• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
  • Przejdź do drugiego paska bocznego
☰
✖

Go4taste Blog

Idź do sklepu

Drugi sidebar

O surowcach

  • Bakalie
  • Cukier
  • Częste pytania
  • Herbaty
  • Kasze
  • Kawa
  • Mąki
  • Miody i syropy
  • Oleje
  • Orzechy
  • Owoce liofilizowane
  • Owoce suszone
  • Pestki i nasiona
  • Przyprawy
  • Ryże
  • Superfoods
  • Suplementy diety
  • Witaminy i minerały

Wyszukiwarka

Zaproponowane posty

Jak gotować ryż basmati?

Gotowanie ryżu basmati to coś więcej niż tylko wrzucenie go do wody. Jeśli chcesz, by twój ryż był ...

Czytaj więcej

Jesteś tutaj: Home / Częste pytania / Jak przechowywać migdały?

25 stycznia 2023

Jak przechowywać migdały?

Spis treści pokaż
1. Jak długo migdały są przydatne do spożycia?
2. Dlaczego migdały jełczeją?
3. Oznaki zjełczałych migdałów
4. Jak przechowywać migdały w skorupkach?
5. Jak przechowywać migdały łuskane?
6. Jak przechowywać prażone lub smażone migdały?

Migdały są smacznym i wartościowym produktem spożywczym. Jeśli kupisz ich więcej, to zapewne zastanawiasz się, w jaki sposób i jak długo możesz je przechowywać, aby nie straciły swoich cennych właściwości i smaku.

Jak długo migdały są przydatne do spożycia?

Odpowiedź na to pytanie jest zależna od tego, czy zamierzasz przechowywać migdały w łupinach, czy w skórce oraz gdzie będziesz je trzymać. Jeśli chcesz je przetrzymywać przez okres kilku miesięcy, to umieść migdały w szczelnie zamykanych słoikach i przechowuj w spiżarni z dala od światła słonecznego i źródeł ciepła. Gdy chcesz magazynować migdały przez rok lub dłużej, to najlepiej sprawdzi się do tego lodówka lub zamrażarka. Jedyną różnicą podczas przetrzymywania migdałów w łupinach lub skórce, jest ilość miejsca, jakie zajmują.


Opakowanie Go4Taste

Migdały kalifornijskie duże całe - 1kg Nonpareil – cena : 42,00 zł

Kup migdały kalifornijskie sklep go4taste


Dlaczego migdały jełczeją?

Migdały zawierają kwasy Omega-3 i nienasycone kwasy tłuszczowe. Są to tzw. zdrowe tłuszcze, które wpływają pozytywnie m.in. na układ sercowo-naczyniowy. Gdy migdały są wystawione na działanie tlenu, to tłuszcz zaczyna jełczeć. Proces ten zachodzi najszybciej w temperaturze pokojowej. Niektóre badania[1] sugerują, że zjełczały tłuszcz w migdałach może przyczynić się do dużych problemów zdrowotnych.

Oznaki zjełczałych migdałów

Istnieje kilka charakterystycznych cech, po których poznasz, że migdały nie nadają się do jedzenia:

  • mają czarne lub zielonkawe zabarwienie z oznakami pleśni,
  • wydzielają silnie zjełczały zapach,
  • są gorzkie w smaku.

Gdy zauważyłeś, że migdały zjełczały, to od razu je wyrzuć.

Jak przechowywać migdały w skorupkach?

Jeśli chcesz przechowywać migdały w łupinach, to mogą być przetrzymywane w temperaturze pokojowej przez co najmniej 6 miesięcy, pod warunkiem, że będą umieszczone w szczelnie zamkniętych szklanych słoikach. Gdy migdały w łupinach planujesz trzymać dłużej, to umieść je w plastikowym szczelnie zamykanym pudełku w zamrażalniku. Do mrożenia możesz użyć również specjalnych toreb na mrożonki ze suwakami. W ten sposób migdały nadają się do spożycia przez okres około dwóch lat.

Jak przechowywać migdały łuskane?

Jeśli chcesz, aby łuskane migdały dłużej zachowały swoje walory smakowe i odżywcze, to powinieneś bezwzględnie przestrzegać kilku zasad:

  • Idealne zakresy temperatur do przechowywania łuskanych migdałów, to 18-20°C lub 4-10°C.
  • Wilgotność powinna wynosić od 70-75%.
  • Powinny być przechowywane z dala od źródła ciepła (piekarnik, kuchenka czy kaloryfer).
  • Nie mogą być wystawione na działanie światła słonecznego.
  • Podczas upalnych wiosennych i letnich dni zalecamy trzymanie migdałów w lodówce lub zamrażarce.
  • Nie wolno przechowywać migdałów z innymi orzechami, czy w pobliżu żywności o intensywnym zapachu, ponieważ może to doprowadzić do szybszego psucia migdałów.

Jeśli kupiłaś łuskane migdały, to możesz je przechowywać bezpiecznie na kilka sposobów. Pamiętaj, aby zawsze przestrzegać czasu i metod magazynowania migdałów.


Przechowywanie migdałów łuskanych w spiżarce

Migdały łuskane można bezpiecznie przechowywać w temperaturze pokojowej nawet przez 12 miesięcy. Najlepiej jest je trzymać w hermetycznie zamykanym słoiku w suchym i zacienionym miejscu, np. spiżarni czy szafce kuchennej.

Przechowywanie migdałów łuskanych w lodówce

Migdały w skórce możesz przechowywać również w lodówce przed ponad rok. Najlepiej do tego sprawdzi się szczelne hermetyczne plastikowe opakowanie lub szklany słoik z zakrętką. Pamiętaj, aby zawsze zamykać szczelnie opakowanie po użyciu migdałów, gdy do bakalii dostanie się wilgoć, to mogą spleśnieć.

Przechowywanie migdałów łuskanych w zamrażarce

Migdały można trzymać ponad rok w zamrażalniku. Pamiętaj, że muszą być przechowywane wyłącznie w szczelnie zamykanych pudełkach lub torebkach próżniowych (możesz również użyć specjalnych torebek na mrożonki).

Jak przechowywać prażone lub smażone migdały?

Prażone lub smażone migdały najlepiej jest przechowywać w szczelnie zamykanym plastikowym pojemniku w lodówce do 3 miesięcy, lub zamrażarce do 6 miesięcy. Do mrożenia możesz użyć również woreczków strunowych. Pamiętaj, że po przeprowadzeniu obróbki termicznej migdały musisz schłodzić, zanim zostaną włożone do lodówki lub zamrażarki.

Podsumowując, migdały przechowywać należy w szczelnym i suchym pojemniku, w miejscu, do którego nie ma dostępu intensywne światło słoneczne. Dzięki temu zabezpieczone są nienasycone kwasy tłuszczowe w nich obecne.

Więcej na ten temat migdałów przeczytać można w tekście: Migdały i ich właściwości.

Materiały źródłowe:

  1. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1043452616300730?via%3Dihub

Powiązane wpisy

W kategorii:Częste pytania

Pierwszy Sidebar

Promowany produkt

Migdały kalifornijskie duże całe - 1kg Nonpareil
Migdały kalifornijskie duże całe - 1kg Nonpareil
42,00 zł
Kup w sklepie Kup

Copyright© 2025 · Brunch Pro by Feast Design Co.