Podczas diety istotny jest dobór właściwych produktów. Powinny one dostarczać do organizmu cenne składniki odżywcze, tak aby wspomagać pracę układu trawiennego i odchudzanie. Do takich należą kasze, a konkretnie: gryczana, jęczmienna i jaglana.
Syrop daktylowy – właściwości i zastosowanie
Syrop daktylowy jest jednym z najbardziej wartościowych zamienników białego cukru. Wyróżnia się intensywnym daktylowym smakiem i aromatem smak. Z czego powstaje syrop daktylowy? Dlaczego warto go używać w kuchni?
Gotowanie komosy ryżowej: jak ugotować i uprażyć quinoa?
Komosa, czyli inaczej popularna quinoa jest doskonałą podstawą do przyrządzania dań. Komosę ryżową białą i czerwoną możemy przygotować na kilka sposobów: klasycznie ugotować, uprażyć na patelni i… zrobić z niej komosę dmuchaną (jak klasyczny popcorn). Poznaj sprawdzone sposoby na gotowanie quinoa.
Kasza gryczana palona a niepalona
Na rynku dostępne są dwa rodzaje kaszy – palona i niepalona. Ta pierwsza nazywana jest kaszą prażoną ciemną ta druga to kasza gryczana biała. Czym się różnią?
Herbata Rooibos – właściwości i zastosowanie
Rooibos jest czerwonym krzewem pochodzącym z terenów RPA, gdzie uprawiany jest od kilku stuleci. Herbata rooibos ceniona jest za łagodny smak, delikatny bursztynowy kolor oraz szereg właściwości prozdrowotnych. Czym jest herbata rooibos? Dlaczego warto ją pić?
15 herbat oczyszczających organizm
Bez herbaty lub kawy nie wyobrażamy sobie poranka. Jedną z nich są różnorodne zioła oczyszczające, gdy są właściwie dobrane, mają pozytywny wpływ na organizm. Niektóre z nich dodatkowo mają działanie uspokajające i zmniejszające stres. Czym są herbaty oczyszczające? Jak działają?
Od kiedy migdały dla dziecka?
Prawidłowo zbilansowana dieta jest często zmartwieniem wielu rodziców. Jeśli również należysz do tego grona, to polecamy podawać dzieciom migdały ze względu na bogactwo składników odżywczych.
Jak jeść suszone morele?
Suszone morele zawierają wiele cennych składników odżywczych, dlatego warto je spożywać codziennie. Suszone morele najlepiej jeść rano jako dodatek do śniadań np. płatków owsianych. Świetnie sprawdzą się również jako przekąska po treningu. Poza tym suszone morele można dodawać do kompotu. Sprawdzają się również w przypisach bardziej wytrawnych jako dodatek do mięs czy sałatek.
Kasza jaglana dla cukrzyka
Jaglanka jest nieocenionym źródłem składników odżywczych i stanowi świetną bazę do przeróżnych dań. Jednak w porównaniu do innych kasz zawiera bardzo wysoki indeks glikemiczny, który wynosi 71. Na szczęście diabetycy w ramach rozsądku i odpowiedniego przyrządzenia mogą korzystać z dobrodziejstw ziaren prosa, dzięki zawartości węglowodanów złożonych.
Kasza jaglana: kto nie może jej jeść?
Kasza jaglana jest bardzo cennym składnikiem spożywczym, dostarczającym wiele witamin i mikroelementów. Kaszę jaglaną należy spożywać w zalecanych ilościach i dbać o urozmaicenie naszej diety. Z uwagi na to, że kasza jaglana jest bogata w błonnik, jej nadmierne spożywanie może nie zawsze dobrze wpływa na organizm, szczególnie osób cierpiących na różne dolegliwości związane z jelitami….
Czy suszone morele odchudzają?
Suszone morele to znakomita alternatywa dla tych, którzy szukają pożywnej, smacznej a przede wszystkim niskokalorycznej przekąski. Jak mogą pomóc w odchudzaniu?
Jak przechowywać migdały?
Migdały są smacznym i wartościowym produktem spożywczym. Jeśli kupisz ich więcej, to zapewne zastanawiasz się, w jaki sposób i jak długo możesz je przechowywać, aby nie straciły swoich cennych właściwości i smaku.