Jagody goji były znane w krajach Dalekiego Wschodu od najdawniejszych lat. Obecnie dzięki swoim właściwościom określane są jako superfoods.
Owoce są bogatym źródłem m.in. beta-karotenu, aminokwasów, witaminy C, witamin z grupy B, beta-sitosterolu, potasu, magnezu i wielu innych minerałów.
Wartość spożywcza i ciekawy smak sprawiają, że jagody są chętnie używane w codziennym jadłospisie. Spożycie dziennej dawki to niesamowity zastrzyk samych dobroci dla naszego organizmu, a co za tym idzie, wynikające zalety są oczywiście natury zdrowotnej.
Zawarta zeaksantyna chroni siatkówkę oka i zmniejsza ryzyko pojawienia się zwyrodnienia plamki żółtej. Popularny kompot, czy też sok poprawia stan wątroby, płodność i przywraca funkcje płciowe. Witaminy wzmacniają odporność u dzieci i osób dorosłych.
Zalety odczuwają także osoby, które zmagają się z wysokim cholesterolem i zaburzonym krążeniem i ciśnieniem tętniczym. Jagody pozwalają zminimalizować pojawianie się tak poważnych chorób. Znaczący wpływ ma również ekstrakt z owoców, który zmniejsza rozwój komórek rakowych.
Zobacz też: Jagody goji i ich właściwości.