Rodzynki są idealną przekąską dla wszystkich uprawiających aktywnie i intensywnie sport (np. bieganie, fitness, trening siłowy). Rodzynki posiadają wysoki indeks glikemiczny (IG = 64) i zawierają cukry proste. Stanowią tym samym dużą dawkę energii, która pomaga w odbudowie zapasów zużywanego podczas treningu glikogenu. Glikogen jest wielocukrem, który zlokalizowany jest głównie w wątrobie oraz w mięśniach i stanowi podstawowe źródło energii dla organizmu podczas wykonywania ćwiczeń. Jedząc rodzynki po treningu, pomagamy organizmowi odbudować rezerwy glikogenu. W celu osiągnięcia najlepszych efektów najlepiej jest spożywać rodzynki do godziny po intensywnym wysiłku fizycznym. Zdecydowanie najlepszą opcją są rodzynki sułtańskie niesiarkowane, które nie zawierają w sobie konserwantu w postaci dwutlenku siarki. Popularne są również większe, bezsiarkowe rodzynki thompson.
Do rodzynek o dużych rozmiarach zaliczamy również rodzynki golden jumbo, które charakteryzują się złocistym kolorem. Rodzynki Malayer to odmiana drobnych i słodkich sułtanek o ciemnobrązowej skórce.
Więcej na temat właściwości rodzynek dowiesz się z artykułu: Rodzynki i ich właściwości.