Mąka migdałowa często staje się alternatywą dla zwykłej mąki pszennej. To szczególnie dobre rozwiązanie dla osób, które unikają spożywania zbóż. Jej przyjemny, delikatnie słodkawy smak, idealnie komponuje się z wieloma wypiekami. Jednocześnie ten rodzaj mąki jest po prostu zdrowy. Inną opcją mąka kokosowa, która charakteryzuje się zbliżonymi właściwościami. Który rodzaj wybrać?
Czym jest mąka migdałowa?
Mąkę migdałową uzyskuje się poprzez zmielenie blanszowanych, pozbawionych skórki migdałów i przesianie ich przez drobne sito. Spotkać można mąkę odtłuszczoną oraz zwykłą. Zależy od tego jej wartość energetyczna. Istnieje również gruba mąka, która powstaje ze zmielonych migdałów, które nie były poddawane blanszowaniu.
Szczególną wartością mąki migdałowej jest jej bogactwo witaminy E, naturalnego przeciwutleniacza. Im więcej spożywa się tej witaminy, tym niższe ryzyko wystąpienia chorób serca i choroby Alzheimera. Ten rodzaj mąki jest również prawdziwą skarbnicą magnezu. Właściwy poziom magnezu pomaga kontrolować poziom cukru we krwi i obniżyć jego ciśnienie. Osoby dbające o linię ucieszy informacja, że mąka migdałowa to także dobre źródło błonnika. Warto więc włączyć ją do swojej diety, nie tylko paleo.
Zalety mąki migdałowej
Do głównych zalet wyboru mąki migdałowej należy przede wszystkim zadbanie o gospodarowanie cukrem przez organizm. Mąka migdałowa to mała ilość węglowodanów oraz spora zawartość substancji odżywczych. Ma również niski indeks glikemiczny. Ten produkt jest bezglutenowy, więc bezpieczny dla wszystkich.
Jak wykorzystywać mąkę migdałową?
Mąka migdałowa jest świetnym wyborem do wypieków. Jej słodkawy smak idealnie pasuje do ciast, ciasteczek i naleśników. Trzeba się jednak nastawić na to, że z uwagi na brak glutenu, wypieki nie będą tak wyrośnięte. To gluten sprawia, że ciasto jest bardziej napowietrzone i sprężyste. Ten rodzaj mąki jest także świetny jako forma panierki do ryb, mięs i warzyw.
Mąka kokosowa
Mąka pozyskiwana ze zmielonych płatków kokosowych przez wiele osób jest traktowana podobnie, jak mąka migdałowa. Nie jest jednak tak do końca, a oba te produkty nieco się różnią.
Przede wszystkim mąka kokosowa ma więcej węglowodanów i przy tym mniej tłuszczu. Jest więc mniej kaloryczna, ale również bardziej uboga w składniki odżywcze. Łączy je jednak brak glutenu. Mąka kokosowa zawiera dużo błonnika. Mąka kokosowa jest dobrym źródłem żelaza, manganu, miedzi, a także kilka innych minerałów.
Jak wykorzystywać mąkę kokosową?
Z tych dwóch propozycji to właśnie mąka migdałowa jest łatwiejsza w zastosowaniu. W przypadku mąki kokosowej trudno jest pozbyć się jej suchości, która sprawia, że także wypiekom brakuje nieco wilgoci. Trzeba do niej dodawać więcej wody. Mąka kokosowa przeznaczona jest dla osób, które mają duże doświadczenie kulinarne i wiedzą, w jaki sposób jej użyć i z jakimi składnikami połączyć.
Kluczem do wyboru właściwej mąki jest podjęcie decyzji na temat tego, jakiego składnika odżywczego na co dzień najbardziej brakuje w twojej diecie.