Amarantus jest ważnym składnikiem w diecie niemowlaków. Szarłat niemowlakom można podawać od 6 miesiąca życia, czyli stosunkowo wcześnie. Niektóre źródła podają jednak, że odpowiedniejszy jest okres 7-9 miesięcy.
Dołączenie tego zboża do diety niemowlaków jest istotne ze względu na to, że produkt jest bezglutenowy. W składzie amarantusa można znaleźć mnóstwo minerałów (wapń, magnez, żelazo), nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także lepiej przyswajalne białko. Wymienione wartości odpowiadają za prawidłowy rozwój układu pokarmowego, kostnego i odpornościowego. Dla urozmaicenia można stosować ugotowane ziarno, popping lub mąkę.
Dlaczego warto włączyć amarantus do diety dziecka?
Dobre źródło witamin i minerałów. W ziarnach amarantusa znajduje się wiele cennych składników odżywczych, witamin i mikroelementów, które są istotne dla rozwoju dziecka. Należą do nich wapń, magnez, fosfor, potas, cynk, witamina C, witamina A, witamina B 6, kwas foliowy, tiamina, niacyna, ryboflawinę i witaminę K. Każdy ze składników jest istotny w okresie, w którym dziecko intensywnie wzrasta i rozwija się.
Szarłat jest cennym źródłem wapnia. Zawiera go dwukrotnie więcej niż mleko. Wapń to składnik mineralny bardzo ważny w diecie dziecka. Podstawowy materiał budulcowy kości i zębów. Zapewnia ich prawidłowy wzrost.
Bogaty w żelazo i białko. Amarantus znany jest przede wszystkim jako cenne źródło żelaza. W jednej filiżance ugotowanych nasion amarantusa znajduje się prawie 9 g białka i 5 mg żelaza. To prawie całe dzienne zapotrzebowanie na białko i połowa zapotrzebowania na żelazo u dziecka w wieku od 6 do 12 miesięcy
Lekkostrawny posiłek. Amarantus jest zbożem, które jest stosunkowo łatwe w przygotowaniu, a do tego jest łatwostrawne. Jest doskonałym sposobem na wprowadzenie do diety wielu cennych mikroelementów.
Nie zawiera i glutenu. Szarłat jest zbożem bezglutenowym, dlatego można go bez obaw wprowadzać do diety nawet małych dzieci.
Pomaga na zaparcia. Spora zawartość błonnika w amarantusie pomaga złagodzić wypróżnienia u niemowląt i małych dzieci oraz zapobiegać zaparciom.
Wzmacnia układ odpornościowy. Cenne składniki odżywcze zawarte w tym zbożu pomagają wzmocnić układ odpornościowy.
Zawiera duże ilości przeciwutleniaczy. Szarłat jest również dobrym źródłem przeciwutleniaczy, które zapobiegają uszkodzeniom organizmu przez wolne rodniki poprzez ich neutralizację.
Czy amarantus może wywoływać reakcje alergiczną u dziecka?
Jest to raczej mało prawdopodobne. Alergia na amarantus występuje bardzo rzadko. Zboże to często wykorzystywane jest jako zamiennik żywności, która alergizuje (jak soja czy pszenica). Przy wprowadzaniu amarantusa do diety dziecka warto jednak zachować ostrożność i zaczynać od mniejszych porcji. W przypadku gdy nie pojawią się jakieś działania i odczyny niepożądane, można zwiększać ilość amarantusa
Czy amarantusem dziecko może się zadławić?
Ziarna szarłatu po ugotowaniu mają kształt papki. Istnieje małe prawdopodobieństwo, że dziecko się nim zadławi. W razie obaw można amarantus zmielić na mniejsze kawałki i przygotować z nich kleik.
W jakiej formie wprowadzać amarantus do diety dziecka?
6 do 12 miesięcy: W tym wieku najlepiej rozpocząć podawanie zboża w postaci kremu czy owsianki z gotowanymi owocami. Młodszym dzieciom, które mają jeszcze problemy z gryzieniem, można dodatkowo zmiksować ugotowane ziarna szarłatu. Dzieciom przed ukończeniem pierwszego roku życia można już gotować całe ziarna amarantusa ze zmiksowanymi owocami. Można też dodać ugotowane dodać nasiona amarantusa do jogurtu dla dzieci lub kleików.
Od 12 do 18 miesięcy: W tym wieku dzieci już mogą spożywać coraz większe kawałki pożywienia. W związku z tym do owsianki można już dodawać przegotowane miękkie lub świeże owoce. Dobrym pomysłem jest też zrobienie amarantusowych kulek.
Od 18 do 24 miesięcy: W tym wieku dziecko już doskonale radzi sobie z gryzieniem więc warto rozszerzyć swoje menu z amarantusa. Możesz przygotować różnego typu dania zbożowe, owsianki, paszteciki, a także ciasteczka amarantusowe bez dodatku cukru czy parfait jogurtowe.
Amarantus dla niemowlaka (przepisy)
Proponujemy dwa proste przepisy, które można wprowadzić do diety małego dziecka od zaraz.
Amarantusowo-owsiane kulki (12-18 miesięcy)
Składniki:
- 1/3 szklanki ugotowanego amarantusa
- 1/3 szklanki ugotowanych płatków owsianych
- łyżka masła orzechowego [1]
Wskazówki:
- Połącz amarantusa z płatkami owsianym i łyżką masła orzechowego i dobrze wymieszaj.
- Nabierz z masy niewielką porcję ok, łyżka) 1 łyżkę i uformuj z niej kulkę.
- Przygotuj w ten sposób kilka kuleczek i zaserwuj dziecku. Pyszny i zdrowy posiłek gotowy!
Ciasteczka śniadaniowe z amarantusa (12+ miesięcy)
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanego amarantusa
- 1 łyżka nasion chia
- 3 łyżki wody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3/4 szklanki musu jabłkowego [2]
Wskazówki:
- Łyżkę nasion chia wymieszaj z wodą pozostaw na około 10 minut
- Ustaw piekarnik na 180 C.
- Wszystkie składniki połącz w średniej wielkości misce i dobrze wymieszaj
- Na brytfannę włóż papier do pieczenia (możesz dodatkowo go natłuścić)
- Uformuj ciasteczka. Jedna ciasteczko = 1 czubata łyżka na arkuszu
- Piecz przez 20-25 minut. W połowie pieczenia przewróć ciasteczka.
- Ciasteczka będą miały miękką konsystencję idealną dla małych dzieci i niemowląt, które zaczynają samodzielnie jeść.
Przeczytaj więcej w artykule: Amarantus i jego właściwości.
Materiały źródłowe:
- Amarantusowo-owsiane kulki, https://nutritioninbloom.com/blog/2018/1/17/amaranth-balls [dostęp 08.10.2021r.]
- Amarantusowe ciasteczka, https://nutritioninbloom.com/blog/2018/1/17/amaranth-breakfast-cookies [dostęp 08.10.2121r.]