Jeżeli orzechy są odpowiednio przechowywane, mogą być świeże nawet przez kilka miesięcy. Dostęp wilgoci sprawia, że szybciej jełczeją. Gdzie i jak przechowywać pistacje?
- Artykuł został zaktualizowany i rozbudowany o nowe treści i autorskie zdjęcia 17.05.2024 r.
Czy pistacje mogą się zepsuć?
Krótka odpowiedź brzmi: tak. Pistacje, podobnie jak inne orzechy i pestki, przechowywane w niewłaściwych warunkach szybko mogą stracić swoje walory smakowe i po prostu się zepsuć. Pistacje zawierają sporo olejów i tłuszczów, dlatego mogą stosunkowo szybciej niż inne orzechy i nasiona zepsuć się, zjełczeć lub spleśnieć. Jednak nie martwmy się – to wszystko stanie się tylko wtedy, gdy nie zadbamy o odpowiednie warunki przechowywania pistacji.

Skąd wiemy, że pistacje się zepsuły?
Objawy zepsucia pistacji nie są trudne do wykrycia. Uwierz mi, jeżeli twoje pistacje nie nadają się do jedzenia, od razu odczujesz to w smaku, a nie jest to zbyt przyjemne doświadczenie. Jeżeli przez długi czas przechowywałaś pistacje, to zanim ponownie je skosztujesz, warto im się dobrze przyjrzeć. Oznaki zepsucia pistacji są widoczne gołym okiem. Nie tylko je zobaczysz, ale również doświadczysz innymi zmysłami. Na co należy zwrócić uwagę?
Pleśń. Jeżeli pistacje były trzymane w nieodpowiednich warunkach, na przykład w wilgotnym pomieszczeniu, może pojawić się na nich pleśń. Pleśń jest łatwa do zauważenia, to po prostu jasny osad, który znajduje się na powierzchni orzecha. Jeżeli znajdziesz ją na pistacjach, z pewnością musisz je wyrzucić.
Kolor. Informacją dla nas będzie również to, co dzieje się wewnątrz pistacji. Najlepiej zatem przekroić pistacje i zobaczyć, jakiego koloru jest miąższ pistacjowy. U świeżych i dobrej jakości pistacji miąższ powinien mieć kolor od żółtego do zielonego. Jeżeli będzie on przybierał barwę ciemnobrązową lub miał inny kolor niż wyżej wymienione, na pewno nie nadaje się do jedzenia.
Data ważności. Pewną wskazówką może być data ważności, o ile twoje pistacje nadal znajdują się w oryginalnym opakowaniu. Pamiętaj, że w przypadku pistacji informacja „najlepiej spożyć przed” oznacza, że po tym terminie orzechy nadal będą nadawać się do jedzenia, ale jednak mogą stracić część swoich właściwości. Orzechy pistacjowe zamknięte w szczelnym opakowaniu wytrzymują stosunkowo długo. Może być nawet tak, że kilka miesięcy po przekroczeniu daty ważności będą całkiem smaczne i nadawać się do jedzenia. Ważne zatem, żeby po otworzeniu opakowania dokładnie je obejrzeć i sprawdzić.


Jak sprawdzić, czy pistacje są zjełczałe?
Czasami pistacje wyglądają całkiem dobrze, a mimo tego nadal będą zepsute. Jak to rozpoznać? W tym przypadku może nam pomóc nasz zmysł węchu. Jeżeli pistacje będą miały zapach lekko kwaśnawy, przypominający lakier do paznokci, są zjełczałe. Możesz się upewnić, kosztując je, chociaż nie jest to zalecana opcja. Zjełczałe pistacje będą miały gorzki, mączysty smak. Po spróbowaniu najlepiej od razu wypluć je. Co prawda, jeden zjełczały orzech nie zaszkodzi ci, ale po co męczyć się czymś, co po prostu nie smakuje dobrze.
Jak długo mogą być przechowywane pistacje?
Długość przechowywania pistacji zależy od warunków, w jakich je trzymamy. Pistacje mogą być przechowywane w temperaturze pokojowej, w lodówce i zamrażarce. Przykładowo, pistacje trzymane w spiżarce wytrzymają w dobrej kondycji około 5-6 miesięcy. Pistacje w lodówce wytrzymają około rok, a w zamrażarce od roku do trzech lat.
Jeżeli planujesz dłuższe przechowywanie pistacji, kup pistacje niełuskane, które są w łupinach. Jak w przypadku wielu innych orzechów, naturalnie zabezpieczone pistacje będą trzymać się dłużej niż pistacje pozbawione skorupki.

Najlepsze miejsca do przechowywania pistacji to…
1. Spiżarka i szczelny pojemnik
Idealnie miejsce do schowania to ciemna i chłodna szafka lub spiżarnia. Oprócz tego wystarczy, że zamkniesz je w szczelnym pojemniku. Najlepiej sprawdzą się szklane lub plastikowe naczynia.
2. Lodówka
Drugim sposobem jest przechowywanie pistacji w lodówce. Również powinny być zamknięte w hermetycznym opakowaniu. Dzięki niskiej temperaturze i braku dostępu światła zatrzymają świeżość na bardzo długi czas. Możemy wyróżnić pistacje w wersji naturalnej, takie jak pistacje niesolone i nieprażone oraz takie, które zostały poddane obróbce termicznej, czyli pistacje prażone solone. Dodatek soli i prażenie sprawiają, że produkt jest bardziej trwały i można go łatwiej przechowywać.
Przeczytaj więcej o niezwykłych właściwościach pistacji w artykule: Pistacje i ich właściwości