Wiele osób zastanawia się, jaki miód wybrać. Spadziowy czy nektarowy? Który będzie najlepszy? Jakie są podobieństwa i różnice między miodem spadziowym a nektarowym?
Jak powstaje miód spadziowy?
Miód spadziowy pozyskiwany jest ze spadzi drzew iglastych lub liściastych. Spadź jest niestrawionym sokiem z liści drzew wydalonym przez owady m.in. mszyce. Jest ona później zbierana przez pszczoły zbieraczki, a te przekazują je w ulu pszczołom robotnicom. W zależności od rodzaju drzew spadź może różnić się barwą, smakiem i właściwościami prozdrowotnymi.
Miód ze spadzi iglastej
Miód ze spadzi iglastej powstaje z takich drzew m.in. jak sosna, świerk i modrzew. Ma charakterystyczny żywiczno- leśny smak o ciemnej barwie i delikatnie zielonkawym odcieniu. Miód ze spadzi iglastej jest lepki i ma ciężką konsystencję. Polecany jest szczególnie osobom zmagającym się z dolegliwościami układu oddechowego.
Miód ze spadzi liściastej
Pozyskiwany jest z drzew liściastych m.in. lipy, klonu, buka. Ma delikatnie żywiczny smak i charakteryzuje się wyczuwalną korzenną nutą. Jest trochę słodszy od spadzi iglastej. Polecany jest szczególnie osobom, które cierpią na depresję lub mają nadmierny stres.
Jak powstaje miód nektarowy?
Nektar z roślin miododajnych przynoszony jest do ula dzięki pszczołom zbieraczkom. Przenoszą go w wolach i przekazują wraz z enzymami pszczołom robotnicom, które układają nektar w plastrach i za pomocą skrzydeł osuszają go z nadmiaru wody.
Miód nektarowy z roślin miododajnych składa się głównie z wody i z cukrów. W zależności od rodzaju nektaru ma inne właściwości prozdrowotne. Każdy rodzaj miodu nektarowego świetnie sprawdzi się jako dodatek do potraw i napojów zarówno tych słodkich, jak i wytrawnych.
Najpopularniejsze rodzaje miodu nektarowego
Jest bardzo dużo gatunków miodów pszczelich nektarowych. Najpopularniejszymi z nich są:
- rzepakowy– jest bardzo słodki, ma wyraźny rzepakowy zapach;
- wielokwiatowy– ma wyczuwalny kwiatowy aromat;
- gryczany– ma ciemny kolor, w smaku jest lekko piekący;
- lipowy- ma wyraźnie kwiatowy smak, Jest słodki z wyraźnie piekącą nutą.
- akacjowy- jest bardzo słodki, ma wyczuwalny akacjowy aromat.
Czym różni się miód spadziowy od nektarowego?
- Największą różnicą jest rodzaj półproduktu pozyskiwanego do produkcji miodu. Miód spadziowy pochodzi ze spadzi iglastej lub liściastej, a miód nektarowy z nektaru z kwiatów.
- Miód spadziowy jest mniej słodki niż miód nektarowy. Ma również charakterystyczny leśny zapach i smak. Ma lepką i gęstą konsystencję.
- Miód spadziowy ma ciemną barwę, która jest zależna od rodzaju spadzi. Miody nektarowe są słodkie o gładkiej konsystencji i jasnej słomkowej barwie. Miody nektarowe mają kwiatowy zapach, a miody spadziowe pachną lasem.
- Ogólnie oba miody mają mniej więcej taką samą zawartość cukrów. Różnią się tylko proporcjami trzech ważnych rodzajów cukrów: monosacharydów, disacharydów i trisacharydów. Miód nektarowy ma więcej glukozy i sacharozy niż miód spadziowy.
- Miód spadziowy jest bogatszy w witaminy i składniki odżywcze. Zawiera więcej wit. B oraz aminokwasów i białek.
- Miody nektarowe bardzo szybko ulegają krystalizacji od kilkunastu dni do kilku miesięcy. Natomiast miody spadziowe krystalizują się w kilkanaście miesięcy.
Skład miodu spadziowego i kwiatowego
Miód spadziowy (g/100 g) | Miód kwiatowy (g/100 g) | |
Woda | 17,20 | 16,3 |
Fruktoza | 38,20 | 31,8 |
Glukoza | 31,30 | 26,1 |
Sacharoza | 0,70 | 0,5 |
Inne disacharydy | 5,00 | 4 |
Melecytoza | 0,10 | 4 |
Glukozylosacharoza | 0,80 | 1 |
Inne oligosacharydy | 3,6 | 13,1 |
Cukry ogółem | 79,70 | 80,5 |
Minerały | 0,20 | 0,9 |
Aminokwasy, białka | 0,30 | 0,6 |
Kwasy | 0,50 | 1,1 |
pH | 3,9 | 5,2 |
Miód spadziowy a nektarowy: co je łączy?
- Najważniejszą cechą łączącą oba rodzaje miodów jest to, że są one efektem ciężkiej pracy pszczół. Oba rodzaje miodów są bardzo podobne w smaku (różnią się tylko stopniem słodkości).
- Miody spadziowe i nektarowe mają bardzo wiele właściwości prozdrowotnych, dlatego często wykorzystywane są w medycynie naturalnej oraz jako składnik naturalnych kosmetyków.
Jakie miód jest lepszy: spadziowy czy nektarowy?
Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. Wszystko zależy od osobistych preferencji smakowych. Dlatego polecamy spróbować obu gatunków miodów, aby dowiedzieć się, który rodzaj miodu będzie bardziej smakował.
Poznaj właściwości miodu spadziowego.
Przypisy:
- Stefan Bogdanov, Honey Composition, https://www.academia.edu/5616849/Composition_of_honey