• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
  • Przejdź do drugiego paska bocznego
☰
✖

Go4taste Blog

Idź do sklepu

Drugi sidebar

O surowcach

  • Bakalie
  • Cukier
  • Częste pytania
  • Herbaty
  • Kasze
  • Kawa
  • Mąki
  • Miody i syropy
  • Oleje
  • Orzechy
  • Owoce liofilizowane
  • Owoce suszone
  • Pestki i nasiona
  • Przyprawy
  • Ryże
  • Superfoods
  • Suplementy diety
  • Witaminy i minerały

Wyszukiwarka

Zaproponowane posty

Jak gotować ryż basmati?

Gotowanie ryżu basmati to coś więcej niż tylko wrzucenie go do wody. Jeśli chcesz, by twój ryż był ...

Czytaj więcej

Jesteś tutaj: Home / Częste pytania / Jak suszyć śliwki?

31 maja 2018

Jak suszyć śliwki?

Spis treści pokaż
1. Jak suszyć śliwki w piekarniku?

Śliwki mają bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Z chęcią są dodawane do wielu słodkich i słonych potraw. Mając zapas świeżych owoców, warto pomyśleć o domowym sposobie suszenia, który zachowa intensywny smak i o wiele więcej wartości odżywczych.

suszone śliwki w drewnianej misce z listkami mięty

Jak suszyć śliwki w piekarniku?

Jak suszyć śliwki krok po kroku? Najlepszych sposobem jest ususzyć je w piekarniku. Oto bardzo prosta metoda. 

  1. Pierwszym krokiem jest wybór odpowiedniego rodzaju śliwek. Najlepiej nadają się dojrzałe, zdrowe i jędrne węgierki.
  2. Po przebraniu i oczyszczeniu, śliwki należy zalać wrzątkiem i pozostawić na kilkanaście minut. Gorąca woda zmiękcza twardą skórkę.
  3. Po wyjęciu śliwek z wody należy je wysuszyć i wydrylować. Następnie można umieścić je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Tak przygotowane śliwki wstawić do piekarnika.
  4. Pierwszy etap suszenia powinien trwać ok. 4 godzin w temperaturze sięgającej 55-60 stopni C. Warto od razu włączyć termoobieg. Dość niska temperatura zapobiega przesuszeniu, przypaleniu i pękaniu owoców.
  5. Po upłynięciu czasu śliwki należy wyjąć z piekarnika i odstawić na dobę, tak aby “odpoczęły” i przestygły.
  6. Wystudzone śliwki czeka drugi i ostatni etap suszenia. Wyłożone na blaszce, w piekarniku powinny spędzić kolejne 4-5 godzin w temperaturze 60-65 stopni C.

Opakowanie Go4Taste

Śliwki suszone "kalifornijskie" z Chile - 1kg bez pestek i siarki – cena : 25,00 zł

Kup śliwki kalifornijskie sklep go4taste

Wysuszone śliwki powinny być miękkie w środku, a skórka powinna być ciemna i pomarszczona. Suszyć owoce można również w elektrycznej suszarce bądź na słońcu, jeżeli pogoda będzie wystarczająco słoneczna.

Dowiedz się więcej o suszonych śliwkach z artykułu: Śliwki kalifornijskie suszone i ich właściwości.

Powiązane wpisy

W kategorii:Częste pytania

Pierwszy Sidebar

Promowany produkt

Śliwki suszone "kalifornijskie" z Chile - 1kg bez pestek i siarki
Śliwki suszone "kalifornijskie" z Chile - 1kg bez pestek i siarki
25,00 zł
Kup w sklepie Kup

Copyright© 2025 · Brunch Pro by Feast Design Co.