• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
  • Przejdź do drugiego paska bocznego
☰
✖

Go4taste Blog

Idź do sklepu

Drugi sidebar

O surowcach

  • Bakalie
  • Cukier
  • Częste pytania
  • Herbaty
  • Kasze
  • Kawa
  • Mąki
  • Miody i syropy
  • Oleje
  • Orzechy
  • Owoce liofilizowane
  • Owoce suszone
  • Pestki i nasiona
  • Przyprawy
  • Ryże
  • Superfoods
  • Suplementy diety
  • Witaminy i minerały

Wyszukiwarka

Zaproponowane posty

Jak uprażyć migdały?

Prażone migdały są idealnym dodatkiem do słonych i słodkich potraw. Są też zdrową dekoracją ciast i ...

Czytaj więcej

Jesteś tutaj: Home / Częste pytania / Migdały: gdzie rosną?

31 grudnia 2022

Migdały: gdzie rosną?

Spis treści pokaż
1. Na czym rosną migdały?
2. Gdzie rosną migdały?
3. Migdały – jak rosną?
migdały na drewnianej łyżce na tle migdałów

Na czym rosną migdały?

Migdały rosną na drzewie o nazwie Migdałowiec pospolity, zwyczajny (Prunus dulcis (Mill.) D.A.Webb ). To roślina wieloletnia z rodziny różowatych, z której pochodzą też brzoskwinie, wiśnie, śliwki i morele.

Gdzie rosną migdały?

Drzewa migdałowe najlepiej rosną w klimatach o łagodnej, mokrej zimie i ciepłym, suchym lecie. Migdałowiec wywodzi się z Azji Środkowej i Mniejszej. Obecnie drzewa migdałowe znaleźć można w Europie (Hiszpania, Portugalia, Francja, Chorwacja, Macedonia, Serbia, Włochy, Bułgaria, Szwajcaria), Afryce (Maroko, Libia, Tunezja, Wyspy Kanaryjskie), Azji (Cypr, Iran, Turcja, Jordania) i w USA (Kalifornia). Z tego ostatniego pochodzi większość migdałów sprzedawanych w Stanach Zjednoczonych i innych częściach świata.

Więcej na ten temat przeczytać można w tekście Migdały właściwości.

Migdały – jak rosną?

Migdał wbrew potocznej opinii nie jest orzechem. Prawdziwe orzechy, podobnie jak orzechy laskowe i kasztany, to owoce drzewa orzechowego. Migdały są tylko nasieniem owocu, który nazywany jest pestką.

Kwiaty migdałowca pospolitego, jak rosną migdały

Na początku roku na drzewach migdałowca tworzą się pąki, które na przełomie lutego i marca pękają, tworząc piękne białe i jasnoróżowe kwiaty. Migdałowce zapylane są przez pszczoły. Na plantacjach komercyjnych np. w USA pszczoły przywożone są wraz z ulami specjalnie przez pszczelarzy. Pszczoły zbierają w sadzie pyłki i nektar. Przechodząc z drzewa na drzewo, po drodze zapylają kwiaty migdałów.
Do czerwca ziarna migdałów dojrzewają i osiągają pełny rozmiar, a skorupa twardnieje wokół nich.
W lipcu łupiny migdałów pękają, odsłaniając skorupkę migdałów pozwalając jej i jądru wyschnąć. Krótko przed zbiorem łuski zmieniają kolor na słomkowożółty i całkowicie się otwierają.

Migdały na gałęzi

Owoce migdałów składają się z czterech warstw: jądra, środkowej skorupy, zewnętrznej zielonej skorupy lub łupiny migdałów i cienkiej skórzastej warstwy zwanej brązową skórką lub nasiennej.

Zbiory migdałów zazwyczaj zaczynają się w sierpniu i trwają aż do października. Migdały strząsane są z drzewa za pomocą specjalnych maszyn. Przeciętne zdrowe i dojrzałe drzewo migdałowe może wyprodukować 23-30 kg orzechów.


Opakowanie Go4Taste

Migdały kalifornijskie duże całe - 1kg Nonpareil – cena : 42,00 zł

Kup migdały kalifornijskie sklep go4taste

Powiązane wpisy

W kategorii:Częste pytania

Pierwszy Sidebar

Promowany produkt

Migdały kalifornijskie duże całe - 1kg Nonpareil
Migdały kalifornijskie duże całe - 1kg Nonpareil
42,00 zł
Kup w sklepie Kup

Copyright© 2025 · Brunch Pro by Feast Design Co.