Amarantus wywodzi się z Ameryki Południowej, a na naszym rynku od niedawna zyskał ogromną popularność. Nie bez powodu został określony jako superfood. To oznacza, że w składzie tych niewielkich ziarenek ukrytych jest mnóstwo walorów odżywczych.
Bogata zawartość minerałów m.in. żelaza, magnezu i wapnia sprawia, że amarantus poprawia stan układu kostnego. Pod tym względem jest również mile widziany w diecie kobiet ciężarnych. Z uwagi na wysoko przyswajalne białko szarłat można porównać do mleka lub mięsa. Zaletą zboża jest to, że podczas obróbki cieplnej jego zawartość jeszcze się zmniejsza. W składzie można znaleźć również skwalen, który obniża poziom cholesterolu i opóźnia proces starzenia się organizmu. Nie można zapomnieć o tym, że amarantus to cenne źródło błonnika, witaminy A, B, C i E. Dla poprawy samopoczucia i przede wszystkim zdrowia warto do codziennej diety wprowadzić tego typu zboże.
Przeczytaj więcej w artykule: Amarantus i jego właściwości.