Jednym z upodobań wielu ludzi są pikantne lub ostre potrawy, które wypalają kubki smakowe. Jaka jest najostrzejsza papryka na świecie? Czym grozi jej zjedzenie?
Od czego zależy ostrość papryki?
Ostrość papryki oceniana jest wg skali Scoville`a (SHU), im więcej ma punktów dany produkt, tym zawiera więcej kapsaicyny. Najczęściej skala używana jest do papryczek, ponieważ one zawierają najwięcej kapsaicyny. Zwykła czerwona papryka zawiera 0 SHU.
Kapsaicyna jest organicznym związkiem chemicznym należącym do rodziny alkaloidów. Odpowiedzialna jest za ostry i piekący smak papryki. Zawartość kapsaicyny w papryce mierzona jest w skali Scoville’a (SHU). Największą zawartość kapsaicyny ma Carolina Reaper aż 2,2 mln SHU.
Jaka jest najostrzejsza papryka na świecie papryka na świecie?
Pepper X
Nieoficjalnie najostrzejszą papryką na świecie jest Pepper X została wyhodowana przez Eda Curria, który jest również twórcą Carolina Reapter. Powstała w wyniku krzyżówek najostrzejszych papryk. Cały proces trwał 10 lat. Głównym celem Eda Curria było wyhodowanie papryki z dużą ilością kapsaicyny, aby pomóc w leczeniu nowotworów. Wg nieoficjalnych raportów Pepper X ma 3,18 SHU, czyli dwa razy więcej niż Carolina Reapter.
Pepper X swoim wyglądem przypomina Carolina Reapter. Bulwiasta papryka z ogonkiem podobnym do skorpiona. Skórka ma kolor ziemisty, jest delikatnie bruzdowana. Ich mało atrakcyjny wygląd zaprzecza ich dużej ostrości.
Dragon’s Breath
Na drugim miejscu plasuje się Dragon’s Breath. Ma 2,48 mln SHU, czyli o 0,2 mln więcej niż Carolina Reapter. Powstała przy współpracy Neal Price, NPK Technology i Nottingham Trent University. Uprawiana była przez plantatora Mike’a Smitha z Nottingham University. „Oddech smoka” nie został jeszcze przetestowany przez człowieka. Naukowcy nie zalecają jedzenia tej papryczki, ponieważ tak duże stężenie kapsaicyny może spowodować śmierć przez zadławienie lub wstrząs anafilaktyczny.
Dragon’s Breath z wyglądu jest bardzo podobna do Carolina Reapter i Trinidad Moruga Scorpion. Jest niewielkich rozmiarów. Ma czerwoną mocno pomarszczoną skórkę. Ogonek jest delikatnie podwinięty.
Dragon’s Breath nie została wyhodowana do jedzenia, lecz został opracowany w celu stosowania u osób uczulonych na środki znieczulające, ponieważ zawarty w niej olejek eteryczny może być stosowny do znieczulanie skóry. Dlatego do tej pory nie można jej zakupić w sklepie.
Carolina Reaper
Carolina Reaper została wyhodowana przez skrzyżowanie m.in. Chinense, Habanero i Bhut Jolokia. Jest to dzieło Eda Curria z PuckerButt Pepper Company w Fort Mill w Stanach Zjednoczonych. Poświęcił on 10 lat na stworzenie Carolina Rapter. Ma ostrość 2 mln SHU. W 2013 roku papryka Carolina Reaper została uznana za najostrzejszą paprykę na świecie. Nazywa jest również HP22B. Carolina Reapter powstała poprzez skrzyżowanie papryki Noga z pakistanu z Red Habanero z Indii Zachodnich.
Carolina Reaper dorasta do 1,219 m. Papryczki mają żywoczerwony kolor. Dorastają do maksymalnych wymiarów szerokość (2,5- 5 cm) oraz długość (5- 7,6 cm). Skórka najczęściej jest delikatnie chropowata. Cechą charakterystyczną jest ogonek przypominający odwłok skorpiona.
Co się stanie z twoim ciałem po zjedzeniu Carolina Reaper?
Papryczka Carolina Reaper zawiera kapsaicynę, która zaburza pracę receptorów TRIPV zlokalizowanych w różnych miejscach na całym ciele. Zaburzenie ich pracy powoduje, że mózg otrzymuje informacje, że ciało płonie. W czasie jedzenia papryczki zostają pobudzone neurony, które zwiększają przepływ krwi. Co powoduje, m.in. puchnięcie ust. Dochodzi również do łzawienia oczu oraz wycieku wydzieliny z nosa. Osoby jedzące Carolina Reaper bardzo często płaczą z bólu. Nierzadko w trakcie jedzenia Carolina Reaper dochodzi do paraliżu języka. Po przełknięciu najczęstszą reakcją jest kaszel i duszności. Gdy papryczka jest trawiona w jelitach, to występują bóle brzucha. W skrajnych przypadkach zjedzenie papryczki może doprowadzić do utraty przytomności. Reakcje bólowe po zjedzeniu Carolina Reaper mogą trwać od kilkunastu godzin do nawet kilku dni. Zjedzenie tego rodzaju papryczki nie uszkadza żadnej części ciała. Nie musisz się obawiać, ten rodzaj papryczki Cię nie zabije! Możesz jednak przedawkować kapsaicynę, ale musiałbyś zjeść min. 1,3 kg Carolina Reaper. W takiej sytuacji dochodzi do podrażnienia śluzówki przewodu pokarmowego.
Chcesz spróbować ostrych papryczek? Zacznij od piri piri
Przeczytaj więcej o papryczkach piri piri
Zalety Carolina Reaper
Spożywanie Carolina Reaper w niewielkich dawkach ma korzystne działanie dla zdrowia. Ten rodzaj papryczki zawiera bardzo dużo kapsaicyny, która ma właściwości przeciwzapalne. Wspomaga również organizm w leczeniu chorób serca, bólach stawów oraz wysokiego cholesterolu. Carolina Reaper zawiera również wit, A, która ma korzystne działanie na wzrok. Zawiera potas, który jest pomocny w obniżaniu ciśnienia.
Carolina Reaper – jak ją stosować w kuchni?
Carolina Reaper w niewielkich ilościach może być stosowana jako dodatek do wielu potraw. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do curry, salsy, orientalnych zup. Można ją również dodawać do przetworów na zimę, np. do pikli z ogórków. Carolina Reaper sprawdzi się również jako dodatek do marynat, zapiekanek, tart i makaronów.
Podczas stosowania ostrych papryczek w kuchni pamiętaj, aby po zakończeniu obróbki (mycia i krojenia) dokładnie umyć ręce. Nie możesz dotykać okolic oczu. Do krojenia najlepiej jest zastosować blender ręczny z rozdrabniaczem.
Ranking najostrzejszych papryczek
1. Pepper X
Nieoficjalnie jest najostrzejszą papryką na świecie. Jest ostrzejsza nawet o Carolina Reaper. Ma 3,18 mln SHU. Moc tej papryki czeka na weryfikacje przez przedstawicieli Księgi Guinnessa.
2. Dragon’s Breath
Ma ostrość 2,48 mln SHU, co zostało oficjalnie potwierdzone w 2021 roku wpisem do księgi rekordów Guinnessa.
3. Carolina Reaper
Oficjalnie jest najostrzejszą papryką na świecie 2,2 mln SHU. Ma owocowy smak z cytrusowymi nutami. W 2007 roku trafiła do księgi rekordów Guinnessa, jako najostrzejsza papryka.
4. Trinidad Moruga Scorpion
Przed wynalezieniem Caroliny Reapter była uznawana za jedną z najostrzejszych papryczek na świecie. Ma 2 mln SHU. Została stworzona przez botanika z Trynidadu. Ostry smak uwalniany jest powoli i wyczuwalny jest po chwili od zjedzenia.
5. Trinidad Scorpion Butch T.
Ma 1,46 SHU. Jest najostrzejszą odmianą papryki habanero. Nazwa nawiązuje do: wyspy Trynidad, gdzie została wynaleziona wcześniejsza wersja, Butcha Taylora właściciela wytwórni sosów chili, który wychował tę odmianę oraz kształtu, który przypomina odwłok skorpiona.
6. Naga Viper
Ma 1,38 mln SHU. Została wyhodowana przez Brytyjczyka Geralda Flowera z The Chilli Pepper Company. Powstała poprzez skrzyżowanie Trinidad Scorpion, Bhut Jolokia i Naga Morich.
7. Seven Pot Habanero
Ma ostrość 1,1 mln SHU. Jest to najostrzejsza odmiana papryki habanero. Pochodzi z Karaibów.
8. Buht Jolokia
Ma 1,07 mln SHU. Była uznawana za najostrzejszą papryczkę do 2011 roku. Jest to odmiana, która powstała przez skrzyżowanie capsicum chinense i capsicum frutescens.
9. Dorset Naga
Ma ostrość 976 tys. SHU. Została wyhodowana przez Joy i Michel Michaud z hrabstwa Dorset w Wielkiej Brytanii. Do 2006 roku była uznawana za jedną z najostrzejszych papryk na świecie.
10. Habanero
Ma ostrość 550 tys. SHU. Długo była uznawana za najostrzejszą paprykę na świecie. Pochodzi z Ameryki Południowej z rejonu Amazonii.
11. Wiri Wiri Chili
Ma ostrość 150 tys. SHU. Zwana jest również papryką wiśniową. Pochodzi z południowoamerykańskiej Gujany.