odchudzającej.
Jak jeść suszone śliwki na diecie odchudzającej?
Suszone śliwki są pełne składników odżywczych, lecz są bardzo kaloryczne. Dlatego dietetycy zalecają spożywanie 6 śliwek dziennie. Choć wg naukowców[4] z Uniwersytetu w Liverpoolu kobiety mogą jeść 140 g śliwek suszonych dziennie, a mężczyźni 171 g.
Śliwki suszone możesz jeść na różne sposoby, np. jako przekąskę, dodatek do sałatek, a nawet do drugiego dania. Ten rodzaj bakalii sprawdzi się również do koktajlu, owsianki czy innych dań.
Napój z suszonych śliwek
Zdrowy i pożywny napój z suszonych śliwek jest świetnym sposobem na przyspieszenie metabolizmu. Zamiast stosować „diety cud” powodujące efekt jojo, radzimy zastosować nasz napój na odchudzanie. W wersji bezglutenowej możesz użyć np. płatków owsianych bezglutenowych, a kefir zastąpić jogurtem roślinnym.
Składniki:
- 6 suszonych śliwek,
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego lub babki płesznik,
- 2 łyżki otrębów pszennych lub płatków owsianych
- 300 ml kefiru
- 1 łyżka kakao
- ½ szklanki ciepłej przegotowanej wody
Sposób przygotowania:
- Śliwki włóż do szklanki. Zalej ciepłą przegotowaną wodą. Odstaw na około godzinę.
- Po upływie tego czasu do szklanej miski wlej śliwki z przegotowaną wodą, dodaj kefir, płatki owsiane i siemię lniane. Wymieszaj. Wstaw do lodówki na całą noc.
- Przed podaniem zblenduj.
- Śliwki suszone są zalecane osobom odchudzającym się, ponieważ zawierają błonnik pokarmowy i sorbitol, które stymulują pracę układu trawiennego.
Przeczytaj również: Śliwki kalifornijskie suszone i ich właściwości.
Materiały źrodłowe: