• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
  • Przejdź do drugiego paska bocznego
☰
✖

Go4taste Blog

Idź do sklepu

Drugi sidebar

O surowcach

  • Bakalie
  • Cukier
  • Częste pytania
  • Herbaty
  • Kasze
  • Kawa
  • Mąki
  • Miody i syropy
  • Oleje
  • Orzechy
  • Owoce liofilizowane
  • Owoce suszone
  • Pestki i nasiona
  • Przyprawy
  • Ryże
  • Superfoods
  • Suplementy diety
  • Witaminy i minerały

Wyszukiwarka

Zaproponowane posty

Olej z pestek dyni pomoże na włosy i wygładzi zmarszczki. Jak go stosować?

Dynia nazywana jest przez wielu królową jesieni, ponieważ w tym okresie dominuje na naszych stołach. ...

Czytaj więcej

Jesteś tutaj: Home / Pestki i nasiona / Z czym jeść nasiona słonecznika?

27 grudnia 2022

Z czym jeść nasiona słonecznika?

Spis treści pokaż
1. Do czego pasują nasiona słonecznika?
2. Do jakich dań dodawać nasiona słonecznika?
3. Przykłady dań z nasionami słonecznika
4. Dlaczego warto wybierać nasiona słonecznika?


Nasiona słonecznika to składnik bardzo popularny również w Polsce. Słyną one z łagodnego, orzechowego smaku i delikatnej konsystencji. Często podaje się je w formie prażonej lub solonej, zazwyczaj są już wyłuskane. Ich subtelny smak pozwala na zastąpienie nimi na przykład droższych orzeszków piniowych.


Do czego pasują nasiona słonecznika?

W zależności od sposobu ich przygotowania, nasiona słonecznika można dodać do sałatki, granoli, płatków owsianych i wypieków. Podprażone nasiona dodają daniom chrupkości i ziemnego smaku. Z tego powodu są bardzo ciekawym dodatkiem.
Nasiona słonecznika doskonale komponują się z daniami słodkimi, kwaśnymi, słonymi i pikantnymi. Do ich smaku pasuje czosnek, imbir, chili, cytryna, cebula i ostra papryka.

Do jakich dań dodawać nasiona słonecznika?

Znane jako szybka przekąska lub składnik do pieczenia, nasiona słonecznika można również dodawać do potraw, aby uzyskać ich lepszą teksturę i chrupkość. Pasują do dań gotowanych i pieczonych.

Nasiona słonecznik z pieczywem

Domowy chleb z ziarnami słonecznika to wielki przysmak. Sprawiają, że chleb ma bogatszą konsystencję. Nasiona wyjątkowo dobrze komponują się w przepisach na słodkie pieczywo, takie jak chleb bananowy lub do pieczenia babeczek.

Nasiona słonecznika z sałatkami

Aby dodać trochę chrupkości zielonym liściom, dołóż do sałatki trochę nasion słonecznika. Spróbuj dodać również przyprawy, takie jak mielony imbir, płatki czerwonej papryki, sól i skropić odrobiną oliwy z oliwek do sosu dla smaku. Taki dodatek może wzbogacić większość sałatek, zmieniając i uatrakcyjniając ich konsystencję.

Nasiona słonecznika w napojach

Mniej znanym sposobem na wykorzystanie nasion słonecznika jest dodawanie ich do napojów. Można ich użyć do herbat, wody, soków owocowych, koktajli i napojów gazowanych. Można je podawać w całości albo w wersji pokruszonej.


Opakowanie Go4Taste

Słonecznik łuskany, naturalny - 1kg – cena : 11,00 zł

Słonecznik łuskany, naturalny - 3kg – cena : 30,00 zł

Kup pestki słonecznika sklep go4taste

Nasiona słonecznika z owocami

Do nasion słonecznika pasują owoce takie jak: żurawina, arbuz, truskawka, jagody goji, jagody, banan, mango, malina, pomarańcza.

Nasiona słonecznika z warzywami

Do nasion słonecznika pasują warzywa, w tym: brukselka, jarmuż, rukola, bakłażan, cukinia, brokuł.

Nasiona słonecznika z orzechami i nasionami

Orzeszki ziemne, orzechy włoskie, pekan, orzechy makadamia, migdały, orzeszki piniowe oraz nasiona: dyni, lnu, chia to świetne zestawienie. Można je łączyć w sałatkach albo w formie zdrowej przekąski.

Nasiona słonecznika z serem

Do chrupkości nasion słonecznika pasują sery takie jak feta, parmezan, ser kozi i asiago.

Nasiona słonecznika z przyprawami

Dobre połączenie to: papryka wędzona, papryka czerwona w płatkach, imbir, cynamon oraz zioła: bazylia, koperek, pietruszka, szczypiorek, oregano, estragon, tymianek, mięta w zestawieniu z nasionami słonecznika. Inne smaki, które do nich pasują to musztarda Dijon, ocet jabłkowy, syrop klonowy, miód.

Nasiona słonecznika z owocami

Owoce, które dobrze komponują się z ziarnami słonecznika to: rodzynki, suszona żurawina, orzech kokosowy, daktyle, morele, awokado, winogrona, nasiona granatu, smoczy owoc, truskawki, banany, jagody, maliny, jeżyny.

Przykłady dań z nasionami słonecznika

Nasiona słonecznika to nie tylko przekąski. Można je w kuchni wykorzystać w bardzo kreatywny sposób, czego przykładem są poniższe przepisy.

Mleko ze słonecznika

Taki napój jest doskonałym zamiennikiem dla mleka w przepisach wegańskich.

Składniki:

  • szklanka wyłuskanych ziaren słonecznika;
  • 4 szklanki wody;
  • gaza.

Przygotowanie:

  1. Ziarna słonecznika przepłucz i zalej wodą. Odstaw je na co najmniej 6 godzin, a najlepiej na całą noc.
  2. Namoczony słonecznik przelej na sitko, a następnie przepłucz i zalej 4 szklankami wody. Całość zblenduj.
  3. Zawartość blendera należy wycisnąć przez gazę. Uzyskany w ten sposób płyn to mleko słonecznikowe.

Pasta ze słonecznika i pomidorów suszonych

Pasta ze słonecznika i pomidorów suszonych jest świetnym i przede wszystkim zdrowym dodatkiem do chleba. Najlepsza jest w wersji z ogórkiem kiszonym i chlebem żytnim. Można nią zastąpić trudniejszy w przygotowaniu pasztet warzywny.

Składniki:

  • 1 szklanka łuskanego słonecznika, namoczonego na noc;
  • 1 słoiki suszonych pomidorów w oleju;
  • 1 ząbek czosnku;
  • pół łyżeczki soli;
  • 1 łyżeczka suszonego oregano.

Przygotowanie:

  1. Słonecznik wypłucz i odcedź. Suszone pomidory także przepłucz, a olej zachowaj.
  2. Wszystko poza oregano zmiksujemy na gładką pastę w blenderze.
  3. Jeżeli konsystencja będzie sucha, dodaj 2-3 łyżeczki oleju z pomidorów.


Chleb pszenny ze słonecznikiem

Domowy chleb jest zdrowy, a jednocześnie wcale nie jest trudny w przygotowaniu.

Składniki:

  • 2 i 3/4 szklanki mąki chlebowej plus dodatkowa ilość do ugniatania;
  • 2 szklanki gorącej wody;
  • 2 opakowania po 7 g suchych drożdży;
  • 1 łyżka cukru pudru;
  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej;
  • 1 szklanka błyskawicznych płatków owsianych;
  • 1/3 szklanki odtłuszczonego mleka w proszku;
  • 1/4 szklanki oleju słonecznikowego;
  • 1/4 szklanki miodu;
  • 1 łyżeczka soli;
  • 1 szklanka surowych ziaren słonecznika.

Przygotowanie:

  1. W dużej misce wymieszaj mąkę chlebową, gorącą wodę, drożdże i cukier. Wyrabiaj wszystko na niskich obrotach robota przez 3 minuty.
  2. Przykryj ciasto wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, około 30 minut.
  3. Następnie pomieszaj mąkę pełnoziarnistą, płatki owsiane, mleko w proszku, olej słonecznikowy, miód i sól. Po wymieszaniu dodaj jeszcze ziarna słonecznika.
  4. Ciasta przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Ciasto na chleb trzeba zagnieść, uformować kulę i odstawić do wyrośnięcia przez pół godziny.
  5. Ciasto podziel na dwie części i przełóż do dwóch foremek.
  6. Pozostaw do wyrośnięcia, a następnie piecz około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Jeśli wierzch chleba za bardzo ściemniej, przykryj je folią aluminiową na ostatnie 15 minut pieczenia. Wyjmij z foremek i ostudzić na stojaku z drutu.


Ciastka z nasionami słonecznika

Zdrowy deser z dodatkiem nasion słonecznika jest prosty w przygotowaniu.

Składniki:

  • 1 szklanka masła;
  • 1 szklanka brązowego cukru;
  • 1 szklanka cukru pudru;
  • 2 jajka;
  • 1 łyżeczka wanilii;
  • 2 szklanki mąki pszennej;
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 1/4 łyżeczki soli;
  • 2 szklanki płatków owsianych;
  • 1 szklanka wiórków kokosowych;
  • 1 szklanka surowych lub prażonych ziaren słonecznika.

Przygotowanie:

  1. W misce pomieszaj masło i cukry do dobrego połączenia. Dodaj do nich jajka i wanilię.
  2. Wymieszaj mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól, a następnie przesyp je do miski z masłem.
  3. Wymieszaj wszystko z płatkami owsianymi, wiórkami kokosowymi i słonecznikiem. Nakładaj ciasto łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 8 do 10 minut lub do momentu, gdy ciasteczka będą brązowe na brzegach.
  5. Kokos można zastąpić kawałkami czekolady lub rodzynkami.

Dlaczego warto wybierać nasiona słonecznika?

Lista produktów, które idealnie pasują do nasion słonecznika, jest prawie nieskończona. Po obraniu ich z łupin można je dodawać do sałatek, granoli, płatków owsianych lub do wypieków. Można nimi zastępować orzeszki piniowe w pesto, a nawet używać w wegańskich burgerach. Nasiona te dają piękną konsystencję i smak, pasują do słodkich, pikantnych, kwaśnych lub słonych potraw.

Źródła przepisów:

  1. https://alaantkoweblw.pl/mleko-slonecznikowe/#:~:text=Ziarna%20s%C5%82onecznika%20p%C5%82uczemy%20i%20przykrywamy,porz%C4%85dnie%20wyciskaj%C4%85c%20do%20ko%C5%84ca%20mleko
  2. https://zielenina.cooking/2018/02/pasta-ze-slonecznika-i-suszonych-pomidorow.html
  3. https://www.sunflowernsa.com/health/recipes/

Powiązane wpisy

W kategorii:Pestki i nasiona

Pierwszy Sidebar

Promowany produkt

Słonecznik łuskany, naturalny - 1kg
Słonecznik łuskany, naturalny - 1kg
11,00 zł
Kup w sklepie Kup

Copyright© 2025 · Brunch Pro by Feast Design Co.