Natka pietruszki to zielony i aromatyczny dodatek do potraw, który jest skarbnicą cennych składników, szczególnie żelaza. Jakie jeszcze zalety dla organizowała spożywanie natki pietruszki świeżej i suszonej?
Jak najlepiej przechowywać daktyle?
Słodkie, karmelowe owoce palmy daktylowej dostępne są w sklepach w wielu odmianach i formach. Aby daktyle na długo zachowały świeżość i nie uległy zepsuciu, musimy zagwarantować im odpowiednie warunki przechowywania.
Gdzie trzymać daktyle, aby przez cały czas smakowały wybornie?
Suszone gruszki – właściwości i zastosowanie w kuchni
Suszone gruszki to przysmak, który stosunkowo rzadko pojawia się na naszych stołach. Tymczasem ten pyszny i słodki owoc w wersji suszonej ma do zaoferowania nie tylko wyborny smak, ale również wiele cennych wartości odżywczych. Dlaczego warto jeść suszone gruszki i gdzie je kupić?
Czy migdał to orzech?
Migdały od wieków uznawane są jako jedne z najszlachetniejszych i zdrowych przekąsek. Przez wielu migdał określany jest mianem “króla orzechów” i nie byłoby nic dziwnego, gdyby nie jeden mały, drobny szczegół. Z botanicznego punktu widzenia migdały nie są orzechami. Czym w takim razie są?
8 pomysłów na przekąski z daktyli
Daktyle to owoce, która mogą być jedzone w wielu oryginalnych formach. Jak podawać daktyle i z czym łączyć, aby uzyskać przepyszne przysmak na imprezę lub do gryzienia na co dzień?
7 szybkich przekąsek do chrupania na imprezie
Szykuje się niewielka impreza w gronie rodziny lub znajomych? Nie zapomnij o drobnych przekąskach, z których wiele łatwo jest jeść rękoma bez pomocy sztućców, a nawet bez talerzy. Oto kilka pomysłów na pyszne, bardzo szybkie w przygotowaniu, a do tego zdrowe przekąski, które usatysfakcjonują nawet najbardziej wybredne podniebienia.
Płatki ryżowe – właściwości i zastosowanie
Płatki ryżowe są podstawowym produktem żywnościowym dla mieszkańców Azji Południowej. Jakie mają wartości odżywcze? Dlaczego warto je jeść?
10 zamienników cukru, po które warto sięgnąć
Biały cukier jest często nadużywany, co w dłuższej perspektywie szkodzi organizmowi. Czym można zastąpić cukier, aby było zdrowo? Jakie naturalne słodziki warto spróbować?
Piper nigrum – czarny pieprz i jego właściwości
Czarny pieprz jest jedną z najbardziej popularnych przypraw. Dzięki nim potrawy nabierają wyrazistego smaku. Dlaczego warto używać czarnego pieprzu?
Ostropest plamisty i jego właściwości
Udowodniono, że spożywanie całych lub zmielonych nasion ostropestu plamistego ma korzystny wpływ na funkcjonowanie wątroby. Ostropest działa też antyoksydacyjne i pomaga w obniżaniu poziomu „złego” cholesterolu LDL. Jakie jeszcze ma właściwości i jak włączyć go do diety?
Cukier trzcinowy – właściwości i zastosowanie
Cukier trzcinowy jest dużo zdrowszy od białego. Ma wiele właściwości prozdrowotnych, lecz jest bardzo kaloryczny. Dlaczego warto go stosować?
Soczewica i jej właściwości
Soczewica należy do grona jednorocznych roślin strączkowych z rodziny motylkowatych. Jest jedną z roślin uprawianych przez człowieka od najdawniejszych czasów. W języku staropolskim nazywano ją sakówką.