• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
  • Przejdź do drugiego paska bocznego
☰
✖

Go4taste Blog

Idź do sklepu

Drugi sidebar

O surowcach

  • Bakalie
  • Cukier
  • Częste pytania
  • Herbaty
  • Kasze
  • Kawa
  • Mąki
  • Miody i syropy
  • Oleje
  • Orzechy
  • Owoce liofilizowane
  • Owoce suszone
  • Pestki i nasiona
  • Przyprawy
  • Ryże
  • Superfoods
  • Suplementy diety
  • Witaminy i minerały

Wyszukiwarka

Zaproponowane posty

pistacje iranskie

Pistacje irańskie, amerykańskie i tureckie – czym się różnią?

Pistacje są jednymi z najstarszych orzechów spożywanych na świecie. Zdaniem archeologów znajdowały ...

Czytaj więcej

Jesteś tutaj: Home / Przyprawy / Natka pietruszki – świeża vs suszona

18 grudnia 2020

Natka pietruszki – świeża vs suszona

Spis treści pokaż
1. Pietruszka świeża i suszona – jak smakują?
2. Czy suszona natka pietruszki jest dobrym zamiennikiem pietruszki świeżej?
3. Świeża vs suszona natka pietruszki a wartości odżywcze

Natka pietruszki to zioło, które nadaje potrawom charakterystycznego smaku i aromatu. Oprócz walorów smakowych to również skarbnica ważnych składników takich jak żelazo czy witamina C. Najchętniej jemy ją wersji świeżej, ale doskonale sprawdzi się również w suszonej. Czym różni się suszona pietruszka od pietruszki świeżej?

Wiele z nas z nas uwielbia smak świeżej aromatycznej natki pietruszki. Często jest to ten dodatek, który potrafi prawie o 180 stopni zmienić smak danej potrawy. Zazwyczaj dodajemy ją na końcu do ozdoby, dekoracji i jako zioło wprowadzające wiele aromatu i cennych składników odżywczych do dania. Niestety pietruszki świeżej nie jesteśmy w stanie zbyt długo przechowywać w lodówce, szybko straci swoje właściwości. Co zrobić, żeby móc przechowywać ją znacznie dłużej? Rozwiązaniem jest ją ususzyć lub od razu kupić pietruszkę w wersji suszonej. Czy pietruszka suszona ma takie sama właściwości jak świeża? Jak smakuje? Porównajmy.

Pietruszka świeża i suszona – jak smakują?


Smak jest jednym z istotnych elementów, jakim różnią się oba warianty natki pietruszki. W tym przypadku nie występuje zjawisko kondensacji smaku, jak to ma miejsce przy innych suszonych przyprawach. Podczas gdy natka pietruszki świeża charakteryzuje się wyraźnym, świeżym “zielnym” smakiem, wersja suszona jest znacznie wytłumiona. Jej specyficzny smak jest mniej wyczuwalny.

Czy suszona natka pietruszki jest dobrym zamiennikiem pietruszki świeżej?


W większości przypadków możesz użyć natki pietruszki suszonej zamiast świeżej, ale jej smak nie da tak intensywnego, ziołowego smaku. W tym zakresie suszona pietruszka nie jest doskonałym zamiennikiem dla pietruszki świeżej – nie osiągniesz takiego samego efektu. Zmienią się również proporcje. W przypadku gdy chcesz zastosować w potrawie pietruszkę suszoną jako alternatywę do świeżej, będziesz musiał podwoić, a nawet potroić ilość suszu. W ten sposób wzmocnisz delikatny smak suszonej pietruszki.

Delikatniejszy, nieco przytłumiony smak suszonej natki pietruszki można z powodzeniem wykorzystać w innych daniach. Pietruszka w wersji suszonej doskonale sprawdzi się jako przyprawa do zup, a także dodatek do sosów, dressingów sałatkowych, winegret. W przeciwieństwie do świeżej natki można ją gotować dłużej, dlatego nada potrawom charakterystycznego, subtelnego aromatu.

świeża natka pietruszki
Świeża pietruszka

Opakowanie Go4Taste

Natka pietruszki suszona - 200g – cena : 9,00 zł

Kup pietruszkę suszoną w sklepie Go4taste

Świeża vs suszona natka pietruszki a wartości odżywcze


W przeciwieństwie do walorów smakowych suszenie w dużej mierze nie wpływa na zawartość składników odżywczych natki pietruszki. Jak wynika z przeprowadzonych badań, w suszonej natce pietruszki zachowuje się wiele składników odżywczych. Ze względu na to, że pietruszka jest zwykle suszona wkrótce po zbiorze, polifenole i karotenoidy mają mniej czasu na degradację. Niemniej jednak istnieje subtelna różnica między wartościami pietruszki suszonej i świeżej. Dotyczą one szczególnie witamin, które są podatne na utlenianie takie jak witamina C czy A. Więcej informacji w artykule: natka pietruszki właściwości.

  • Witamina C i A: 1 łyżka świeżej pietruszki zawiera 5,1 mg witaminy C, a 1 łyżka suszonej pietruszki to 2 mg. Znacznie większa różnica jest w przypadku witaminy A. Podczas gdy świeża pietruszka zawiera więcej witaminy A na 1 łyżkę stołową porcji, z 320 IU. Ta sama porcja suszonej pietruszki zawiera zaledwie 31 IU.
  • Znacznie lepiej na korzyść pietruszki suszonej przedstawiają się wyniki związane z zawartością minerałów. W większości przypadkach suszona pietruszka ma te dawki skoncentrowane.
  • Żelazo: suszona pietruszka jest cennym źródłem żelaza. O ile w 5 gramach świeżej pietruszki jest 0.31mg żelaza to już w suszonej wersji jest aż 1.10mg
  • Wapń ważny dla kości i zębów to jeden ze składników, który obficie występuje w pietruszce. 5 gram świeżej pietruszki zawiera 6.90mg wapnia, a ta sama porcja suszonej ma 57 mg.
  • Potas: 5 g świeżej pietruszki zawiera również 28 mg potasu. Taka sama ilość suszonej pietruszki zawiera 134 mg potasu
  • Kwas foliowy i witamina K: Potas potrzebny jest dla zdrowia mięśni i serca a witamina K dla prawidłowego krzepnięcia krwi. Świeża pietruszka zawiera 6 mcg kwasu foliowego i 62,3 mg witaminy K w zaledwie 1 łyżce stołowej. Podczas gdy suszona niewiele mniej – 3 mcg kwasu foliowego i 21,8 mg witaminy K.

Porównanie wartości odżywczych świeżej i suszonej pietruszki prezentuje poniższa tabela:

Pietruszka suszonaPietruszka świeża
Waga100 g100 g
Kalorie29236
Witaminy
Betaina1.7 mg
Cholina97.1 mg12.8 mg
Folian180 mcg152 mcg
Kwas foliowy0 mcg0 mcg
Niacyna9.943 mg1.313 mg
Kwas pantotenowy1.062 mg0.4 mg
Ryboflawina2.383 mg0.098 mg
Tiamina0.196 mg0.086 mg
Witamina A1939 IU8424 IU
Witamina B120 mcg0 mcg
Witamina B12, added0 mcg0 mcg
Witamina B60.9 mg0.09 mg
Witamina C125 mg133 mg
Witamina D0 mcg0 mcg
Witamina E (alpha-tocopherol)8.96 mg0.75 mg
Witamina K1359.5 mcg1640 mcg
Minerały
Wapń, Ca1140 mg138 mg
Miedź Cu0.78 mg0.149 mg
Żelazo, Fe22.04 mg6.2 mg
Magnez Mg400 mg50 mg
Mangan, Mn9.81 mg0.16 mg
Fosfor, P436 mg58 mg
Potas, K2683 mg554 mg
Selen, Se14.1 mcg0.1 mcg
Sód, Na452 mg56 mg
Cynk, Zn5.44 mg1.07 mg
Źródło danych: www.nutritionvalue.org

Powiązane wpisy

W kategorii:Przyprawy

Pierwszy Sidebar

Promowany produkt

Natka pietruszki suszona - 200g
Natka pietruszki suszona - 200g
9,00 zł
Kup w sklepie Kup

Copyright© 2025 · Brunch Pro by Feast Design Co.