Świeża żurawina charakteryzuje się nieco kwaskowatym, cierpkim smakiem. Jak to się dzieje, że suszona żurawina w sklepach jest słodka? Wynika to z procesu produkcji. Żurawina ze względu na swój smak jest kandyzowana w roztworze cukru przed procesem suszenia. A to oznacza, że dodaje się do niej olej słonecznikowy i duże ilości cukru (nawet 50% zawartości). Dodanie tych składników znacznie podnosi kaloryczność żurawiny – 100 g słodzonej suszonej żurawiny to aż 308 kcal (kilokalorii).
Żurawina a cukrzyca
Naturalna żurawina przed suszeniem należy do owoców, które cechują się jedną z najniższych zawartości cukru. W całej filiżance znajduje się tylko 4 g cukru. W przypadku z żurawiny naturalnej i soku z żurawiny wykazano pozytywne działanie na organizm osób z cukrzycą 2. Dodanie żurawiny do diety wysokotłuszczowej w formie naturalnego soku znacznie zmniejszyło u osób badanych poposiłkową odpowiedź na glukozę, wywołaną obfitym śniadaniem.
Jak wykazano polifenole zawarte w żurawinie poprawiły również wrażliwość na insulinę u osób z nadwagą lub otyłością insulinooporną. Ogólnie rzecz biorąc, spożycie naturalnej żurawiny w dowolnej formie (owoców lub formie niskokalorycznego soku) wykazało obiecujące wyniki w leczeniu cukrzycy typu 2.
Porównanie żurawiny suszonej a świeżej
Składnik odżywczy | Suszona żurawina | Żurawina surowa |
---|---|---|
Waga | 100 g | 100 g |
Kalorie | 308 | 46 |
Witaminy | ||
Beta karoten | 27 mcg | 38 mcg |
Luteina + zeaksantyna | 138 mcg | 91 mcg |
Witamina B6 | 0.04 mg | 0.06 mg |
Witamina C | 0.20 mg | 14 mg |
Witamina E (alpha-tocopherol) | 2.10 mg | 1.32 mg |
Witamina K | 7.60 mcg | 5 mcg |
Minerały | ||
Wapń, Ca | 9 mg | 8 mg |
Miedź, Cu | 0.06 mg | 0.06 mg |
Żelazo, Fe | 0.39 mg | 0.23 mg |
Magnez, Mg | 4 mg | 6 mg |
Mangan, Mn | 0.27 mg | |
Fosfor, P | 8 mg | 11 mg |
Potas, K | 49 mg | 80 mg |
Selen, Se | 0.60 mcg | 0.10 mcg |
Sód, Na | 5 mg | 2 mg |
Cynk, Zn | 0.10 mg | 0.09 mg |
Tłuszcze | ||
Tłuszcz | 1.09 g | 0.13 g |
Węglowodany | ||
Węglowodany | 82.80 g | 11.97 g |
Błonnik | 5.30 g | 3.60 g |
Cukry | 72.56 g | 4.27 g |
Czy suszona żurawina podnosi cukier we krwi?
Pozytywne działanie żurawiny w tym zakresie nie dotyczy jednak żurawiny suszonej, do której w czasie przygotowania dodawane są substancje słodzące. W efekcie suszona żurawina zawiera znacznie więcej cukru niż surowe owoce żurawiny.
Indeks glikemiczny tego typu żurawiny suszonej mieści się w przedziale 65-75, co stanowi średni poziom indeksu glikemicznego.
Dla osób chorych na cukrzycę oznacza to, że spożycie suszonej żurawiny wpłynie na wzrost poziomu cukru we krwi.
Zupełnie inaczej sytuacja przedstawia się w przypadku żurawiny liofilizowanej. W tym pierwszym przypadku indeks glikemiczny owoców jest znacznie niższy i bliski jest bezpiecznego poziomu dla cukrzyka – 45. Spożywanie żurawiny liofilizowanej w umiarkowanych porcjach może mieć pewne korzyści zdrowotne dla diabetyka.
Pamiętajmy jednak, że nie należy wprowadzać żurawiny do diety bez konsultacji z lekarzem prowadzącym.
Żurawina suszona bez cukru, która nie jest poddawana procesowi kandyzowania, należy kupować tylko i wyłącznie u sprawdzonych dostawców, oferujących żurawinę z upraw ekologicznych. Taka żurawina, niepryskana i bez dodatku cukru jest nieznacznie droższa od tej dostępnej w większości sklepów, ale za to jest znacznie zdrowsza i mniej kaloryczna.
Więcej o właściwościach żurawiny przeczytasz w artykule: Żurawina i jej właściwości.