Kasza jaglana to wartościowe źródło błonnika a także wielu mikroelementów w tym żelaza i witamin z grupy B. Czy płatki jaglana oferują tyle samo wartości odżywczych? Kiedy warto postawić na płatki a kiedy na kaszę jaglaną?
Kasza jaglana i płatki jaglana – jak powstają?
Płatki jaglane otrzymywane są w wyniku obróbki mechanicznej ziaren prosa, czyli po prostu kaszy jaglanej. Proces powstawania produktu jest bardzo inwazyjny między innymi ze względu na wysoką temperaturę pary, która wynosi 90 stopni Celsjusza, czyszczenie, suszenie i przebieranie.
Te wszystkie czynniki sprawiają, że powstałe płatki są bardzo przetworzone. Dzięki temu poniekąd zmienia się również ich skład. Płatki zawierają znacznie mniej błonnika i tłuszczu, co oznacza, że są łatwiej trawione przez organizm. Stanowią więc podstawowy składnik w diecie lekkostrawnej i dietetycznej.
Znaczącą różnicą jest to, że kasza jaglana jako nieprzetworzony produkt będzie dużo bogatszym źródłem błonnika, lecytyny, żelaza i innych minerałów. Oba rodzaje ziaren prosa, o ile pochodzą ze sprawdzonych źródeł, zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Właściwości płatków jaglanych
Według USDA FoodData Central[1] płatki jaglane są świetnym źródłem wielu składników odżywczych m.in. witamin z grupy B i minerałów oraz błonnika pokarmowego.
Pomagają chronić serce
Naukowcy z Uniwersytetu w Kentucky[2][3] wykazali związek między produktami z prosa, a zapobieganiem chorób serca. Płatki jaglane są jednym z najzdrowszych produktów w diecie. Zawierają magnez, który obniża ciśnienie krwi i pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia zawału serca lub udaru mózgu, co jest ważne szczególnie w przypadku osób chorujących na miażdżycę. Inne badanie[4] udowodniło, że zawarty w płatkach jaglanych błonnik pokarmowy pomaga obniżyć poziom cholesterolu oraz wyeliminować zły cholesterol, przy jednoczesnym zwiększeniu poziomu dobrego cholesterolu.
Zawiera także witaminę B3, która zmniejsza ryzyko występowania niektórych chorobotwórczych czynników m.in. poziom cholesterolu i trójglicerydów, obniża skutecznie stres oksydacyjny.
Pomagają w leczeniu cukrzycy
Płatki jaglane są świetnym źródłem błonnika pokarmowego i mają niski indeks glikemiczny, co pomaga w walce z cukrzycą. Badanie[5] opublikowane w czasopiśmie Frontiers in Plant Science udowodniło, że wprowadzenie płatków jaglanych do diety może zapobiegać cukrzycy.
Wspomagają trawienie
Opracowanie naukowe[6] opublikowane w Journal of Range Management wykazało, że regularne spożywanie płatków jaglanych pomaga w łagodzeniu dysfunkcji układu pokarmowego poprzez wyeliminowanie zaparć, wzdęć i skurczy. Reguluje również procesy trawienne i poprawia przyswajalność składników odżywczych. Zmniejsza także występowanie chorób żołądkowo-jelitowych, tak jak, np. wrzody. Wspiera pracę innych narządów, takich jak m.in. nerki i wątroba. Wspomaga także pracę układu odpornościowego.
Pomagają w zapobieganiu astmy
W badaniach opublikowanych przez Indian Institute of Millets Research[7] wykazano, że płatki jaglane mogą pomóc chorym cierpiącym na astmę. Dzięki dużej zawartości magnezu, można złagodzić problemy z oddychaniem.
Bogate w przeciwutleniacze
Płatki jaglane są bogate w przeciwutleniacze takie jak związki fenolowe, zwłaszcza kwas ferulowy i katechiny. W opracowanie naukowym[8] wykazano także, że zawarte w płatkach jaglanych polifenole zapewniają szereg korzyści prozdrowotnych, mają m.in. działanie przeciwutleniające i hipocholesterolemiczne, dzięki temu chronią przed powstawaniem chorób przewlekłych.
Nie zawierają glutenu
Płatki jaglane są bezglutenowe, dzięki temu mogą być spożywane przez osoby na diecie bezglutenowej lub dla osób chorujących na celiakię albo uczonych na gluten.
Poprawiają nastrój
Kasza jaglana zawiera duże stężenie tryptofanu, aminokwasu, który jak wykazało szerokie studium naukowe[9], zmniejsza depresję i poczucie lęku, poprawia także nastrój.
Pomagają w odchudzaniu
Płatki jaglane zawierają duże ilości błonnika pokarmowego, dzięki temu wspomagają odchudzanie u osób na diecie oraz z wysokim BMI. Codzienne spożywanie płatków jaglanych zmniejsza gromadzenie się tłuszczu i pomaga w utrzymaniu prawidłowej wagi.
Pomagają w walce z rakiem
Zawarte w płatkach jaglanych fitochemikalia mają działanie antyproliferacyjne, dzięki temu zmniejszają powstawanie komórek rakowych w okrężnicy, piersiach i wątrobie.
Materiały źródłowe:
- Millet, raw, https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169702/nutrients
- Potential Functional Implications of Pearl millet (Pennisetum glaucum) in Health and Diseas, https://japsonline.com/admin/php/uploads/299_pdf.pdf
- Nutritional and Nutraceutical Properties of Millets:A Review, https://asclepiusopen.com/clinical-journal-of-nutrition-and-dietetics/volume-1-issue-1/7.pdf
- Whole Grain Foods and Heart Disease Risk, https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/07315724.2000.10718963
- Dietary Interventions for Type 2 Diabetes: How Millet Comes to Help. Frontiers in plant science, 7, 1454. https://doi.org/10.3389/fpls.2016.01454
- Lignin and Fiber Digestion, https://www.jstor.org/stable/4003113?origin=crossref
- Nutritional and Health Benefits of Millets, https://millets.res.in/m_recipes/Nutritional_health_benefits_millets.pdf
- Health benefits of finger millet (Eleusine coracana L.) polyphenols and dietary fiber: a review. Journal of food science and technology, 51(6), 1021–1040. https://doi.org/10.1007/s13197-011-0584-9
- The effects of dietary tryptophan on affective disorders. Archives of psychiatric nursing, 29(2), 102–107. https://doi.org/10.1016/j.apnu.2014.11.008