Wywodząca się z terenów Bliskiego Wschodu kasza bulgur jest cenionym składnikiem wielu dań. Zawartość wartości odżywczych, walory smakowe i możliwości zastosowania sprawiają, że zajmuje znaczące miejsce obok ryżu i innych pszenicznych kasz.
Warto skupić się na tym, co zyskujemy, wprowadzając kaszę do jadłospisu. Przede wszystkim jest bogatym źródłem błonnika i zawiera go nawet dwa razy więcej niż np. kuskus. Do tego wyróżnia się bardzo niską kalorycznością, która w diecie ma istotne znaczenie. Kasza jest ogromnym źródłem kwasu foliowego, który jest cenny dla kobiet w ciąży. W składzie znajdziemy również minerały takie jak: sód, potas, magnez, wapń i fosfor. Mają one znaczenie w prawidłowej pracy układu naczyniowo-sercowego, stanowią istotny budulec w układzie kostnym i uzębieniu oraz obniżają poziom stresu. Nie można również zapomnieć o zawartych witaminach z grupy B, które poprawiają pamięć i koncentrację. Spożywając kaszę bulgur, dostarczamy naszemu organizmowi prawdziwą dawkę samych wspaniałych właściwości.
Zobacz też: Czy kasza bulgur jest dietetyczna?