Gorzka czekolada jest bardzo popularną i bogatą w cenne składniki odżywcze przekąską. Dlaczego warto jeść gorzką czekoladę?
Z czego powstaje gorzka czekolada?
Kakaowiec właściwy pochodzi z Ameryki Południowej. Na tym wiecznie zielonym drzewie rosną owoce. W każdym z nich jest 20 do 60 nasion kakao. Produkowany jest z nich proszek i masło kakaowe. Gorzka czekolada wytwarzana jest z proszku i masła kakaowego z dodatkiem cukru. Nie dodaje się do niej mleka. Dzięki temu jest twardsza, a zawartość kakao to 70-80%. Ma ciemny kolor oraz wytrawny, lekko gorzki smak.
Czekolada deserowa a gorzka czekolada – czym się różnią?
Czekolada gorzka i deserowa różnią się zawartością miazgi kakaowej. Gorzka czekolada zawiera min. 70% miazgi kakaowej. Natomiast czekolada deserowa zawiera mniej niż 50% miazgi kakaowej.
Gorzka czekolada wartości odżywcze
Czekolada gorzka ma prawie 600 kcal w 100g. Zawiera 45,9 g węglowodanów (w tym 24 g cukru) i tłuszczów 42,6 g. Jest również świetnym źródłem błonnika pokarmowego 10,9 g w 100 g czekolady. Gorzka czekolada zawiera również witaminy z grupy B i K. Jest bogata w wiele składników mineralnych: magnez, cynk, selen, mangan, żelazo, potas, fosfor i miedź. Gorzka czekolada zawiera flawonoidy, które mają działanie przeciwutleniające, zapobiegają występowaniu wolnych rodników powodujących m.in. nowotwory.
Wartości odżywcze gorzkiej czekolady – 70-85% masy kakaowej (100g)
Składnik | Wartość | Jednostka |
---|---|---|
Energia | 598 | kcal |
Białko | 7.79 | g |
Tłuszcze | 42.6 | g |
Węglowodany | 45.9 | g |
Błonnik | 10.9 | g |
Cukry | 24 | g |
Wapń, Ca | 73 | mg |
Żelazo, Fe | 11.9 | mg |
Magnez, Mg | 228 | mg |
Fosfor, P | 308 | mg |
Potas, K | 715 | mg |
Sód, Na | 20 | mg |
Cynk, Zn | 3.31 | mg |
Miedź, Cu | 1.77 | mg |
Mangan, Mn | 1.95 | mg |
Selen Se | 6.8 | µg |
Tiamina | 0.034 | mg |
Ryboflawina | 0.078 | mg |
Niacyna | 1.05 | mg |
Witamina B-6 | 0.038 | mg |
Witamina B-12 | 0.28 | µg |
Witamina A, RAE | 2 | µg |
Betakaroten | 19 | µg |
Witamina A, IU | 39 | IU |
Luteina i zeaksantyna | 27 | µg |
Witamina E | 0.59 | mg |
Witamina K | 7.3 | µg |
Gorzka czekolada a żelazo
Gorzka czekolada jest świetnym źródłem żelaza niehemowego 11.9 mg w 100 g. Warto wiedzieć, że żelazo pochodzenia roślinnego jest gorzej przyswajalne przez organizm niż żelazo hemowe (występujące w wędlinach i mięsie).
Gorzka czekolada a magnez
Gorzka czekolada 70-85% zawiera bardzo dużo magnezu 228 mg w 100 g produktu. Dlatego jest zalecana przy niedoborach magnezu.
Gorzka czekolada i jej właściwości
Gorzka czekolada ma wiele prozdrowotnych właściwości:
- wspomaga serce – regularne spożywanie gorzkiej czekolady zmniejsza ryzyko chorób serca;
- poprawia nastrój i funkcje poznawcze – spożywanie gorzkiej czekolady przynosi wiele korzyści dla mózgu. Badania wykazały, że czekolada stymuluje neurony, zmniejszając stres i poprawia nastrój;
- poprawia poziom cukru we krwi, zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę – spożywanie niewielkich ilości czekolady poprawia poziom glukozy we krwi. Wysoki poziom glukozy powoduje cukrzycę typu 2. Badania wykazały, że regularnie spożywanie gorzkiej czekolady zmniejsza dwukrotnie ryzyko zachorowania na cukrzycę;
- jest pomocna w odchudzaniu – gorzka czekolada pomaga kontrolować wagę, wystarczy zjeść odrobinę gorzkiej czekolady przed i po posiłku. Dzięki temu wyzwalany jest hormon, który sygnalizuje do mózgu uczucie pełności;
- zwalcza wolne rodniki – gorzka czekolada zawiera flawonoidy, które zwalczają wolne rodniki powodujące, m.in. proces starzenia się oraz choroby nowotworowe;
- wspomaga stan skóry – zawiera witaminy i minerały, które są korzystne dla skóry. Wysoki poziom przeciwutleniaczy ma właściwości chroniące przed promieniowaniem ultrafioletowym;
- obniża poziom złego cholesterolu – obniża poziom złego cholesterolu, ponieważ zawiera kwas oleinowy, który jest tłuszczem jednonasyconym;
- poprawia nastrój – gorzka czekolada poprawia nastrój i zmniejsza poziom stresu;
- wspomaga oczyszczanie nerek – ma łagodne działanie moczopędne, pobudza nerki do pracy oraz oczyszcza układ moczowy;
- redukuje kaszel – w czekoladzie jest teobromina, która jest skuteczna w walce z kaszlem.
Gorzka czekolada na dobry sen
Najnowsze badania przeprowadzone na Wydziale Nauk Biologicznych Uniwersytetu w Edynburgu wykazały, że w gorzkiej czekoladzie znajdują się składniki mineralne poprawiające jakość snu.
Gorzka czekolada na biegunkę
Amerykańskie badania wykazały, że ekstraktu kakaowy i flawonoidy zawarte w gorzkiej czekoladzie mogą zapobiegać biegunce. Naukowcy podkreślają, że gorzka czekolada była stosowana na biegunkę już przez starożytne ludy Ameryki Południowej.
Gorzka czekolada a odchudzanie
Gorzka czekolada zawiera polifenole, flawonole i katechiny, które wspomagają utratę wagi. Amerykańskie badania wykazały, że gorzka czekolada obniża poziom glukozy we krwi, co powoduje zmniejszenie masy ciała. Badania wykazały również, że spożywanie nawet niewielkiej ilości czekolady przed i po posiłku zwiększa uczucie sytości.
Gorzka czekolada a cukrzyca
Badania wykazały, że obecne w gorzkiej czekoladzie flawonoidy zapobiegają powstawaniu cukrzycy typu 2. Ponieważ obniżają poziom glukozy we krwi. Flawonoidy pomagają również w leczeniu cukrzycy i insulinoodpornosci.
Czekolada gorzka a indeks glikemiczny
Czekolada gorzka choć jest kaloryczną przekąską, to ma niski indeks glikemiczny (IG 22). Więc bardzo wolno podnosi poziom cukru we krwi. Czekolady gorzkiej nie można stosować w przypadku wystąpienia hipoglikemii, ponieważ podnosi poziom cukru we krwi na dłużej niż glukoza.
Gorzka czekolada – skutki nadmiernego spożywania
Gorzka czekolada, mimo że zawiera niewielką ilość cukru, to nadal jest bardzo kaloryczna. Warto pamiętać, że 1 g gorzkiej czekolady, to 6 kcal. Dlatego osoby zmagające się z otyłością i nadwagą powinny ograniczyć jej spożycie.
U osób spożywających gorzką czekoladę w nadmiarze często pojawia się alergia lub pseudoalergia. Jest to spowodowane dużą zawartością tyraminy, która może wywoływać migrenowe bóle głowy i kołatanie serca. Ryzyko wystąpienia takiej reakcji jest znacznie większe u osób, które zażywają leki z grupy inhibitorów monoaminooksydazy, ponieważ ten enzym jest odpowiedzialny za metabolizm tyraminy.
Co można zrobić z gorzkiej czekolady?
Gorzka czekolada wykorzystywana jest głównie do słodkich wypieków i deserów. Można ją posiekać, rozpuścić lub zmielić. Z gorzkiej czekolady można zrobić m.in. budyń, babeczki, glazurę i lizaki z czekolady. Bardzo popularne jest fondue czekoladowe. Gorzka czekolada jest stosowana zwłaszcza w wegańskich przepisach, ponieważ nie zawiera mleka.