• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
  • Przejdź do drugiego paska bocznego
☰
✖

Go4taste Blog

Idź do sklepu

Drugi sidebar

O surowcach

  • Bakalie
  • Cukier
  • Częste pytania
  • Herbaty
  • Kasze
  • Kawa
  • Mąki
  • Miody i syropy
  • Oleje
  • Orzechy
  • Owoce liofilizowane
  • Owoce suszone
  • Pestki i nasiona
  • Przyprawy
  • Ryże
  • Superfoods
  • Suplementy diety
  • Witaminy i minerały

Wyszukiwarka

Zaproponowane posty

Suszone owoce i orzechy

Jakie orzechy pomagają przy cukrzycy? 8 najlepszych orzechów dla diabetyków.

Diabetycy powinni regularnie jeść orzechy, ponieważ są świetnym źródłem składników odżywczych oraz ...

Czytaj więcej

Jesteś tutaj: Home / Ryże / Ryż czerwony jaśminowy i jego właściwości

29 maja 2018

Ryż czerwony jaśminowy i jego właściwości

Spis treści pokaż
1. Wartości odżywcze czerwonego ryżu jaśminowego
2. Właściwości czerwonego ryżu jaśminowego
3. Zastosowanie czerwonego ryżu jaśminowego

Ten długoziarnisty niezmielony ryż jaśminowy z czerwonymi otrębami ma bardziej złożony smak niż zwykły ryż. Jego obfity kształt i różowy kolor sprawiają, że jest to doskonały wybór do pełnych smaku dań. Ryż jaśminowy posiada delikatny, kwiatowy aromat.

Wartości odżywcze czerwonego ryżu jaśminowego

Wartości odżywcze na 100 gram suchego ryżu czerwonego jaśminowego:

  • Kalorie (wartość energetyczna): 355 kcal / 1492 kJ;
  • białko: 7,4 g;
  • tłuszcz ogółem: 2,5 g;
  • węglowodany: 76 g.

Minerały:

  • Żelazo: 5,5 mg;
  • cynk: 3,3 mg;
  • potas: 256 mg;
  • sód: 6 mg.

Opakowanie Go4Taste

Czerwony ryż - 1kg – cena : 12,00 zł

Kup czerwony ryż sklep go4taste.pl

Właściwości czerwonego ryżu jaśminowego

Właściwości błonnika

Ryż czerwony jaśminowy zawiera więcej błonnika niż jego biała odmian. Błonnik jest niestrawnym związkiem, którego organizm nie może zaabsorbować. Występuje w wielu owocach, warzywach, zbożach i roślinach strączkowych. Dieta wysokobłonnikowa ma wiele zalet, w tym regularność opróżniania jelit i zmniejszone ryzyko rozwoju zapalenia uchyłków, wysokiego ciśnienia krwi i cukrzycy. Harvard School of Public Health zaleca spożywanie co najmniej 20 gramów błonnika dziennie ze źródeł dietetycznych, a nie z suplementów diety.

Zdrowy układ nerwowy

Ryż czerwony jaśminowy stanowi dobre źródło witamin z grupy B. Są one odpowiedzialne za odpowiednie funkcjonowanie układu nerwowego. Warto po niego sięgać więc w momentach wzmożonej koncentracji, większej podatności na stres. Nie mogą z niego rezygnować kobiety w ciąży, ponieważ witaminy B mają znaczący wpływ na zdrowy rozwój płodu.

Potas

Potas jest kolejnym istotnym składnikiem czerwonego ryżu jaśminowego. Minerał ten jest odpowiedzialny za utrzymanie w ryzach ciśnienia krwi. Wpływa także pozytywnie na zachowanie w organizmie równowago wodno-elektrolitowej. Ten minerał ma zdolność do przenikania poprzez błony komórkowe, dlatego dostarcza składniki odżywcze komórkom oraz usuwa szkodliwe produkty przemiany materii.

mieszanka rodzajów ryżu w sakiewkach, ryż czerwony jaśminowy

Zastosowanie czerwonego ryżu jaśminowego

Ryż czerwony jaśminowy zawiera otręby, dzięki którym nie jest on kleisty. Aromatyczny zapach, lekko słodki smak i konsystencja są wyjątkowe dla ryżu uprawianego w tej części świata.

Sposób przygotowania jest bardzo prosty. Do garnka należy wlać  dwie szklanki wody na jedną szklankę ryżu. Ryż z wodą doprowadzić do wrzenia. Gotować na średnim ogniu przez około 5 minut. Dodać soli lub przypraw do smaku, zmniejszyć ogień i na wolnym ogniu gotować przez kolejne 10 minut. Po ugotowaniu odstawić garnek pod przykryciem na kolejne 10 minut. Po tym czasie ryż czerwony jaśminowy  jest gotowy do podania.
Ryż należy przechowywać w chłodnym i suchym otoczeniu.

Przeczytaj również: Ryż jaśminowy i jego właściwości.

Powiązane wpisy

W kategorii:Ryże

Pierwszy Sidebar

Promowany produkt

Czerwony ryż - 1kg
Czerwony ryż - 1kg
12,00 zł
Kup w sklepie Kup

Copyright© 2025 · Brunch Pro by Feast Design Co.