• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
  • Przejdź do drugiego paska bocznego
☰
✖

Go4taste Blog

Idź do sklepu

Drugi sidebar

O surowcach

  • Bakalie
  • Cukier
  • Częste pytania
  • Herbaty
  • Kasze
  • Kawa
  • Mąki
  • Miody i syropy
  • Oleje
  • Orzechy
  • Owoce liofilizowane
  • Owoce suszone
  • Pestki i nasiona
  • Przyprawy
  • Ryże
  • Superfoods
  • Suplementy diety
  • Witaminy i minerały

Wyszukiwarka

Zaproponowane posty

Przyprawa garam masala – właściwości i zastosowanie

Garam masala jest mieszanką przypraw pochodzącą z Indii. Czym jest ta mieszanka? Do jaki potraw ...

Czytaj więcej

Jesteś tutaj: Home / Częste pytania / Daktyle: gdzie rosną?

27 grudnia 2024

Daktyle: gdzie rosną?

Spis treści pokaż
1. Na jakim drzewie rosną daktyle?
2. Gdzie są uprawiane daktyle?
3. Jak długo rosną palmy daktylowe?
4. Jak wygląda daktyl?
5. Jak dojrzewają daktyle?
6. Jak smakują świeże daktyle?
7. Świeże vs. suszone daktyle
8. Gdzie uprawiane są daktyle komercyjnie?
9. Najpopularniejsze odmiany daktyli

Popularne daktyle suszone są owocami palmy daktylowej znanej również jako daktylowiec właściwy (Phoenix dactylifera L.). Daktylowce potrzebują odpowiednich warunków klimatycznych. Uprawiane są w kilku krajach Afryki Północnej, na Bliskim Wschodzie i w USA.

  • Artykuł został zaktualizowany i rozbudowany o nowe treści i autorskie zdjęcia 27.12.2024

Na jakim drzewie rosną daktyle?

Daktyle są owocami palmy daktylowej, czyli daktylowca właściwego (Phoenix dactylifera L.). Daktylowce zazwyczaj mierzą między 15 a 20 metrów, a sam owoc w zależności od odmiany może osiągnąć nawet 7 cm.

Daktyl to owoc pestkowy, który otoczony jest skórką, warstwą wewnętrzną i słodkim karmelowym miąższem. Szacuje się, że na całym świecie jest ponad 600 odmian daktyli, które różnią się od siebie swoimi parametrami takimi jak smak, wielkość czy zawartość wody w miąższu.

Gdzie są uprawiane daktyle?

Naturalnym środowiskiem występowania palmy daktylowej jest Afryka i Bliski Wschód. Palma daktylowa ma głęboko rozbudowany system korzeniowy, dzięki temu może korzystać z głębokich wód gruntowych. To pozwala jej przetrwać w wyjątkowo suchym, a nawet ekstremalnym klimacie. Palma daktylowa to jedno z tych drzew, które najczęściej spotkamy na pustynnych oazach, gdzie panuje stosunkowo niska wilgotność powietrza, a opady występują niezwykle rzadko.
Daktylowiec wydaje owoce dopiero około 5-7 lat od posadzenia. Najlepsze i najbardziej wartościowe plony daje dopiero po 30-40 latach.

Jak długo rosną palmy daktylowe?

Palma daktylowa jest drzewem stosunkowo długowiecznym. W trudnym i suchym klimacie może rosnąć nawet przez 100 lat.

Dojrzewające daktyle na palmie. Faza kimri.

Jak wygląda daktyl?

Daktyle, które zazwyczaj możemy kupić w tradycyjnym sklepie w formie paczkowanych, suszonych owoców, w niczym nie przypominają tych, które oryginalnie są spożywane w krajach ich naturalnego występowania. Daktyle eksportowe, o czym warto wspomnieć, są specjalnie przygotowywane i suszone. Zrywa się je w końcowej fazie dojrzewania, kiedy stają się bardzo słodkie i osiągają najwyższy poziom cukru.

W rzeczywistości daktyle spożywane na przykład w Egipcie czy Izraelu są zupełnie inne. Tamtejsze świeże daktyle je się podobnie jak w Polsce jabłka – jako soczyste owoce. Wyglądają również zupełnie inaczej: są jaśniejsze, często złociste lub jasno-brązowe, ich skórka jest gładka, a miąższ miękki i pełen soku.

Świeży daktyl wygląda tak

Jak dojrzewają daktyle?

Ciekawostką jest fakt, że palma daktylowa jest rośliną dwupienną, a to oznacza, że istnieją męskie i żeńskie drzewa daktylowe. Kwiaty rosnące na męskiej palmie wytwarzają pyłek, który przenoszony jest między innymi przez wiatr, pszczoły i inne owady. Owady i pszczoły zapylają kwiaty na damskiej palmy daktylowej. To właśnie tam powstają kwiaty, które później przekształcają się daktyle. Daktyle w trakcie wzrostu przechodzą kilka fazy dojrzewania. Niedojrzałe są zielone, a gdy osiągną dojrzałość zmieniają kolor na żółty, czerwony lub nawet ciemnobrązowy. W dojrzewaniu daktyli wyróżnia się 5 etapów:

  • Hababouk: owoc jest okrągły, przybiera barwę od kremowej do jasnozielonej. Czas trwania fazy: 4-5 tygodni.
  • Kimri: w tej fazie znacznie zwiększają swoją wielkość i wagę, są zielone, niedojrzałe z dużą zawartością tanin. Czas trwania fazy: 9-14 tygodni.
  • Khalal: owoc jest już fizjologicznie dojrzały, a jego tempo wzrostu spada. Ma pełny rozmiar i czerwono-żółtą barwę skórki. Wyróżnia się chrupiącą, twardą konsystencję oraz cierpki smakiem wynikający z dużej zawartości tanin. Czas trwania fazy: 3-5 tygodni.
  • Rutab: Owoce są półdojrzałe, soczyste, kolor skórki ciemnieje do
    kolor bursztynowy, brązowy lub czarny. Owoc staje się słodszy i zaczyna mięknąć. Czas trwania fazy: 2 – 4 tygodnie.
  • Tamar: owoce są dojrzałe i miękkie. Skórka przybiera intensywny brązowy kolor. Miąższ zawiera wiele cukrów. Czas trwanie fazy: 2 – 4 tygodnie.

Przeciętnie palma daktylowa może wytworzyć nawet 40 kg daktyli. W dobrym sezonie i warunkach klimatycznych z drzewa daktylowego można zebrać nawet 100 kg daktyli.

Daktyle w fazie rutab

Jak smakują świeże daktyle?

Świeże daktyle charakteryzują się unikalnym połączeniem słodkiego i delikatnie cierpkiego smaku, przypominającego persymonę. Dominującą nutą jest jednak intensywna słodycz, z wyczuwalnym miodowym posmakiem. Wiele osób opisuje ich smak jako „zrównoważony”, gdzie cierpkość doskonale współgra ze słodyczą, co sprawia, że owoce są wyjątkowo przyjemne w jedzeniu.

Świeże daktyle można spożywać na surowo, dodawać do sałatek, płatków śniadaniowych czy deserów. W czasie gotowania, na przykład w owsiance lub kuskusie, ich słodycz się potęguje, a cierpkość zanika, co sprawia, że nadają potrawom głęboki, słodki aromat.


Opakowanie Go4Taste

Daktyle Medjool świeże Medium - 1kg – cena : 37,00 zł

Kup daktyle świeże Medjool sklep go4taste

Opakowanie Go4Taste

Daktyle Deglet Nour bez pestek - 1kg – cena : 25,00 zł

Kup daktyle deglet nour sklep go4taste

Opakowanie Go4Taste

Daktyle Zahidi świeże - 500g – cena : 14,25 zł

Kup daktyle Zahidi sklep go4taste

Świeże vs. suszone daktyle

Suszone daktyle, które dominują w handlu międzynarodowym, mają ciemniejszą barwę, pomarszczoną skórkę i lepką konsystencję, podczas gdy świeże owoce są bardziej soczyste, jasne i delikatne. Choć oba rodzaje różnią się pod względem smaku i tekstury, każdy z nich ma swoje unikalne zastosowania w kuchni.

Co ciekawe, daktyle największą swoją wartość odżywczą osiągają w fazie khalab. Wtedy chętnie są spożywane na rynku lokalnym. Daktyle przeznaczone na eksport zrywane są dopiero w fazie ostatniej, kiedy są słodkie, miękkie i mają brązową skórkę.

Świeże i suszone daktyle

Gdzie uprawiane są daktyle komercyjnie?

Najwięcej daktyli komercyjnie uprawianych jest dokładnie w miejscu ich naturalnego występowania, czyli na Bliskim Wschodzie i w Afryce Północnej. Do największych producentów daktyli należy Iran, Irak Arabia Saudyjska. Cenione są daktyle pochodzące z Libii, Tunezji, Algierii, a także Izraela. Szacuje się na, że na tamtych terenach znajduje się około 60% wszystkich palm daktylowych występujących na całym świecie.
Mocnym ośrodkiem produkcji daktyli są Stany Zjednoczone. W USA daktyle uprawiane są głównie w południowej Kalifornii, Południowo-zachodniej Arizonie i okolicach Las Vegas w stanie Nevada.

Klimat sprzyjający uprawie daktyli i ich produkcji występuje również w niektórych rejonach Meksyku i Ameryki Południowej, a także w Australii, Chinach, Indiach i południowym Pakistanie.

Plantacja palmy daktylowej

Najpopularniejsze odmiany daktyli

Palma daktylowa dostępna jest w wielu atrakcyjnych odmianach, które dają owoce różniące się między sobą wielkością kształtem smakiem, a także poziomem wilgotności czy zawartością cukru. Niektóre regiony specjalizują się w produkcji określonych odmian daktylowca.

Odmiany trudne i wymagające w uprawie takie jak np. daktyle świeże Medjool rosną w kilku miejscach na świecie. Optymalne warunki do uprawy tych odmian daktyli są wzdłuż doliny rzeki Jordan: Izrael, Palestyna i zachodnia Jordania. Uprawia się je również w południowej Kalifornii i kilku miejscach w Australii.

Do najpopularniejszych palm daktylowych należą

  • daktylowiec Medjool,
  • półsucha palma daktylowa Deglet Noor,
  • palma daktylowa Zahidi,
  • palma daktylowa Barhi,
  • palma daktylowa Halawi.

Więcej na temat daktyli irańskich dowiesz się z artykułu: Daktyle z Iranu i ich najsmaczniejsze odmiany.

Powiązane wpisy

W kategorii:Częste pytania

Pierwszy Sidebar

Promowany produkt

Daktyle Medjool świeże Medium - 1kg
Daktyle Medjool świeże Medium - 1kg
37,00 zł
Kup w sklepie Kup

Copyright© 2025 · Brunch Pro by Feast Design Co.