Nasiona słonecznika to składnik bardzo popularny również w Polsce. Słyną one z łagodnego, orzechowego smaku i delikatnej konsystencji. Często podaje się je w formie prażonej lub solonej, zazwyczaj są już wyłuskane. Ich subtelny smak pozwala na zastąpienie nimi na przykład droższych orzeszków piniowych.
Do czego pasują nasiona słonecznika?
W zależności od sposobu ich przygotowania, nasiona słonecznika można dodać do sałatki, granoli, płatków owsianych i wypieków. Podprażone nasiona dodają daniom chrupkości i ziemnego smaku. Z tego powodu są bardzo ciekawym dodatkiem.
Nasiona słonecznika doskonale komponują się z daniami słodkimi, kwaśnymi, słonymi i pikantnymi. Do ich smaku pasuje czosnek, imbir, chili, cytryna, cebula i ostra papryka.
Do jakich dań dodawać nasiona słonecznika?
Znane jako szybka przekąska lub składnik do pieczenia, nasiona słonecznika można również dodawać do potraw, aby uzyskać ich lepszą teksturę i chrupkość. Pasują do dań gotowanych i pieczonych.
Nasiona słonecznik z pieczywem
Domowy chleb z ziarnami słonecznika to wielki przysmak. Sprawiają, że chleb ma bogatszą konsystencję. Nasiona wyjątkowo dobrze komponują się w przepisach na słodkie pieczywo, takie jak chleb bananowy lub do pieczenia babeczek.
Nasiona słonecznika z sałatkami
Aby dodać trochę chrupkości zielonym liściom, dołóż do sałatki trochę nasion słonecznika. Spróbuj dodać również przyprawy, takie jak mielony imbir, płatki czerwonej papryki, sól i skropić odrobiną oliwy z oliwek do sosu dla smaku. Taki dodatek może wzbogacić większość sałatek, zmieniając i uatrakcyjniając ich konsystencję.
Nasiona słonecznika w napojach
Mniej znanym sposobem na wykorzystanie nasion słonecznika jest dodawanie ich do napojów. Można ich użyć do herbat, wody, soków owocowych, koktajli i napojów gazowanych. Można je podawać w całości albo w wersji pokruszonej.
Nasiona słonecznika z owocami
Do nasion słonecznika pasują owoce takie jak: żurawina, arbuz, truskawka, jagody goji, jagody, banan, mango, malina, pomarańcza.
Nasiona słonecznika z warzywami
Do nasion słonecznika pasują warzywa, w tym: brukselka, jarmuż, rukola, bakłażan, cukinia, brokuł.
Nasiona słonecznika z orzechami i nasionami
Orzeszki ziemne, orzechy włoskie, pekan, orzechy makadamia, migdały, orzeszki piniowe oraz nasiona: dyni, lnu, chia to świetne zestawienie. Można je łączyć w sałatkach albo w formie zdrowej przekąski.
Nasiona słonecznika z serem
Do chrupkości nasion słonecznika pasują sery takie jak feta, parmezan, ser kozi i asiago.
Nasiona słonecznika z przyprawami
Dobre połączenie to: papryka wędzona, papryka czerwona w płatkach, imbir, cynamon oraz zioła: bazylia, koperek, pietruszka, szczypiorek, oregano, estragon, tymianek, mięta w zestawieniu z nasionami słonecznika. Inne smaki, które do nich pasują to musztarda Dijon, ocet jabłkowy, syrop klonowy, miód.
Nasiona słonecznika z owocami
Owoce, które dobrze komponują się z ziarnami słonecznika to: rodzynki, suszona żurawina, orzech kokosowy, daktyle, morele, awokado, winogrona, nasiona granatu, smoczy owoc, truskawki, banany, jagody, maliny, jeżyny.
Przykłady dań z nasionami słonecznika
Nasiona słonecznika to nie tylko przekąski. Można je w kuchni wykorzystać w bardzo kreatywny sposób, czego przykładem są poniższe przepisy.
Mleko ze słonecznika
Taki napój jest doskonałym zamiennikiem dla mleka w przepisach wegańskich.
Składniki:
- szklanka wyłuskanych ziaren słonecznika;
- 4 szklanki wody;
- gaza.
Przygotowanie:
- Ziarna słonecznika przepłucz i zalej wodą. Odstaw je na co najmniej 6 godzin, a najlepiej na całą noc.
- Namoczony słonecznik przelej na sitko, a następnie przepłucz i zalej 4 szklankami wody. Całość zblenduj.
- Zawartość blendera należy wycisnąć przez gazę. Uzyskany w ten sposób płyn to mleko słonecznikowe.
Pasta ze słonecznika i pomidorów suszonych
Pasta ze słonecznika i pomidorów suszonych jest świetnym i przede wszystkim zdrowym dodatkiem do chleba. Najlepsza jest w wersji z ogórkiem kiszonym i chlebem żytnim. Można nią zastąpić trudniejszy w przygotowaniu pasztet warzywny.
Składniki:
- 1 szklanka łuskanego słonecznika, namoczonego na noc;
- 1 słoiki suszonych pomidorów w oleju;
- 1 ząbek czosnku;
- pół łyżeczki soli;
- 1 łyżeczka suszonego oregano.
Przygotowanie:
- Słonecznik wypłucz i odcedź. Suszone pomidory także przepłucz, a olej zachowaj.
- Wszystko poza oregano zmiksujemy na gładką pastę w blenderze.
- Jeżeli konsystencja będzie sucha, dodaj 2-3 łyżeczki oleju z pomidorów.
Chleb pszenny ze słonecznikiem
Domowy chleb jest zdrowy, a jednocześnie wcale nie jest trudny w przygotowaniu.
Składniki:
- 2 i 3/4 szklanki mąki chlebowej plus dodatkowa ilość do ugniatania;
- 2 szklanki gorącej wody;
- 2 opakowania po 7 g suchych drożdży;
- 1 łyżka cukru pudru;
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej;
- 1 szklanka błyskawicznych płatków owsianych;
- 1/3 szklanki odtłuszczonego mleka w proszku;
- 1/4 szklanki oleju słonecznikowego;
- 1/4 szklanki miodu;
- 1 łyżeczka soli;
- 1 szklanka surowych ziaren słonecznika.
Przygotowanie:
- W dużej misce wymieszaj mąkę chlebową, gorącą wodę, drożdże i cukier. Wyrabiaj wszystko na niskich obrotach robota przez 3 minuty.
- Przykryj ciasto wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, około 30 minut.
- Następnie pomieszaj mąkę pełnoziarnistą, płatki owsiane, mleko w proszku, olej słonecznikowy, miód i sól. Po wymieszaniu dodaj jeszcze ziarna słonecznika.
- Ciasta przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Ciasto na chleb trzeba zagnieść, uformować kulę i odstawić do wyrośnięcia przez pół godziny.
- Ciasto podziel na dwie części i przełóż do dwóch foremek.
- Pozostaw do wyrośnięcia, a następnie piecz około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Jeśli wierzch chleba za bardzo ściemniej, przykryj je folią aluminiową na ostatnie 15 minut pieczenia. Wyjmij z foremek i ostudzić na stojaku z drutu.
Ciastka z nasionami słonecznika
Zdrowy deser z dodatkiem nasion słonecznika jest prosty w przygotowaniu.
Składniki:
- 1 szklanka masła;
- 1 szklanka brązowego cukru;
- 1 szklanka cukru pudru;
- 2 jajka;
- 1 łyżeczka wanilii;
- 2 szklanki mąki pszennej;
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
- pół łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1/4 łyżeczki soli;
- 2 szklanki płatków owsianych;
- 1 szklanka wiórków kokosowych;
- 1 szklanka surowych lub prażonych ziaren słonecznika.
Przygotowanie:
- W misce pomieszaj masło i cukry do dobrego połączenia. Dodaj do nich jajka i wanilię.
- Wymieszaj mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól, a następnie przesyp je do miski z masłem.
- Wymieszaj wszystko z płatkami owsianymi, wiórkami kokosowymi i słonecznikiem. Nakładaj ciasto łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 8 do 10 minut lub do momentu, gdy ciasteczka będą brązowe na brzegach.
- Kokos można zastąpić kawałkami czekolady lub rodzynkami.
Dlaczego warto wybierać nasiona słonecznika?
Lista produktów, które idealnie pasują do nasion słonecznika, jest prawie nieskończona. Po obraniu ich z łupin można je dodawać do sałatek, granoli, płatków owsianych lub do wypieków. Można nimi zastępować orzeszki piniowe w pesto, a nawet używać w wegańskich burgerach. Nasiona te dają piękną konsystencję i smak, pasują do słodkich, pikantnych, kwaśnych lub słonych potraw.
Źródła przepisów:
- https://alaantkoweblw.pl/mleko-slonecznikowe/#:~:text=Ziarna%20s%C5%82onecznika%20p%C5%82uczemy%20i%20przykrywamy,porz%C4%85dnie%20wyciskaj%C4%85c%20do%20ko%C5%84ca%20mleko
- https://zielenina.cooking/2018/02/pasta-ze-slonecznika-i-suszonych-pomidorow.html
- https://www.sunflowernsa.com/health/recipes/