Mikroelementy, takie jak fluor, miedź czy jod, są obecne w minimalnej ilości w organizmie ludzkim. Składniki te, służą do budowy tkanek (jest to szczególnie ważny etap w rozwoju dzieci).
Fluor jest składnikiem fizjologicznym ludzkiego ciała. Najwięcej tego pierwiastka występuje w kościach, zębach, włosach oraz paznokciach.
Jak działają związki fluorowe
Wpływają na mineralizację twardych tkanek zębowych, powodują odpowiednie przemiany chemiczne w obrębie szkliwa, co wzmacnia zęby przed działaniem innych, szkodliwych czynników zewnętrznych.
Fluor znajduje się w minerałach:
- kriolicie
- fluorycie
- apatycie
W pożywieniu znajduje się wystarczająca dla organizmów ilość fluoru. Można go znaleźć w:
czarnej herbacie |
fasoli |
kapuście |
ziemniakach |
szpinaku |
mące pszennej |
mleku |
mięsie, np. w wątróbce |
w rybach |
Fluor najczęściej występuje na obszarach:
- wulkanicznych
- pokładów fosforowo-wapniowych
- w niektórych wodach mineralnych
- fluor występuje jako gaz w powietrzu, znajduje się w pobliżu hut, fabryk i zakładów przemysłowych aluminium
Fluor – szkodliwy czy nie?
Fluor jest pierwiastkiem gazowym, silnie utleniającym się oraz bardzo aktywnym.
- Fluorowodór to związek pierwiastka z wodorem, związek ten ma zastosowanie w przemyśle, a także jest obecny w ludzkim żołądku (ze związków fluoru uwalnia się wolny fluorowodór).
- Fluor wiąże się w organizmie z wapniem, co może prowadzić do zmniejszenia jego stężenia, a co za tym idzie, niebezpieczeństwa dla zdrowia.
- Fluor praktycznie nie występuje w postaci suplementów, jest zakazany przez przez Amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków jako szkodliwy dla zdrowia
- Nadmiar fluoru w naszym ciele grozi fluorzycą/ fluorozą oraz innymi poważnymi zaburzeniami wewnątrz organizmu.
Objawy nadmiaru fluoru
Jeszcze na początku lat 90-tych stosowano fluorkowanie wody pitnej. Uzasadnieniem było wyrównywanie poziomu fluoru w organizmie. Współcześnie jednak temat dodatkowego używania tego pierwiastka, wywołuje wiele sporów. Ilość fluoru musi być wyważona bardzo ostrożnie przez wzgląd na jego wysoką aktywność i szkodliwość. Twierdzi się też, że wystarczająca ilość fluoru pochodzi z naturalnego pożywienia i nie trzeba nim dodatkowo wzbogacać produktów.
Nadmiar fluoru w powietrzu, wodzie oraz naszych organizmach, może wywołać wiele z objawów takich jak:
- bóle i zwapnienie kości i mięśni
- kaszel i katar
- osłabienie, apatia
- wypłukiwanie innych pierwiastków jak magnez czy wapń
- zaburzenia wzroku
- senność
- uszkodzenia nerek i wątroby
- próchnica, problemy z dziąsłami
Podczas używania produktów z fluorem istotne są czynniki:
- ilość, stężenie fluoru
- rozważne stosowanie odpowiedniej ilości tego pierwiastka
- ostrożne stosowanie fluoru w wypadku dzieci
- przebywanie na świeżym i czystym powietrzu
Pasta do zębów bez fluoru
Na hamowanie rozwoju próchnicy wpływa m.in. fluor. Jednak łatwo przekroczyć bezpieczną granicę stosowania tego pierwiastka. Nie występuje on w stanie wolnym w przyrodzie, ze względu na swoją wysoką aktywność chemiczną.
Czy konieczne jest stosowanie pasty do zębów z fluorem, aby mieć zdrowe zęby?
Okazuje się, że niekoniecznie. Fluor jest bowiem silnie aktywnym pierwiastkiem, który może wywoływać gwałtowne reakcje organizmu, podobne do tych, jakie pojawiają się przy bezpośrednim kontakcie z chlorem czy z kwasem solnym. Nikt z nas nie chciałby doświadczyć zatrucia tymi kwasami. Dlatego warto wybrać pastę do zębów z naturalnymi składnikami i ziołami, które chronią zęby, dziąsła i nie mają szkodliwego wpływu na zdrowie. Wybierajmy pasty z:
papają i ananasem ksylitolem glinką goździkami korą cynamonu imbirem miętą pieprzową pieprzem wyciągiem z drzewa Neem |
Dieta i czyszczenie zębów kluczem do ich zdrowia
Próchnica – powstaje na skutek spożywania dużej ilości oczyszczonych cukrów (takim cukrem nie jest np., melasa). Próchnicę wywołuje tzw. płytka nazębna, która odkłada się na zębach tworząc osad. Na powstanie próchnicy wpływa:
- zła dieta, spożycie nadmiernej ilości cukrów
- genetyczne obciążenia i niektóre choroby
- higiena zębów!
- niedobór makro i mikroelementów