• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
  • Przejdź do drugiego paska bocznego
☰
✖

Go4taste Blog

Idź do sklepu

Drugi sidebar

O surowcach

  • Bakalie
  • Cukier
  • Częste pytania
  • Herbaty
  • Kasze
  • Kawa
  • Mąki
  • Miody i syropy
  • Oleje
  • Orzechy
  • Owoce liofilizowane
  • Owoce suszone
  • Pestki i nasiona
  • Przyprawy
  • Ryże
  • Superfoods
  • Suplementy diety
  • Witaminy i minerały

Wyszukiwarka

Zaproponowane posty

Czy kasza bulgur jest dietetyczna?

Czy kasza bulgur jest dietetyczna?

Kasza bulgur nie tylko cechuje się zawartością cennych składników odżywczych, ale także niską ...

Czytaj więcej

Jesteś tutaj: Home / Mąki / Dieta paleo – jakie najlepsze mąki?

25 marca 2023

Dieta paleo – jakie najlepsze mąki?

Spis treści pokaż
1. Na czym polega dieta paleo i kiedy się ją stosuje?
2. Jakie mąki wolno jeść na diecie paleo?


Dieta paleo z roku na rok zyskuje na popularności. Inspirowana jest jadłospisem naszych przodków żyjących w czasach prehistorycznych. Uchodzi za sposób żywienia, który zapobiega pojawianiu się chorób cywilizacyjnych. Czym jest dieta paleo? Jakie mąki można stosować?


Na czym polega dieta paleo i kiedy się ją stosuje?

Twórca diety paleo jest dr Walter L. Voegtlin gastroenterologa. Inspirowana jest sposobem żywienia naszych przodków żyjących w paleolicie. Jest to dieta niskowęglowodanowa z dużą zawartością białka. Produkty odzwierzęce powinny stanowić 50% jadłospisu. Pozostałe 50% to warzywa i owoce nieskrobiowe pozyskiwane z upraw ekologicznych. Dietę należy wzbogacić o zdrowe tłuszcze takie jak: oliwa z oliwek, olej lniany, olej kokosowy, czy olej z pestek tłoczony na zimno. Na diecie paleo nie można jeść żywności przetworzonej oraz cukru rafinowanego i jego pochodnych.
Dieta paleo stosowana jest głównie jako odchudzająca. Nie zawiera glutenu, dlatego może być stosowana przez osoby z nietolerancję glutenu i chorujące na celiakie. Dieta paleo bardzo często polecana jest również osobom zmagającym się z chorobami autoimmunologicznymi.

Jakie mąki wolno jeść na diecie paleo?

Na diecie paleo nie wolno jeść kukurydzy, ryżu i gryki oraz innych zbóż zawierających gluten. Jakie rodzaje mąk można stosować na diecie paleo?

1. Mąka z manioku

Jest jednym z najlepszych zamienników mąki pszennej – można stosować w proporcji 1:1. Zawiera śladowe ilości witamin i minerałów m.in. fosfor i wapń.

2. Mąka kokosowa

Ma niewiele węglowodanów, dzięki temu mogą ją jeść osoby na diecie keto. Zawiera wiele składników odżywczych oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ma błonnik pokarmowy oraz białko roślinne. W przepisach najlepiej ja stosować wraz z innymi mąkami. Bardzo mocno absorbuje wodę.


Opakowanie Go4Taste

Mąka kokosowa - 1kg – cena : 14,25 zł

Kup mąka kokosowa sklep go4taste

3. Mąka migdałowa

Wytwarzana jest z zmielonych blanszowanych migdałów. Nie zawiera glutenu, dlatego wypieki nie są tak elastyczne. Zawiera białko roślinne, błonnik pokarmowy oraz niewiele witamin i minerałów m.in. żelazo, magnez i wapń. Mąki migdałowej możesz używać jako zamiennik mąki pszennej proporcja 1:1.


Opakowanie Go4Taste

Mąka migdałowa drobna - 1kg – cena : 38,25 zł

Kup mąka migdałowa sklep go4taste

4. Mąka z tapioki

Jest alternatywą dla mąki kukurydzianej. Ma naturalny smak. Sprawdzi się do zagęszczania sosów, dań mięsnych i zup. Sprawdzi się do wypieku chleba, pizzy i innych wypieków, które nie wymagają kruchej struktury.

5. Mąka z zielonych bananów

Ma łagodny, lekko ziemisty smak. Zawiera prebiotyczny błonnik. Nie zawiera glutenu. Może być stosowana jako zamiennik mąki pszennej w proporcji 1:1. Sprawdzi się zarówno do wypieków, jak i przygotowania dań mącznych.

6. Mąka ze słodkich ziemniaków

Stanowi alternatywę dla zwykłej mąki. Można ja stosować do wypieków, jak i jako zagęstnik. Mąka ze słodkich ziemniaków jest bogata w witaminy A i K.

7. Mąka kawowa

Pozyskiwana jest z miąższu kawowca. Można ją zastosować tylko do zastąpienia 15% mąki w przepisie. Zawiera niewiele żelaza, białka, potasu i błonnika.

8. Mąka ze słonecznika

Świetnie zastępuje mąkę migdałową lub orzechową, jeśli masz alergię na orzechy. Mąkę z nasion słonecznika, tak jak z innych orzechów należy przechowywać wyłącznie w lodówce.

9. Mąka kasztanowa

Ma delikatny ziemisty lekko orzechowy smak. Jest bogata w białko roślinne. Najczęściej stosowana do zastąpienia części mąki pszennej w przepisie.


Opakowanie Go4Taste

Mąka kasztanowa - 500g bezglutenowa – cena : 24,00 zł

Kup mąka kasztanowa sklep go4taste

Mąka jest jednym z podstawowych produktów używanych w kuchni. Osoby na diecie paleo mogą jeść wyłącznie mąki bezglutenowe. W sklepach jest bardzo duży wybór produktów bezglutenowych.

Powiązane wpisy

W kategorii:Mąki

Pierwszy Sidebar

Promowany produkt

Mąka kokosowa - 1kg
Mąka kokosowa - 1kg
15,00 zł 14,25 zł
Kup w sklepie Kup

Copyright© 2025 · Brunch Pro by Feast Design Co.