• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
  • Przejdź do drugiego paska bocznego
☰
✖

Go4taste Blog

Idź do sklepu

Drugi sidebar

O surowcach

  • Bakalie
  • Cukier
  • Częste pytania
  • Herbaty
  • Kasze
  • Kawa
  • Mąki
  • Miody i syropy
  • Oleje
  • Orzechy
  • Owoce liofilizowane
  • Owoce suszone
  • Pestki i nasiona
  • Przyprawy
  • Ryże
  • Superfoods
  • Suplementy diety
  • Witaminy i minerały

Wyszukiwarka

Zaproponowane posty

Dlaczego migdały pomagają na zgagę?

Dlaczego migdały pomagają na zgagę?

Migdały posiadają odczyn zasadowy, dzięki czemu potrafią zobojętniać kwasy żołądkowe. Pomagają więc ...

Czytaj więcej

Jesteś tutaj: Home / Kasze / Kasza gryczana palona a niepalona

10 lutego 2023

Kasza gryczana palona a niepalona

Spis treści pokaż
1. Kasza biała (niepalona) – charakterystyka
2. Kasza gryczana prażona (palona) – charakterystyka
3. Kasza gryczana biała i palona – wartości odżywcze

Na rynku dostępne są dwa rodzaje kaszy – palona i niepalona. Ta pierwsza nazywana jest kaszą prażoną ciemną ta druga to kasza gryczana biała. Czym się różnią?

Podstawowa różnica między gryczaną kaszą paloną i niepaloną, jak sama nazwa wskazuje, polega na sposobie obróbki.

Kasza biała (niepalona) – charakterystyka

Kasza gryczana biała zwana również kaszą gryczaną niepaloną w istocie to surowe ziarna gryki, które poddane zostały wyłącznie polerowaniu. Mają zazwyczaj jasnobrązowe lub lekko zielonkawy kolor i kształt piramidy.

Kasza gryczana biała charakteryzuje się delikatnym smakiem.

Z uwagi na swój łagodny smak kasza gryczana biała ma bardzo wszechstronne zastosowanie w kuchni. Z powodzeniem można ją wykorzystać zamiast płatków owsianych w śniadaniowej owsiance czy też jako zamiennik kaszy jęczmiennej w zupach i gulaszach. Może z powodzeniem zastąpić również ziemniaki w tradycyjnych polskich potrawach.

kasz gryczana palona i kasza gryczana niepalona

Kasza gryczana prażona (palona) – charakterystyka

Kasza gryczana palona, prażona lub też ciemna zupełnie różni się od jej jasnego wariantu. Przede wszystkim jest to kasza, która została poddana wstępnej obróbce termicznej, w wyniku czego ziarna z jasnego, zielonkowego odcienia przybierają barwę ciemną, a nawet brązową. Ważną różnicą jest przede wszystkim smak, który jest bardziej wyrazisty, ostry, lekko przypalony.

Z tego względu ta kasza ma mniej uniwersalne zastosowanie niż kasza biała.

Kasza gryczana prażona doskonale sprawdzi się do dań obiadowych. Szczególnie do tych bardziej pikantnych i wytrawnych. Można ją wykorzystać do pieczonego mięsa, a także potraw z drobiu. Sprawdzi się również jako dodatek do gulaszu. 

Kasza gryczana biała i palona – wartości odżywcze

Zagłębiając się w skład i zawartość poszczególnych składników także można dostrzec lekką różnicę. Kasza poddana obróbce termicznej staje się nieco uboższym źródłem kalorii, witamin (szczególnie witaminy B), białka, węglowodanów, błonnik pokarmowego i przeciwutleniaczy. Jest również odrobinę mniej kaloryczna (w 100 g kaszy niepalonej  jest 112 kcal, a palonej 102 kcal). Wartości nie są na szczęście znacznie zmienione. Jeden i drugi rodzaj ma pozytywny wpływ na poprawę funkcjonowania organizmu.

Zobacz również: Kasza gryczana i jej właściwości.


Opakowanie Go4Taste

Kasza gryczana niepalona biała, wyraźny smak z Lubelszczyzny - 1kg – cena : 10,00 zł

Kup kasza gryczana sklep go4taste

Powiązane wpisy

W kategorii:Kasze

Pierwszy Sidebar

Promowany produkt

Kasza gryczana niepalona biała, wyraźny smak z Lubelszczyzny - 1kg
Kasza gryczana niepalona biała, wyraźny smak z Lubelszczyzny - 1kg
10,00 zł
Kup w sklepie Kup

Copyright© 2025 · Brunch Pro by Feast Design Co.