Mango to soczysty, egzotyczny owoc ceniony za słodki smak. W jaki sposób przechowywać owoce, aby na długo pozostały świeże i pełne wartości odżywczych? Jak przechowywać suszone mango?
Jak przechowywać niedojrzałe mango?
Nie zawsze mango, które kupujemy w sklepie nadaje się do jedzenie „od zaraz”. W wielu przypadkach owoc ten jest jeszcze za twardy, aby można go było jeść. Niedojrzałe mango można przechowywać w temperaturze pokojowej nieprzekraczającej 22°C przez około tydzień. W lodówce możesz przechowywać owoc do dwóch tygodni.

Kiedy mango jest gotowe do jedzenia?
Mango jest gotowe do zjedzenia, gdy zmieni kolor z zielonego, na pomarańczowy, czerwony lub różowy – zmiana barwy jest zależna od odmiany. Skórka delikatnie poddaje się pod wpływem dotyku. Jeśli w dotyku jest papkowate, to znaczy, że jest przejrzałe. Zabarwienie skórki nie musi być jednolite, niektóre odmiany są mniej „rumiane” niż inne. Owoce mogą mieć delikatne skazy na skórce – jest to normalne i nie wpływa w żaden sposób na smak mango. Jeśli chcesz dłużej przechowywać owoc, to wybierz odmiany z jędrniejszą skórką.
Jak trzymać mango, żeby szybciej dojrzało?
Wszystko zależy od rodzaju owoców, jeśli skórka na mango jest równomiernie zielona i bardzo jędrna, to owoce będą dojrzałe w ciągu od pięciu dni do tygodnia. Jeśli owoc jest delikatnie czerwony, to dojrzeje od dwóch do trzech dni. Pamiętaj, aby codziennie sprawdzać, czy owoc jest już dobry do jedzenia.
Aby mango szybciej dojrzało, to umieść go w papierowej torebce. Podczas dojrzewania owoc wytwarza etylen, który wchodzi w reakcje z powietrzem. Jeśli chcesz jeszcze bardziej przyspieszyć ten proces, to obok mango połóż awokado, jabłko lub banan. Wytwarzają one duże ilości etylenu.

Jak przechowywać dojrzałe mango?
Dojrzałe mango można przechowywać w temperaturze pokojowej od 2 do 5 dni z dala od promieni słonecznych. W lodówce możesz przechowywać dojrzałe owoce przez około 5 do 7 dni. Dojrzałe owoce można zamrozić i trzymać w szczelnie zamkniętym pojemniku w zamrażalce przez 10 do 12 miesięcy.
Jak przechowywać pokrojone mango?
Pokrojone mango można trzymać wyłącznie w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku. Najlepiej sprawdzi się szklane pudełko z przykrywką. Może być przechowywane przez maksymalnie dwa do trzech dni.


Jak przechowywać suszone mango?
Ze względu na niską temperaturę i brak światła suszone mango najlepiej jest trzymać w lodówce. Okres przechowywania suszonych owoców mango w temperaturze pokojowej to sześć miesięcy. Można go wydłużyć do roku, jeśli owoce będą trzymane w lodówce. A jeszcze dłużej, gdy zostaną zamrożone. Po upływie tego czasu należy szukać oznak zepsucia.
Kiedy mango nie nadaje się do jedzenia?
Niektóre skazy skórne mogą pokrywać większą część owoców i nie jest to jeszcze oznaka psucia się owocu. Wtedy miąższ jest ciemniejszy i często nie nadaje się już do spożycia.
- Pierwszą oznaką psucia się jest papkowaty miąższ, który wskazuje na przejrzałość owoców i to, że prawdopodobnie będzie trzeba je wyrzucić.
- Jeśli smak lub zapach owocu jest nieodpowiedni, to wyrzuć mango.
Jak poznać, że mango jest zepsute?
Zepsute mango wydziela charakterystyczny zjełczały zapach. Można je również poznać po zmianie zabarwienia i twardości skórki. Zepsute owoce mają kilka charakterystycznych cech:
- ogonek mango jest miękki i można go wcisnąć w owoc,
- wydzielają nieprzyjemny zapach,
- mają zmieniony kolor, bardzo często pojawia się na nich pleśń,
- wydziela soki.
Jeśli zauważyłeś, że mango jest zepsute, to nie możesz go jeść.
Czy suszone mango może się zepsuć?
Tak. Najbezpieczniejszym okresem do przechowywania suszonych owoców mango w temperaturze pokojowej jest okres od czterech do sześciu miesięcy. Ciepło ma negatywny wpływ na czas przydatności do spożycia, dlatego im niższa temperatura, tym dłużej można owoc przechowywać.
Suszone owoce mają dłuższy termin przydatności do spożycia niż data na opakowaniu, jeśli będą we właściwy sposób przechowywane. Opakowanie musi być szczelne oraz dokładnie zamykane po każdym użyciu. Dzięki temu suszone owoce są zdatne do jedzenia nawet sześć miesięcy po upłynięciu daty ważności.
Jak poznać, że suszone mango jest zepsute?
Suszone mango ma dłuższą datę ważności, ale jest podatne na rozwój pleśni, które bardzo często wytwarzają mykotoksyny. Zepsute suszone mango nie ma jadu kiełbasianego, ponieważ bakterie tego typu nie mogą rozmnażać się bez wody.
Objawy zepsutego mango:
- Mango suszone może wydzielać nieprzyjemny nieco sfermentowany zapach.
- Owoc zmienia kolor na ciemniejszy, a na jego powierzchni może pojawić się biały lub szary nalot. Jest to pleśń. W takiej sytuacji należy mango wyrzucić od razu do kosza.
- Jeśli skóra owoców stała się lepka i śliska, jest to oznaka zepsutych owoców.
- W smaku pojawiła się nuta kwasowości lub goryczki.
- Owoce mango nie nadają się do jedzenia, jeśli pojawiły się na nich ślady pleśni albo mają nietypowy smak lub zapach, to nie nadają się do spożycia.