Podczas diety istotny jest dobór właściwych produktów. Powinny one dostarczać do organizmu cenne składniki odżywcze, tak aby wspomagać pracę układu trawiennego i odchudzanie. Do takich należą kasze, a konkretnie: gryczana, jęczmienna i jaglana.
Gdy się odchudzasz, to bardzo ważne jest jedzenie produktów, które dostarczą niezbędnych składników odżywczych i jednocześnie wspomogą proces odchudzania.
Które kasze polecane są na diecie odchudzającej?
Kasza, mimo swojej wysokiej kaloryczności, jest jednym z produktów szczególnie polecanych na odchudzanie. Ma dużą ilość błonnika, przyspiesza utratę zbędnych kilogramów i jednocześnie wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn.
Kasza jaglana
Kasza jaglana powstaje z prosa. W 100 g dostarcza aż 378 kcal. Zawiera głównie węglowodany złożone i błonnik pokarmowy (w 100 g jest 8,5 g), dzięki temu daje uczucie sytości na dłużej. Jest bogata w składniki odżywcze takie jak m.in. witaminy z grupy B oraz minerały: cynk, krzem i żelazo. Dzięki temu świetnie sprawdzi się do uzupełnienia składników odżywczych w diecie. Pomaga w odkwaszaniu organizmu, co również wspomaga proces odchudzania. Jest bezglutenowa, więc może być spożywana przez osoby uczulone na gluten. Ma delikatny smak, dlatego świetnie sprawdzi się do przygotowania dań słodkich, jak i słonych, np. sałatek. Można ją również stosować do wegańskich wypieków (wtedy należy słodzić erytrolem), dzięki temu będąc na diecie coś słodkiego. Kasza jaglana mimo tak wielu zalet ma wysoki indeks glikemiczny IG=71, dlatego nie mogą jej jeść na diecie osoby z cukrzycą i cierpiące na insulinooporność.
Kasza gryczana
Powstaje z gryki. Jest to jedna z najzdrowszych kasz ze względu na wysoką zwartość sycącego białka roślinnego, błonnika i witamin. Dostępna jest w dwóch odmianach: prażonej i niepalonej. Niezależnie od rodzaju stosowana jest głównie do dań słonych.
Kasza palona ma ciemną barwę i intensywny zapach. Jest świetnym źródłem składników odżywczych takich jak witaminy z grupy B oraz minerały wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, miedź, mangan i selen. W 100 g kaszy palonej jest 11,73 g białka roślinnego oraz błonnik pokarmowy.
Kasza niepalona ma delikatny smak i jasną barwę. Zawiera składników odżywczych takich jak witaminy z grupy B oraz składniki mineralne: magnez, fosfor, nikiel, żelazo, kobalt, jod, cynk i bor. Jest świetnym źródłem białka roślinnego, w 100 g kaszy gryczanej niepalonej jest 13 g białka oraz 16 g błonnika pokarmowego. Jest kaloryczna, w 100 g surowej kaszy jest 340 kcal, ale po ugotowaniu obniża się do 110 kcal w 100g.
Kasza jęczmienna
Kasza jęczmienna zawiera gluten a 100g dostarcza koło 350 kcal. Pomimo tego warto jeść ją na diecie odchudzającej, ponieważ dostarcza wielu cennych dla zdrowia składników mineralnych i witamin. Wszystkie odmiany kaszy jęczmiennej (pęczak, łamana i perłowa) mają dużą zawartość błonnika, witamin: z grupy B, A i K oraz minerałów: wapń, potas, cynk, fosfor, potas, żelazo, magnez, sód.
Błonnik pokarmowy zawarty w kaszy „podkręca” metabolizm i utrzymuje uczucie sytości na dłużej. Kasza jęczmienna może być podawana zarówno na słodko, jak i na słono. Na diecie odchudzającej szczególnie polecamy stosowanie kaszy pęczak.
Kasza pęczak
Kasza pęczak zawiera 343 kcal w 100 g. Wśród innych kasz jęczmiennych wyróżnia się bardzo dużą zwartością błonnika, w 100 g jest 17,4 g oraz białka roślinnego w 100 g jest 12,4 g. Jest cenionym źródłem witamin z grupy B oraz A, E i K. Zawiera również cenne dla zdrowia składniki mineralne takie jak: potas, fosfor, magnez, wapń, sód, żelazo, cynk, mangan i miedź. Jest polecana na diecie odchudzającej, ponieważ zapobiega powstawaniu wahań cukru, które związane są z magazynowaniem tłuszczu. Zawiera błonnik pokarmowy i białko roślinne, które powodują uczucie sytości na dłużej. Kasza pęczak może być spożywana na wiele sposobów: jako dodatek do dań obiadowych, jako składnik sałatek lub samodzielnych dań.
Kasza orkiszowa
100g surowej kaszy orkiszowej dostarcza 350 kcal, ale po obróbce termicznej kaloryczność spada. Zawiera białko roślinne w 100 g jest 11,5 g oraz 9,6 g błonnika pokarmowego. Jest świetnym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ma cenne dla zdrowia witaminy: z grupy B, A, E i K oraz minerałów: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, miedź i mangan. Kasza orkiszowa zawiera błonnik pokarmowy oraz białko roślinne, dzięki temu pozostawia uczucie sytości na dłużej. Zawiera gluten. Ma niski indeks glikemiczny IG=45.
Kasza bulgur
Wytwarzana z pszenicy durum. Swoim wyglądem przypomina nieco kaszę jaglaną. W sklepach dostępna jest w trzech odmianach: grubo-, średnio- i drobnoziarnista. W 100 g kaszy bulgur jest 342 kcal. Jest świetnym źródłem wit. z grupy B oraz minerały: potas, magnez i sód. Zawiera sporo błonnika, w 100 g jest 12 g błonnika pokarmowego. Zawiera również dobrze przyswajalne białko roślinne. Kasza bulgur ma niski indeks glikemiczny IG=46, dlatego może być stosowana przez osoby cierpiące na cukrzycę oraz chorujące na insulinoodporność. Warto ją jeść na diecie odchudzającej ze względu na niewielką zawartość tłuszczu oraz dużą ilość błonnika i białka roślinnego. Zapewniają uczucie sytości na dłużej i można uniknąć podjadania.
Kasza amarantusowa
W 100 g kasza amarantusowa jest 371 kcal. Jest świetnym źródłem białka roślinnego 14 g w 100 g. Zawiera również cenne dla zdrowia witaminy: z grupy B i E oraz minerały: żelazo, wapń, magnez. Ceniona jest za błonnik pokarmowy. Nie zawiera glutenu. Ma niski indeks glikemiczny IG=35, dlatego może być spożywana przez diabetyków.
Jak jeść kaszę na diecie odchudzającej?
Kaszę na diecie odchudzającej można jeść zarówno na słono, jak i słodko. Z kaszy można przygotować dania śniadaniowe, np. jaglankę czy kaszę pieczoną na słodko. Kasza sprawdzi się również jako główny składnik sycących dań głównych m.in. kaszotto, czy kotletów z kaszy. Produkt ten sprawdzi się również jako składnik przekąsek, np. fit sernik jaglany, czy sałatki.
Jakich kasz należy unikać na diecie odchudzającej?
Gdy jesteś na diecie odchudzającej, to nie powinnaś jeść kaszy manny i kaszy kukurydzianej. Zawierają bardzo dużo węglowodanów (głównie skrobi). Mają wysoki indeks glikemiczny. Kasza kukurydziana bardzo często zawiera też GMO.
Dlaczego warto jeść kaszę na diecie odchudzającej?
Kasze zaliczane są do produktów mających wysoką wartość energetyczną. Zawierają błonnik pokarmowy, który zwiększa uczucie sytości przy jednoczesnym zmniejszeniu ochoty na podjadanie, co wpływa na efektywność procesu odchudzania. Zapobiega zaparciom i wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn. Osobom odchudzającym się szczególnie polecamy kaszę jaglaną oraz gryczaną. Obie uznawane są przez dietetyków za superfood, ponieważ zawierają cenne dla zdrowia witaminy i składniki mineralne oraz błonnik pokarmowy i dobrze przyswajalne białko roślinne.
Przepisy na dania z kaszy na diecie odchudzającej
Poznaj przepisy na dietetyczne dania z kaszy jaglanej i gryczanej, które warto wypróbować, jeśli jesteś na diecie odchudzającej.
Sernik fit
Gdy jesteś na diecie odchudzającej, to na pewno masz czasem ochotę, aby zjeść coś słodkiego. W takiej sytuacji idealnie sprawdzi się fit sernik z jaglanki. Opcjonalnie możesz do sernika dodać bakalie.
Składniki:
- 200 g surowej kaszy jaglanej
- 500 ml mleka roślinnego
- ½ puszki mleka kokosowego (tylko ta gęsta część)
- ½ łyżki mąki ziemniaczanej
- ½ szklanki erytrolu
- ¼ łyżeczki nasion wanilii
Sposób przygotowania:
- Formę o wymiarach 20 x 22 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Suchą kaszę przesyp do garnka. Zalej mlekiem roślinnym. Postaw na ogniu. Zagotuj. Pozostaw na chwilę, aż kasza całkowicie wchłonie mleko roślinne.
- Gdy wystygnie, to zmiksuj z ½ szklanki mleka roślinnego, z mlekiem kokosowym i cukrem. W kolejnym kroku możesz dodać bakalie.
- Masę z jaglanki przełóż do tortownicy. Piecz w temp. 180°C przez około 45 do 50 minut.
Sałatka z kaszy gryczanej
Kasza gryczana zaliczana jest do produktów superfood. Nie zawiera glutenu, więc jest idealna dla osób na diecie bezglutenowej. Ma wyrazisty smak, dzięki temu można łączyć ją zarówno z warzywami i owocami. My proponujemy wytrawną sałatkę z kaszy gryczanej z warzywami.
Składniki:
- ½ szklanki kaszy gryczanej
- 250 g brokułu
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 50 g pestek słonecznika
- ½ natki pietruszki
- 4 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Kaszę ugotuj na sypko i ostudź.
- Brokuł podziel na mniejsze różyczki i zblanszuj.
- Pestki słonecznika upraż na suchej patelni.
- Natkę pietruszki pokrój drobno.
- Pomidorki koktajlowe umyj. Przekrój na pół.
- Do miski wsyp kaszę, ugotowany brokuł, natkę pietruszki, pestki słonecznika oraz pomidorki koktajlowe. Dodaj olej. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj.
Przeczytaj również: Kasze z niskim indeksem glikemicznym.