Suszone gruszki to przysmak, który stosunkowo rzadko pojawia się na naszych stołach. Tymczasem ten pyszny i słodki owoc w wersji suszonej ma do zaoferowania nie tylko wyborny smak, ale również wiele cennych wartości odżywczych. Dlaczego warto jeść suszone gruszki i gdzie je kupić?
Suszona gruszka to produkt, który trudno znaleźć na półkach sklepowych. Mniej osób decyduje się też na suszenie gruszek w domu. A szkoda, ponieważ gruszka podobnie jak wiele suszonych owoców to skarbnica witamin, minerałów, kwasów organicznych i związków fenolowych, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Oferuje nie tylko wyborny smak, ale przede wszystkim korzyści zdrowotne i stanowi doskonałą alternatywę dla tradycyjnych słodyczy.
Jak powstają gruszkowe „chipsy”?
Suszone chipsy gruszkowe produkowane są ze świeżych gruszek (Pyrus communis). Podobnie jak pozostałe owoce poddawane są procesowi odwodnienia w wyniku suszenia mechanicznego lub rzadziej suszenia naturalnego (np. w Portugalii utrzymuje się tradycja suszenia gruszki S. Bartolomeu na słońcu).
W wyniku pozbycia się wody większość składników odżywczych znajdujących się w owocu ulega koncentracji. W ten sposób jedząc mniej, jesteśmy w stanie dostarczyć organizmowi więcej wartościowych składników odżywczych.
Jakie wartości odżywcze są w suszonej gruszce?
Suszone plasterki gruszki zawierają wiele witamin, w tym B1, B2, E i PP. Jest w nich też dużo potasu i innych pierwiastków śladowych jak żelazo, wapń, fosfor i magnez. Suszona gruszka to przede wszystkim cenne źródło błonnika kwasu askorbinowego i fruktozy.
Wartości odżywcze suszonej gruszki (tabela)
Składniki | Suszone gruszki siarkowane |
---|---|
Waga | 100 g |
Kalorie | 262 |
Witaminy | |
Luteina + zeaxantina | 50 mcg |
Tiamina | 0.01 mg |
Ryboflawina | 0.14 mg (11 %) |
Niacyna | 1.37 mg (9 %) |
Kwas pantotenowy | 0.15 mg |
Witamina B6 | 0.07 mg (6 %) |
Witamina E (alpha-tocopherol) | 0.06 mg |
Witamina K1 | 20.40 mcg |
Cholina | 23 mg |
Minerały | |
Wapń, Ca | 34 mg |
Miedź, Cu | 0.37 mg (41 %) |
Żelazo, Fe | 2.10 mg (12 %) |
Magnes, Mg | 33 mg |
Mangan, Mn | 0.33 mg (14 %) |
Fosfor, P | 59 mg |
Potas, K | 533 mg (11 %) |
Selen Se | 0.20 mcg |
Sód, Na | 6 mg |
Cynk, Zn | 0.39 mg |
Tłuszcze | |
Tłuszcz | 0.63 g |
Nasycone kwasy tłuszczowe | 0.04 g |
Węglowodany | |
Węglowodany | 69.70 g |
Cukry | 62.20 g |
Suszona gruszka – właściwości
Działa przeciwutleniająco.
W suszonej gruszce znajduje się stosunkowo dużo związków fenolowych, które mają działanie antyoksydacyjne. Fenole roślinne zapobiegają uszkodzeniom DNA, przez co zmniejsza się ryzyko wystąpienia różnego typu poważnych schorzeń (np. miażdżyca), a także niektórych rodzajów nowotworów. [2]
Korzystnie wpływa na działanie układu trawiennego.
Gruszka podobnie jak inne suszone owoce jest nieocenionym źródłem błonnika pokarmowego. W jednej porcji suszonych plastrów, czyli około 30 g znajduje się aż 7 g tego składnika. Błonnik wpływa korzystnie między innymi na działanie układu pokarmowego i perystaltykę naszych jelit. Włączając suszone gruszki do naszej diety zmniejszamy ryzyko pojawienia się problemów z zaparciami.
Zmniejsza ryzyko chorób serca.
Wspomniany błonnik ma również odgrywa istotną rolę w profilaktyce chorób serca. Jak wynika z badań, pomaga obniżyć poziomy złego cholesterolu LDL, a także regulować poziom cukru we krwi. Suszona gruszka zawiera również potas mikroelement, który niezbędny jest do prawidłowego pracy serca i całego układu krwionośnego.
Obniża ryzyko nadciśnienia.
Suszone gruszki są doskonałym źródłem potasu. W 100 g w tych suszonych owoców znajduje się 533mg, który uzupełnia 11% zapotrzebowania organizmu na ten składnik. Z dotychczasowych badań wynika, że stosowanie diety bogatej w potas zmniejsza ryzyko wystąpienia nadciśnienia. Zapewnienie organizmowi odpowiedniego ilości potasu zmniejsza również ryzyko udaru krwotocznego czy udaru niedokrwiennego. [3]
Z tego powodu związany spożywanie gruszki suszonej zalecane jest między innymi osobą chorych na nadciśnienie tętnicze.
Zmniejsza stany zapalne.
Suszone gruszki podobnie jak gruszki świeże zawierają flawonoidy. To związki, które zwalczają stany zapalne w organizmie, co z kolei ogranicza ryzyko rozwoju chorób.
Uzupełnia żelazo w organizmie.
100 g suszonych gruszek zawiera prawie 2.1mg żelaza, co stanowi 12% zapotrzebowania na ten składnik u dorosłego człowieka. Żelazo to mikroelement wspierający proces dostarczania tlenu do mięśni i narządów ciała. Bierze udział również w procesie powstawania erytrocytów w szpiku. Ponadto korzystnie wpływa na działania systemu immunologicznego i ma działanie antyoksydacyjne. Niedobory żelaza powodują anemię.
Jedząc suszone gruszki, dostarczamy organizmowi żelazo w jego czystej, naturalnej formie.
Wspiera leczenie kaszlu i bólu gardła
Co ciekawe, gruszka jest jednym z owoców, które od dawna stosowana jest w medycynie ludowej między innymi w walce z kaszlem. Składniki zawarte w gruszce zmniejszając skurcze płuc i ostre ataki kaszlu, a także wpływają na rozrzedzenie plwociny. Wywar z suszonych gruszek to dobry i naturalny sposób na domowe łagodzenie kaszlu i przeziębienia. Szczególnie u małych dzieci.
Wywar z suszonych gruszek – przepis
- 1 szklankę rozdrobnionych suszonych gruszek zalać 500 ml wody, gotować 20 minut.
- Pozostaw do namoczenia pod przykryciem na 4 godziny.
- Pij ciepłe 100 ml 4 razy dziennie 30 minut przed posiłkiem.
Co zrobić z suszonych gruszek?
Suszone gruszki najbardziej kojarzą nam się jako składnik wigilijnego kompotu z suszu. Owoce te jednak mają znacznie szersze zastosowanie w kuchni. Można je jeść zamiennie z innymi bakaliami w deserach, wypiekach i wykorzystywać je do aromatyzowania gorących napojów.
- Szybka przekąska. Chrupiące plasterki gruszki najlepiej spożywać prosto z opakowania tak jak tradycyjne chipsy.
- Wrzuć do musli lub porannej owsianki. Warto je łączyć z innymi suszonymi owocami, daktylami i orzechami i dodać do śniadaniowej owsianki
- Smoothie i koktajle. Słodki i charakterystyczny smak gruszek dodaje wyjątkowego aromatu koktajlom i różnego typu smoothies przygotowanych na bazie owoców
- Dekoracja do deserów. Plasterki gruszki mogą zostać wykorzystane jako dodatek i dekoracja do różnego typu tortów, deserów lodowych, galaretek i sałatek owocowych
- Kompot z suszu. Gruszki doskonale nadają się do przygotowania kompotu z suszonych owoców. Owoce możemy dowolnie miksować. Najlepiej smakują w połączeniu z suszonymi jabłkami i śliwkami, a także z figami.
- Do wypieków. Suszone gruszki można również dodać do ciasta i wypieków.
Do czego suszone gruszki? Przepisy
Gruszki warto stosować w gorących napojach i wypiekach. Poniżej dwa przepisy z dodatkiem suszonych gruszek.
Kompot z suszonych gruszek i fig (wersja z alkoholem)
Składniki
- 3/4 szklanki suszonych fig, grubo posiekanych
- 1 szklanka suszonych gruszek lub plasterków
- 1 szklanka cydru jabłkowego
- 1/2 szklanki białego wina
- 2 łyżki miodu
- 6 całych goździków
- 1 laska cynamonu
- 1 cały strąk anyżu
- 1/2 ziaren wanilii
- 1 pasek skórki z cytryny
- 1 łyżka świeżego soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie
- Wino i cydr razem w owocami i przyprawami wlej do rondelka i gotuj na wolnym ogniu przez 1 do 1 1/2 godziny.
- Przed podaniem wyjmij goździki, laskę cynamonu i anyż.
- Podawaj na ciepło lub na zimno do mięs (dań wieprzowych) lub jako dodatek do lodów. Przechowuj w lodówce w hermetycznym pojemniku ok. 2 tygodni.
Ciasto z suszonymi gruszkami
Składniki
- słodkie białe wino
- 4 łyżki mąki
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego ( przepis tutaj )
- 1/2 opakowania proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 25 cl świeżej śmietany
- 150/200 g suszonych gruszek
Przygotowanie
Przygotowanie:
- Plasterki gruszki pokrój na małe kawałki. Namocz w winie co najmniej 1 godzinę.
- W misce wymieszaj mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, jajka i na koniec świeżą śmietanę.
- Odsączyć kawałki gruszek i dodać je do masy.
- Rozgrzej piekarnik do 210°C
- Posmaruj masłem i mąką tortownicę i wlej do niej ciasto.
- Piecz przez około 30 minut.
Suszone gruszki — przeciwwskazania
Suszone gruszki to zdrowa przekąska jednak nie należy przesadzać z ich konsumpcją.
- Kaloryczność. Gruszki podobnie jak inne owoce suszone zawierają więcej kalorii niż ich świeże odpowiedniki. Osoby, które pilnują wagi, powinny stosować gruszki z umiarem
- Cukrzyca. Suszone gruszki zawierają sporo cukru dlatego osoby chorujące na cukrzycę lub insulinooporność powinny przed spożyciem skonsultować się z lekarzem.
- Alergie na siarczyny. Ograniczyć lub wykluczyć z diety gruszki suszone powinny osoby, które mają alergię na siarczyny.
Większość suszonych gruszek dostępnych w sklepach zawiera środek konserwujący w postaci dwutlenku siarki. Osoby, które są uczulone na te składniki mogą doświadczyć świądu, wysypki na skórze lub problemów żołądkowych. - Mogą kolidować z niektórymi lekami. Spożywanie suszonych gruszek powinny ograniczyć osoby, które zażywają preparaty na rozrzedzenie krwi. Suszone gruszki bogate w witaminę K mogą osłabiać skuteczność leków. Z tego względu przed włączeniem do diety suszonych gruszek w należy skonsultować się z lekarzem prowadzącym.
Przechowywanie suszonych gruszek
Aby suszone śliwki na długo utrzymały swoją świeżość, powinniśmy trzymać je w zamkniętym, hermetycznym pojemniku w suchym miejscu. W takich warunkach powinny wytrzymać od 6 do 12 miesięcy.
Jeżeli chcemy zachować suszone śliwki na dłużej, dobrym jest je zamrozić. Gruszki suszone mogą być trzymane w zamrażalniku przez około 12-18 miesięcy.
Niestety przy niewłaściwym przechowywaniu suszone śliwki gruszki mogą się zepsuć. Jeżeli na gruszkach zauważysz nalot, pleśń lub zaczną wydzielać nieprzyjemny zapach, wówczas trzeba wyrzucić do kosza
Materiały:
- Fooddata Central, Dried pears, https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169121/nutrientstabela [dostęp 19.01.2022r.]
- Dried Pears: Phytochemicals and Potential Health Effects, [dostęp 19.01.2022r.] https://www.researchgate.net/publication/285953004_Dried_Pears_Phytochemicals_and_Potential_Health_Effects
- Potas a nadciśnienie tętnicze — patofizjologia,implikacje terapeutyczne, https://journals.viamedica.pl/arterial_hypertension/article/viewFile/36972/26445Z [dostęp 19.01.2022r.]
- Przepis na kompot z gruszkami i figami, https://altonbrown.com/recipes/dried-pear-and-fig-compote/ [dostęp 19.01.2022r.]
- Przepis na ciasto z suszonymi gruszkami, https://ileauxepices.com/blog/2013/01/08/recette-du-moelleux-aux-poires-sechees/wpid790/ [dostęp 19.01.2022r.]