• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
  • Przejdź do drugiego paska bocznego
☰
✖

Go4taste Blog

Idź do sklepu

Drugi sidebar

O surowcach

  • Bakalie
  • Cukier
  • Częste pytania
  • Herbaty
  • Kasze
  • Kawa
  • Mąki
  • Miody i syropy
  • Oleje
  • Orzechy
  • Owoce liofilizowane
  • Owoce suszone
  • Pestki i nasiona
  • Przyprawy
  • Ryże
  • Superfoods
  • Suplementy diety
  • Witaminy i minerały

Wyszukiwarka

Zaproponowane posty

Jak gotować ryż basmati?

Gotowanie ryżu basmati to coś więcej niż tylko wrzucenie go do wody. Jeśli chcesz, by twój ryż był ...

Czytaj więcej

Jesteś tutaj: Home / Miody i syropy / Syrop z imbiru – właściwości i zastosowanie

29 lipca 2022

Syrop z imbiru – właściwości i zastosowanie

Spis treści pokaż
1. Jak jest zrobiony syrop z imbiru?
2. Najważniejsze właściwości imbiru
3. Właściwości prozdrowotne syropu z imbiru? Na co pomaga?
4. Przepis na syrop z imbiru
5. Jak kupić dobry syrop z imbiru gotowy?
6. Jak dawkować syrop z imbiru?
7. Jak stosować syrop z imbiru w kuchni?


Imbir jest rośliną o wielu prozdrowotnych właściwościach. Dlaczego warto włączyć do swojej diety syrop z imbiru? Na co pomaga?

Jak jest zrobiony syrop z imbiru?

Przemysłowy syrop z imbiru wykonywany jest z kłączy imbiru lub soku imbirowego. Domowy syrop imbirowy wykonywany jest zawsze z kłącza imbiru z dodatkiem wody i cukru.

Najważniejsze właściwości imbiru

Korzeń imbiru zawiera głównie węglowodany (17,7 g w 100 g) oraz śladowe ilości białka i tłuszczu. Zawiera wiele witamin: A, z grupy B, C i K oraz minerały: wapń, żelazo, magnez, potas, sód, cynk. Zawiera również nasycone kwasy tłuszczowe nasycone i wielonienasycone. Zawiera także olejki eteryczne, np. gingerol i zinferon.

Ma silne właściwości lecznicze

W medycynie tradycyjnej wykorzystywane są właściwości lecznicze imbiru. Używany jest do wspomagania trawienia. Zmniejsza nudności i inne problemy związane z układem trawiennym. Imbir zawiera gingerol, który ma wiele prozdrowotnych właściwości. Badanie[1] wykazało, że imbir zmniejsza stres oksydacyjny, który może być przyczyną wielu chorób.

Pomaga w walce z porannymi nudnościami

Z analizy danych [2] wynika, że imbir jest skuteczny w walce z nudnościami. Pomaga również łagodzić nudności i wymioty u osób, które poddawane są niektórym rodzajom operacji.

Jest pomocny w utracie wagi

Przegląd i metaanaliza randomizowanych badań kontrolowanych[3] wykazały, że suplementacja imbirem zmniejsza masę ciała oraz stosunek tali do bioder u osób z otyłością lub nadwagą.

Pomaga w chorobach zwyrodnieniowych stawów

Zwyrodnienia stawów są bardzo częstą dolegliwością u osób w jesieni życia. Badanie[4] wykazało, że osoby, które stosowały imbir w czasie choroby, odczuwały mniejszy ból i dyskomfort związany ze zwyrodnieniem stawów. Inne badanie[5] wykazało, że miejscowe stosowanie mieszanki z imbiru, cynamonu, oleju sezamowego i mastyksu zmniejsza ból i sztywność stawów u osób chorujących na zwyrodnienie stawu kolanowego.

Pomaga w leczeniu chronicznej niestrawności

Zaleganie pokarmu w żołądku jest jedną z przyczyn chronicznej niestrawności. Badanie[6] wykazało, że imbir przyspiesza opróżnianie żołądka, dzięki temu zmniejsza występowanie głównej przyczyny niestrawności i dyskomfortu z tym związanego.

Pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi

Wysoki poziom LDL zwiększa ryzyko występowania chorób układu sercowo- naczyniowego. Badanie[7] wykazało, że stosowanie imbiru przez 3 miesiące obniża poziom złego cholesterolu o 17,74%. To samo badanie wykazało również, że imbir zmniejsza liczbę trójglicerydów we krwi.

Poprawia pracę mózgu i chroni przed chorobami neurodegeneracyjnymi

Przewlekłe stany zapalne oraz stres oksydacyjny wpływają niekorzystnie na mózg. Niektóre badania[8] sugerują, że zawarte w imbirze przeciwutleniacze mogą hamować reakcje zapalne, które występują w mózgu. Badanie[9] przeprowadzone na grupie kobiet w średnim wieku wykazało, że regularne stosowanie imbiru poprawia sprawność mózgu- pamięć roboczą i czas reakcji.


Opakowanie Go4Taste

Syrop imbirowy z cytryną - 500 ml – cena : 17,00 zł

Kup syrop imbirowy w sklepie Go4taste

Właściwości prozdrowotne syropu z imbiru? Na co pomaga?

  • Syrop z imbiru polecany jest zwłaszcza w czasie przeziębienia i grypy, ponieważ łagodzi infekcje dróg oddechowych. Ma również właściwości rozgrzewające i napotne. Warto go zacząć przyjmować od razu, gdy wystąpią pierwsze objawy infekcji lub gdy przemarzłeś. Stosowanie syropu z imbiru skróci czas choroby oraz spowoduje jej łagodniejszy przebieg.
  • Syrop imbirowy można również stosować przy dolegliwościach układu pokarmowego, np. spowodowanych zatruciem pokarmowym lub chorobą lokomocyjną.
  • Może być również stosowany przez kobiety w ciąży w celu złagodzenia dolegliwość związanych z układem pokarmowym.

Przepis na syrop z imbiru

Do przygotowania domowego syropu z imbiru warto użyć cytryny z upraw ekologicznych oraz miodu z regionalnych uli.

Przepis na domowy syrop z imbiru z dodatkiem miodu i cytryny

Składniki:

  • 2 duże cytryny
  • płynny miód, np. wielokwiatowy lub leśny,
  • korzeń imbiru o długości około 5 cm.

Sposób przygotowania:

  1. Cytryny umyj, a następnie sparz wrzątkiem.
  2. Pokrój w cienkie plasterki. Usuń w międzyczasie pestki.
  3. Imbir obierz. Umyj. Zetrzyj na drobnych oczkach.
  4. Do suchego wyparzonego wcześniej słoika wlej 2 łyżki ulubionego miodu.
  5. Ułóż na miodzie 4 plasterki cytryny.
  6. Na nie połóż 3 łyżki startego imbiru. Wlej ponownie 2 łyżki miodu.
  7. Czynność powtarzaj do wypełnienia słoika.
  8. Zalej zawartość słoika miodem.
  9. Szczelnie zamknij. Pozostaw w lodówce na min. 24 godziny.
  10. Po upływie tego czasu syrop jest gotowy.

Przygotowanie syropu z imbiru jest pracochłonne i wymaga dobrej jakości produktów. Dlatego warto zakupić dobrej jakości syrop z imbiru ze sprawdzonego sklepu ze zdrową żywnością.

Jak kupić dobry syrop z imbiru gotowy?

Syrop imbirowy jest produktem, który występuje w różnych formach. W sprzedaży można znaleźć syropy zawierające wyciąg z kłącza imbiru lub syropy cukrowe, które wykorzystywane są głównie jako dodatek do deserów.

W sprzedaży można znaleźć kilka różnych rodzajów syropów imbirowych:

  • „syropy barmańskie”: są dodawane do kawy, drinków oraz koktajli. Najczęściej w swoim składzie zawierają syrop glukozowo- fruktozowy, barwniki i karmel. Takich syropów nie należy kupować, bo są niekorzystne dla zdrowia;
  • syropy na bazie cukru: mają płynną konsystencję, świetnie sprawdzą się jako dodatek do deserów, placuszków i sałatek owocowych. Ten rodzaj syropu stanowi świetną alternatywę dla cukru. Może być bazą dla marynat i desigów;
  • syropy na bazie soku z imbiru: jest najbardziej wartościowy ze wszystkich wymienionych wyżej syropów. Jest bogate w cenne składniki odżywcze, które są zawarte w imbirze. Nie zawiera sztucznych barwników i aromatów. Może zawierać cukier. Świetnie sprawdzi się do słodzenia napojów (zwłaszcza w sezonie jesienno- zimowym).

Jak dawkować syrop z imbiru?

Syrop z imbiru można podawać dzieciom po ukończeniu 1 roku życia. Osobie dorosłej w czasie choroby zalecamy dawkowanie 3 łyżek syropu z imbiru dziennie. Dla wzmocnienia odporności wystarczy jeść 1 łyżkę syropu dziennie przed śniadaniem.

Herbata imbirowa

Jak stosować syrop z imbiru w kuchni?

Syrop imbirowy ma wszechstronne zastosowanie w kuchni. Oto kilka pomysłów na jego wykorzystanie.

  • Użyj syropu imbirowego jako polewy na naleśniki lub gofry
  • Zastosuj zamiast cukru w gorących i zimnych napojach (np.herbacie).
  • Użyj do polewania słodkich racuchów i gofrów.
  • Można nim również dosłodzić podane na śniadanie müsli, owsiankę lub pudding.
  • Zastosuj jako polewę do lodów.
  • Polej syropem sałatką owocową.
  • Wykorzystaj do urozmaicenie smaku sosów.
  • Zastosuj w przepisach na marynaty.
  • Połącz z cytryną i tymiankiem i użyj jako polewy na kurczaku przed pieczeniem

Przypisy:

  1. Biological properties of 6-gingerol: a brief review, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25230520/, [dostęp 29.07.2022r]
  2. Ginger on Human Health: A Comprehensive Systematic Review of 109 Randomized Controlled Trials, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7019938/ [dostęp 29.07.2022r]
  3. The effects of ginger intake on weight loss and metabolic profiles among overweight and obese subjects: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29393665/ [dostęp 29.07.2022r]
  4. Efficacy and safety of ginger in osteoarthritis patients: a meta-analysis of randomized placebo-controlled trials, https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S106345841401276X [dostęp 29.07.2022r]
  5. Comparing analgesic effects of a topical herbal mixed medicine with salicylate in patients with knee osteoarthritis, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22308653/ [dostęp 29.07.2022r]
  6. Ginger in gastrointestinal disorders: A systematic review of clinical trials, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6341159/ [dostęp 29.07.2022r]
  7. Effects of Ginger on LDL-C, Total Cholesterol and Body Weight, https://www.walshmedicalmedia.com/open-access/effects-of-ginger-on-ldlc-total-cholesterol-and-body-weight-2471-2663-1000140.pdf [dostęp 29.07.2022r]
  8. Ginger components as new leads for the design and development of novel multi-targeted anti-Alzheimer’s drugs: a computational investigation, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4211852/ [dostęp 29.07.2022r]
  9. Zingiber officinale Improves Cognitive Function of the Middle-Aged Healthy Women, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3253463 [dostęp 29.07.2022r]

Powiązane wpisy

W kategorii:Miody i syropy

Pierwszy Sidebar

Promowany produkt

Syrop imbirowy z cytryną - 500 ml
Syrop imbirowy z cytryną - 500 ml
17,00 zł
Kup w sklepie Kup

Copyright© 2025 · Brunch Pro by Feast Design Co.