• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
  • Przejdź do drugiego paska bocznego
☰
✖

Go4taste Blog

Idź do sklepu

Drugi sidebar

O surowcach

  • Bakalie
  • Cukier
  • Częste pytania
  • Herbaty
  • Kasze
  • Kawa
  • Mąki
  • Miody i syropy
  • Oleje
  • Orzechy
  • Owoce liofilizowane
  • Owoce suszone
  • Pestki i nasiona
  • Przyprawy
  • Ryże
  • Superfoods
  • Suplementy diety
  • Witaminy i minerały

Wyszukiwarka

Zaproponowane posty

świeży imbir w plastrach

Imbir i jego właściwości

Imbir nie tylko dodaje potrawom wyśmienitego i wyrazistego smaku - jest również pełen składników ...

Czytaj więcej

Jesteś tutaj: Home / Przyprawy / Z czym jeść paprykę wędzoną?

2 czerwca 2023

Z czym jeść paprykę wędzoną?

Spis treści pokaż
1. Co pasuje do wędzonej papryki?
2. Papryka wędzona i owoce
3. Papryka wędzona z warzywami
4. Papryka wędzona i mięso
5. Papryka wędzona z rybami i owocami morza
6. Papryka wędzona i orzechy
7. Papryka wędzona i inne przyprawy
8. Papryka wędzona i ryż
9. Papryka wędzona i sery
10. Najlepsze połączenia papryki wędzonej
11. Papryka wędzona – przepisy

Papryka wędzona jest popularną przyprawą zwłaszcza w kuchni wegetariańskiej. Ma słodki dymny smak z owocową nutą, dzięki temu wzbogaca dania swoim aromatem. Najczęściej jest łagodna, choć w sklepach dostępna jest również ostra papryka wędzona (produkowana jest z wędzonych papryczek chili).


Co pasuje do wędzonej papryki?

Wędzona papryka urozmaici smak zarówno dań z drobiu, jak i owoców morza, a także ziemniaków, paelli oraz innych potraw kuchni hiszpańskiej. Przyprawa ta podkreśla również smak ryżu, nabiału, orzechów i innych przypraw. Używana jest również w kremowych sosach i różnorodnych zupach, którym nadaje wędzonego smaku i pięknego pomarańczowego koloru. Wędzona papryka jest idealną przyprawą, jeśli wiesz, w jaki sposób możesz jej używać. Do czego najlepiej pasuje papryka wędzona?
Jest wiele sposobów na stosowanie papryki wędzonej. Ma ziemisty i delikatnie rozgrzewający smak, które podkreślą aromat dań z sosem śmietankowym, pomidorami, grzybami czy rybami. Stosowana jest głównie do nacierania lub marynowania różnego rodzaju mięs. Jednak najłatwiejszym sposobem na wykorzystanie wędzonej papryki jest dodawanie jej do potraw pod koniec gotowania. Jeśli szukasz inspiracji do nietypowych połączeń papryki wędzonej, to sprawdź naszą listę najsmaczniejszych przepisów z tą przyprawą. Gwarantujemy, że niektóre połączenia smakowe na pewno Cię zaskoczą.


Opakowanie Go4Taste

Papryka wędzona słodka - 200g – cena : 9,00 zł

Kup paprykę wędzoną w sklepie Go4taste

Papryka wędzona i owoce

Paprykę wędzoną można łączyć z różnorodnymi świeżymi owocami. Przyprawa ta podkreśli smak takich egzotycznych owoców jak: ananas, cytryna, limonka i melon kantalupa. Owoce te świetnie smakują w połączeniu z mięsem i papryką wędzoną.

Papryka wędzona z warzywami

Papryka wędzona wydobywa smak wielu różnorodnych warzyw z rodziny psiankowatych (papryka, dynia piżmowa, cukinia, pomidory i ziemniaki), z rodziny kapustnych (brokuły, brukselka, kalafior, sałata) oraz karczocha, cebuli i marchewki.

Papryka wędzona i mięso

Papryka wędzona pasuje niemal do każdego rodzaju mięs: drobiu, wieprzowiny i wołowiny. Sprawdzi się również do dziczyzny. Dlatego stosowana jest m.in. do różnych rodzajów gulaszów.

Papryka wędzona z rybami i owocami morza

Papryka wędzona idealnie współgra z wieloma gatunkami ryb. Szczególnie polecamy jej stosowanie do tilapii, łososia i dorsza. Pasuje również do dań z owoców morza, np. kraba.

Papryka wędzona i orzechy

Paprykę wędzoną można łączyć z różnorodnymi orzechami takimi jak: nerkowca, piniowe, włoskie oraz migdały, które podkreślą smak dań wytrawnych i słonych.

Papryka wędzona i inne przyprawy

Papryka wędzona jest uniwersalną przyprawą, która idealnie współgra z papryką słodką i ostrą, kminkiem, czosnkiem w proszku, pieprzem cayenne i czarnym. Papryka wędzona nadaje głębię smaku potrawom zawierającym cynamon, takim jak np. zupy, mięso, czy leczo.
Papryka wędzona podkreśla również smak miodu, syropu klonowego, sosu sojowego, oliwy z oliwek. Można stosować ją również w połączeniu z musztardą dijon, brązowym cukrem, solą morską i octem balsamicznym.

Papryka wędzona i ryż

Papryka wędzona i ryż to połączenie stosowane w wielu polskich domach. Jeśli lubisz takie zestawienie smaków, to wybierz ryż basmati, jaśminowy i arborio.

Papryka wędzona i sery

Smak papryki wędzonej współgra z serami twardymi m.in. parmezanem, czy cheddar oraz miękkimi, np. mozarella i serek śmietankowy. Z papryki wędzonej można wyczarować różnorodne dekoracje, np. na desce serów.

Najlepsze połączenia papryki wędzonej

Papryka wędzona ma dymny lekko cynamonowy smak, dzięki temu podkreśli aromat kandyzowanych orzechów, a nawet prażonej kantalupy. Świetnie komponuje się z różnorodnymi pomidorami i grzybami. Jeśli chcesz, aby danie nabrało odrobinę pikantności, to dodaj wędzoną paprykę.
Poniżej przedstawiamy najlepsze i sprawdzone połączenia z papryką wędzoną, które mają wyborny smak:
Ryż arborio z sercami karczochów oraz dodatkiem cytryny i wędzonej papryki. Takie zestawienie na pewno przypadnie do gustu wielu smakoszom.

  • Papryka wędzona świetnie współgra z kurczakiem, estragonem, masłem i śmietaną – z tych produktów można przygotować, np. kurczaka w sosie ziołowym. Do tego dania najlepiej pasuje ryż.
  • Gdy lubisz ziemniaki, to zapiecz je z oliwą z oliwek, czerwoną papryką i czarnym pieprzem. Jest to idealne danie zarówno na przystawkę, jak i danie główne.
  • Z majonezu, papryki wędzonej, świeżego czosnku i cytryny można wykonać smaczny sos, który pasuje, np. do sałatki z kurczakiem.
  • Dla miłośników owoców morza mamy świetną propozycję: krewetki, z dodatkiem oliwy, miodu i papryki wędzonej.
  • Sprawdzone przepisy na potrawy z dodatkiem wędzonej papryki
  • Papryka wędzona dodawana jest najczęściej do różnorodnych potraw mięsnych i wegetariańskich. Jednak ma o wiele szersze zastosowanie. W wielu restauracjach używana jest jako dekoracja zarówno dań zarówno do pikantnych, jak i słodkich. Poniżej przedstawiamy nietuzinkowe przepisy z zastosowaniem papryki wędzonej.

Czytaj również: Jak stosować paprykę wędzoną?

Papryka wędzona – przepisy

Sos Romesco

Sos Romesco podkreśli smak gnocchi. Sos można zastosować również do pieczonego mięsa. Jest szybki do przygotowania.

Składniki:

  • 500 g pomidorów w kawałkach
  • 100 g papryki konserwowej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki papryki wędzonej
  • 1 łyżka octu
  • 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlej oliwę. Dodaj czosnek, pomidory, paprykę konserwową i przyprawy. Podsmaż. Gdy ostygnie przelej do blendera. Zblenduj.
  2. Przelej do garnka. Zagotuj. Dopraw.

Burger z czerwonej fasoli

Burger z czerwonej fasoli jest smacznym wegańskim daniem. Możesz go zjeść zarówno z bułką, jak i podawać z ziemniakami i surówką.

Składniki:

  • 1 mały ziemniak
  • ¾ szklanki płatków owsianych
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • ½ pęczka zielonej cebulki
  • ½ szklanki łuskanych nasion słonecznika
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki czosnku w proszku
  • 1 ½ sosu sojowego

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzej do 190°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Ziemniaka ugotuj.
  3. W międzyczasie zmiel płatki owsiane na pył. Pokrój zieloną cebulkę.
  4. Fasolę odcedź i opłucz.
  5. W misce wymieszaj płatki owsiane, fasolę, nasiona słonecznika, ziemniaka i przyprawy. Wymieszaj, delikatnie rozgniatając fasolę palcami.
  6. Z powstałej masy uformuj 4 placki i ułóż je na blachach do pieczenia. Piecz 20 minut, a następnie odwróć i piecz 20 min z drugiej strony.

Wegańska zupa kukurydziana

Wegetariańska zupa kukurydziana jest smaczna i bardzo odżywcza. Dlatego tak trudno uwierzyć, że jest to zupa bez mięsa. Poniżej przedstawiamy sprawdzony przepis na to wspaniałe danie.

Składniki:

  • 1 l bulionu warzywnego
  • 2 szklanki wody
  • 600 g różowych ziemniaków
  • 2 duże marchewki
  • 200 g selera
  • 100 g orzechów nerkowca
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 kolb świeżej kukurydzy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy wsyp do miski. Zalej wodą. Przykryj i odstaw.
  2. Marchew, seler i ziemniaki umyj i obierz. Wszystkie warzywa pokrój w kostkę.
  3. Kolby kukurydzy umyj i pokrój na mniejsze części.
  4. Do dużego garnka wlej oliwę. Na ciepły tłuszcz wsyp warzywa. Podsmaż przez około 5 minut. Dodaj pokrojone kolby kukurydzy.
  5. Warzywa zalej bulionem i wodą. Dodaj przyprawy. Doprowadź do wrzenia. Gotuj do momentu, gdy warzywa będą miękkie.
  6. Gdy zupa wystygnie, to odsącz orzechy. Miksuj na najwyższych obrotach. Przelej z powrotem do garnka. Zagotuj.

Papryka wędzona ma intensywny smak i aromat, dzięki temu wystarczy odrobina, aby nadać wysublimowanego smaku potrawom. Wędzona papryka ma te same wartości odżywcze, co zwykła papryka, ale ma dodatkową zaletę – dymny aromat. Dlatego jest idealna zarówno do dań mięsnych, ryb i owoców morza oraz warzyw. Gdy lubisz smak papryki wędzonej, to wypróbuj nasze sprawdzone przepisy z użyciem tej przyprawy.

Powiązane wpisy

W kategorii:Przyprawy

Pierwszy Sidebar

Promowany produkt

Papryka wędzona słodka - 200g
Papryka wędzona słodka - 200g
9,00 zł
Kup w sklepie Kup

Copyright© 2025 · Brunch Pro by Feast Design Co.