Suszone figi stanowią świetną alternatywę dla niezdrowych słodkości. Z chęcią dodawane są do codziennych posiłków podawanych na słodko i słono. Jednak zaspokojenie kubków smakowych to tylko jedna z zalet suszonych owoców. Warto skupić się na wartościach odżywczych i zdrowotnych.
Owoce są ogromnym źródłem wapnia i co ciekawe zawartość porównywalna jest do szklanki mleka. Jak powszechnie wiadomo, minerał ma wpływ na poprawę stanu zębów i kości. Spora ilość błonnika reguluję pracę jelit i chroni układ pokarmowy przed rakiem jelita i innymi schorzeniami związanymi z trawieniem.
Witaminy (A, C, E, K i B6) poprawiają pamięć, dbają o odporność i koncentrację.
Zawarty magnez eliminuje ogniska stresu i zmęczenia, a ponadto usprawnia myślenie. Z tego względu polecany jest uczniom i studentom. Bardzo istotny jest również obecny potas, który obniża ciśnienie, reguluje poziom cholesterolu we krwi oraz chroni serce przed wszelkimi schorzeniami.
Zobacz też: Figi suszone i ich właściwości.

