Imbir jest rośliną o wielu prozdrowotnych właściwościach. Dlaczego warto włączyć do swojej diety syrop z imbiru? Na co pomaga?
Jak jest zrobiony syrop z imbiru?
Przemysłowy syrop z imbiru wykonywany jest z kłączy imbiru lub soku imbirowego. Domowy syrop imbirowy wykonywany jest zawsze z kłącza imbiru z dodatkiem wody i cukru.
Najważniejsze właściwości imbiru
Korzeń imbiru zawiera głównie węglowodany (17,7 g w 100 g) oraz śladowe ilości białka i tłuszczu. Zawiera wiele witamin: A, z grupy B, C i K oraz minerały: wapń, żelazo, magnez, potas, sód, cynk. Zawiera również nasycone kwasy tłuszczowe nasycone i wielonienasycone. Zawiera także olejki eteryczne, np. gingerol i zinferon.
Ma silne właściwości lecznicze
W medycynie tradycyjnej wykorzystywane są właściwości lecznicze imbiru. Używany jest do wspomagania trawienia. Zmniejsza nudności i inne problemy związane z układem trawiennym. Imbir zawiera gingerol, który ma wiele prozdrowotnych właściwości. Badanie[1] wykazało, że imbir zmniejsza stres oksydacyjny, który może być przyczyną wielu chorób.
Pomaga w walce z porannymi nudnościami
Z analizy danych [2] wynika, że imbir jest skuteczny w walce z nudnościami. Pomaga również łagodzić nudności i wymioty u osób, które poddawane są niektórym rodzajom operacji.
Jest pomocny w utracie wagi
Przegląd i metaanaliza randomizowanych badań kontrolowanych[3] wykazały, że suplementacja imbirem zmniejsza masę ciała oraz stosunek tali do bioder u osób z otyłością lub nadwagą.
Pomaga w chorobach zwyrodnieniowych stawów
Zwyrodnienia stawów są bardzo częstą dolegliwością u osób w jesieni życia. Badanie[4] wykazało, że osoby, które stosowały imbir w czasie choroby, odczuwały mniejszy ból i dyskomfort związany ze zwyrodnieniem stawów. Inne badanie[5] wykazało, że miejscowe stosowanie mieszanki z imbiru, cynamonu, oleju sezamowego i mastyksu zmniejsza ból i sztywność stawów u osób chorujących na zwyrodnienie stawu kolanowego.
Pomaga w leczeniu chronicznej niestrawności
Zaleganie pokarmu w żołądku jest jedną z przyczyn chronicznej niestrawności. Badanie[6] wykazało, że imbir przyspiesza opróżnianie żołądka, dzięki temu zmniejsza występowanie głównej przyczyny niestrawności i dyskomfortu z tym związanego.
Pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi
Wysoki poziom LDL zwiększa ryzyko występowania chorób układu sercowo- naczyniowego. Badanie[7] wykazało, że stosowanie imbiru przez 3 miesiące obniża poziom złego cholesterolu o 17,74%. To samo badanie wykazało również, że imbir zmniejsza liczbę trójglicerydów we krwi.
Poprawia pracę mózgu i chroni przed chorobami neurodegeneracyjnymi
Przewlekłe stany zapalne oraz stres oksydacyjny wpływają niekorzystnie na mózg. Niektóre badania[8] sugerują, że zawarte w imbirze przeciwutleniacze mogą hamować reakcje zapalne, które występują w mózgu. Badanie[9] przeprowadzone na grupie kobiet w średnim wieku wykazało, że regularne stosowanie imbiru poprawia sprawność mózgu- pamięć roboczą i czas reakcji.
Właściwości prozdrowotne syropu z imbiru? Na co pomaga?
- Syrop z imbiru polecany jest zwłaszcza w czasie przeziębienia i grypy, ponieważ łagodzi infekcje dróg oddechowych. Ma również właściwości rozgrzewające i napotne. Warto go zacząć przyjmować od razu, gdy wystąpią pierwsze objawy infekcji lub gdy przemarzłeś. Stosowanie syropu z imbiru skróci czas choroby oraz spowoduje jej łagodniejszy przebieg.
- Syrop imbirowy można również stosować przy dolegliwościach układu pokarmowego, np. spowodowanych zatruciem pokarmowym lub chorobą lokomocyjną.
- Może być również stosowany przez kobiety w ciąży w celu złagodzenia dolegliwość związanych z układem pokarmowym.
Przepis na syrop z imbiru
Do przygotowania domowego syropu z imbiru warto użyć cytryny z upraw ekologicznych oraz miodu z regionalnych uli.
Przepis na domowy syrop z imbiru z dodatkiem miodu i cytryny
Składniki:
- 2 duże cytryny
- płynny miód, np. wielokwiatowy lub leśny,
- korzeń imbiru o długości około 5 cm.
Sposób przygotowania:
- Cytryny umyj, a następnie sparz wrzątkiem.
- Pokrój w cienkie plasterki. Usuń w międzyczasie pestki.
- Imbir obierz. Umyj. Zetrzyj na drobnych oczkach.
- Do suchego wyparzonego wcześniej słoika wlej 2 łyżki ulubionego miodu.
- Ułóż na miodzie 4 plasterki cytryny.
- Na nie połóż 3 łyżki startego imbiru. Wlej ponownie 2 łyżki miodu.
- Czynność powtarzaj do wypełnienia słoika.
- Zalej zawartość słoika miodem.
- Szczelnie zamknij. Pozostaw w lodówce na min. 24 godziny.
- Po upływie tego czasu syrop jest gotowy.
Przygotowanie syropu z imbiru jest pracochłonne i wymaga dobrej jakości produktów. Dlatego warto zakupić dobrej jakości syrop z imbiru ze sprawdzonego sklepu ze zdrową żywnością.
Jak kupić dobry syrop z imbiru gotowy?
Syrop imbirowy jest produktem, który występuje w różnych formach. W sprzedaży można znaleźć syropy zawierające wyciąg z kłącza imbiru lub syropy cukrowe, które wykorzystywane są głównie jako dodatek do deserów.
W sprzedaży można znaleźć kilka różnych rodzajów syropów imbirowych:
- „syropy barmańskie”: są dodawane do kawy, drinków oraz koktajli. Najczęściej w swoim składzie zawierają syrop glukozowo- fruktozowy, barwniki i karmel. Takich syropów nie należy kupować, bo są niekorzystne dla zdrowia;
- syropy na bazie cukru: mają płynną konsystencję, świetnie sprawdzą się jako dodatek do deserów, placuszków i sałatek owocowych. Ten rodzaj syropu stanowi świetną alternatywę dla cukru. Może być bazą dla marynat i desigów;
- syropy na bazie soku z imbiru: jest najbardziej wartościowy ze wszystkich wymienionych wyżej syropów. Jest bogate w cenne składniki odżywcze, które są zawarte w imbirze. Nie zawiera sztucznych barwników i aromatów. Może zawierać cukier. Świetnie sprawdzi się do słodzenia napojów (zwłaszcza w sezonie jesienno- zimowym).
Jak dawkować syrop z imbiru?
Syrop z imbiru można podawać dzieciom po ukończeniu 1 roku życia. Osobie dorosłej w czasie choroby zalecamy dawkowanie 3 łyżek syropu z imbiru dziennie. Dla wzmocnienia odporności wystarczy jeść 1 łyżkę syropu dziennie przed śniadaniem.
Jak stosować syrop z imbiru w kuchni?
Syrop imbirowy ma wszechstronne zastosowanie w kuchni. Oto kilka pomysłów na jego wykorzystanie.
- Użyj syropu imbirowego jako polewy na naleśniki lub gofry
- Zastosuj zamiast cukru w gorących i zimnych napojach (np.herbacie).
- Użyj do polewania słodkich racuchów i gofrów.
- Można nim również dosłodzić podane na śniadanie müsli, owsiankę lub pudding.
- Zastosuj jako polewę do lodów.
- Polej syropem sałatką owocową.
- Wykorzystaj do urozmaicenie smaku sosów.
- Zastosuj w przepisach na marynaty.
- Połącz z cytryną i tymiankiem i użyj jako polewy na kurczaku przed pieczeniem
Przypisy:
- Biological properties of 6-gingerol: a brief review, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25230520/, [dostęp 29.07.2022r]
- Ginger on Human Health: A Comprehensive Systematic Review of 109 Randomized Controlled Trials, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7019938/ [dostęp 29.07.2022r]
- The effects of ginger intake on weight loss and metabolic profiles among overweight and obese subjects: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29393665/ [dostęp 29.07.2022r]
- Efficacy and safety of ginger in osteoarthritis patients: a meta-analysis of randomized placebo-controlled trials, https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S106345841401276X [dostęp 29.07.2022r]
- Comparing analgesic effects of a topical herbal mixed medicine with salicylate in patients with knee osteoarthritis, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22308653/ [dostęp 29.07.2022r]
- Ginger in gastrointestinal disorders: A systematic review of clinical trials, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6341159/ [dostęp 29.07.2022r]
- Effects of Ginger on LDL-C, Total Cholesterol and Body Weight, https://www.walshmedicalmedia.com/open-access/effects-of-ginger-on-ldlc-total-cholesterol-and-body-weight-2471-2663-1000140.pdf [dostęp 29.07.2022r]
- Ginger components as new leads for the design and development of novel multi-targeted anti-Alzheimer’s drugs: a computational investigation, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4211852/ [dostęp 29.07.2022r]
- Zingiber officinale Improves Cognitive Function of the Middle-Aged Healthy Women, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3253463 [dostęp 29.07.2022r]