Orzechy piniowe mają wielu zwolenników. Chciałbyś spróbować tych popularnych smacznych orzeszków i nie wiesz, z czym najlepiej je jeść? Poniżej garść smacznych porad i przepisów z orzeszkami piniowymi.
Orzechy pinii znajdują coraz większe rzesze zwolenników. Choć nadal przegrywają z popularnymi orzechami włoskimi oraz słodkimi migdałami. Warto, to zmienić, ponieważ orzeszki piniowe są pełne wartości odżywczych. Uważane są za afrodyzjak, ponieważ zawierają bardzo dużo cynku. Są świetnym źródłem witaminy K. Zawierają jej tyle samo, co orzechy nerkowca. Mają również sporo niacyny, która stymuluje układ nerwowy oraz potasu, który obniża ciśnienie krwi.
Więcej na temat prozdrowotnych właściwości orzeszków piniowych możesz przeczytać na naszym blogu w artykule: “Orzeszki piniowe i ich właściwości”.
W jaki sposób jeść orzechy piniowe? Poniżej przedstawiamy kilka sprawdzonych połączeń i przepisy z wykorzystaniem tego produktu.
Orzechy piniowe, jako świetny dodatek do…?
Orzechy piniowe tak jak inne rodzaje orzechów można jeść w różnych kombinacjach smakowych. Mają delikatnie gorzki smak, z wyczuwalną leśną nutą. Najczęściej stosowane są w daniach kuchni śródziemnomorskiej oraz meksykańskiej. Podawane w daniach z ryżu i kieliszkiem wybornego trunku. Są również składnikiem wielu słodkich dań oraz ciast i deserów.
Poniżej lista produktów, które w połączeniu z orzeszkami świetnie smakują. Dzięki temu można je wykorzystać do przygotowania różnych potraw i wypieków.
Orzeszki pinii i świeże owoce
Gdy chcesz połączyć orzeszki pinii ze świeżymi owocami, np. w sałatce owocowej. Świetnie komponują się z krajowymi owocami takimi jak: brzoskwinie, gruszki, jabłka, maliny i morele. Sprawdzą się również w połączeniu z egzotycznymi owocami, takimi jak: banany i cytrusy. Takie połączone podkreśli, np. smak carpaccio czy innych przystawek. Orzechy pinii komponują się również z suszonymi owocami: rodzynkami, śliwkami, żurawiną, wiśniami i morelami. Taka mieszanka będzie pasowała zarówno do bożonarodzeniowego keksa, jak i wielkanocnej paschy.
Orzeszki pinii z warzywami
Pinii używa się w kuchni śródziemnomorskiej do wyeksponowania smaku dań z dodatkiem warzyw. Stosowane są m.in. do zupy cebulowej, marchewkowej i dyniowej, pieczonego jarmużu i pasternaku. Podkreślą również smak potraw z papryki i słodkiego ziemniaka.
Orzeszki pinii i ryz
Gdy lubisz potrawy z ryżu, np. risotto to ich smak idealnie dopełnią orzeszki pinii. Pamiętaj, że warto je podawać z takimi rodzajami ryżu jak: biały, basmati, dziki i jaśminowy. Orzechy sprawdzą się najlepiej w potrawach z ryżu kuchni hiszpańskiej.
Orzechy z serami
Każdy koneser serów wie, że najlepiej ich smak uwydatniają winogrona i orzechy. Gdy serwujesz deskę serów z parmezanem albo szykujesz przystawki z ricottą, fetą lub kozim serem, to najlepszym dodatkiem do nich będą orzeszki pinii. Podkreślą także wykwintny smak mascarpone zarówno w deserach, jak i daniach z makaronu.
Orzechy pinii z innymi orzechami
Orzeszki pinii warto mieszać z orzechami włoskimi. Taka mieszanka wyeksponuje smak słodkich wypieków oraz niektórych dań, np. tarty, sałatki, pasty i potraw z makaronu.
Orzeszki pinii i przyprawy
Gdy dodajesz orzeszki pinii do takich potraw jak dania z makaronu, zup czy przystawek. Aby wydobyć głębię smaku, polecamy dodać do nich takie przyprawy jak pieprz cayenne, paprykę wędzoną i przyprawę włoską – do dań wytrawnych i na słono oraz cynamon i gałkę muszkatołową do potraw na słodko. Do takich potraw możesz dodać również płynny miód, cukier biały i brązowy oraz cukier waniliowy.
Orzechy pinii i alkohol
Orzechy pinii podkreślą także smak alkoholi takich jak: likier pomarańczowy i rumowy. Taka kompozycja idealnie współgra ze smakiem ciast i ciasteczek na zimno oraz klasycznej włoskiej kawy.
Smaczne pomysły na wykorzystanie orzechów piniowych
Nie ma wątpliwości, że orzeszki piniowe świetnie komponują się zarówno ze słodkimi, jak i słonymi dodatkami. Można je dodać do różnego rodzaju farszu, jak i dań z makaronu oraz słodkich i słonych wypieków.
Pesto z orzechami piniowymi
Jeśli jesteś smakoszem pesto, to powinieneś wypróbować przepis na pesto z orzechów piniowych. Możesz je dodać do makaronu i samodzielnie stworzyć prawdziwe włoskie danie. Pesto z orzechami pinii wybornie smakuje w zapiekanych bajglach wege.
Składniki:
- 200 g świeżych liści bazylii
- 2 ząbki czosnku
- 50 g orzechów piniowych
- 30 g twardego sera (polecamy cheddar lub roquefort)
- ½ szklanki oliwy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Cytrynę umyj i sparz.
- Czosnek obierz.
- Z bazylii obierz łodygi i umyj liście.
- Do kielicha robota kuchennego wrzuć czosnek, ser, liście bazylii oraz orzeszki piniowe. Włącz pulsacyjne obroty na kilka chwil.
- Wyłącz. Do blendera wlej olej i sok z cytryny, zblenduj do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Ciasteczka z orzechami piniowymi
Włoski przepis na bardzo smaczne ciasteczka piniowe, które można długo przechowywać (nawet do dwóch tygodni). Do ich wypieku możesz użyć mąki bezglutenowej. Niezbędna będzie masa marcepanowa (możesz kupić gotową w sklepie lub przygotować samodzielnie w domu).
Składniki:
- 225 g masy marcepanowej
- 3 łyżki cukru pudru
- 2/3 szklanki cukru drobno mielonego (do wypieków)
- 65 g mąki
- 3 białka
- 135 g orzechów pinii
Sposób przygotowania:
- Do robota kuchennego wrzuć masę marcepanową, biały cukier. Blenduj do uzyskania gładkiej masy.
- Dodaj do masy 2 białka i cukier puder. Ponownie zblenduj do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Przełóż ciasto do miski i włóż do lodówki na około 20 min.
- W międzyczasie ubij białko w osobnej misce, do drugiej miski wsyp orzechy, a do trzeciej mąkę (jest potrzebna tylko do moczenia rąk w celu formowania ciastek).
- Wyciągnij masę z lodówki, oprósz ręce mąką i za pomocą łyżki nabieraj kuleczki, które będziesz formował.
- Kuleczki z ciasta najpierw zanurz w białku, a następnie delikatnie rozpłaszcz i ułóż na ciastko orzeszki piniowe.
- Piecz około 20 min w temp. 165°C.
Sałatkę z orzechami piniowymi
Sałatki stały się jedną z popularniejszych potraw. Są szybkie do wykonania i bardzo sycące. Są idealnym posiłkiem na drugie śniadanie lub lunch. Poniżej podajemy przepis na śródziemnomorską sałatkę z komosy ryżowej. Główny składnik możesz zamienić na brązowy ryż lub kaszę jaglaną. W okresie jesienno-zimowym zamiast świeżych warzyw możesz polecamy zastosować konserwowe ogórki i paprykę.
Składniki:
- 200g komosy ryżowej
- 100g pomidorków koktajlowych
- 1 ogórek długi
- 120 g papryki czerwonej świeżej
- 120 g sera feta
- 65 g orzechów piniowych
- Składniki sosu:
- ¼ szklanki oliwy z oliwek lub oleju
- 2 łyżki octu winnego
- 1 łyżki płynnego miodu (najlepszy będzie wrzosowy lub leśny)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka ziół włoskich
- ½ łyżeczki musztardy
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Ugotuj komosę ryżową zgodnie z opisem na opakowaniu.
- W małej miseczce wymieszaj wszystkie składniki sosu odstaw na około 30 min.
- Pomidorki umyj, przekrój na pół.
- Ogórek umyj, obierz i pokrój w półksiężyce.
- Paprykę umyj, pokrój na cienkie paseczki.
- Orzeszki upraż na patelni.
- Ser feta pokrój na kostkę.
- Do miski wrzuć pokrojone warzywa, ser feta, wystudzona komosę ryżową oraz ostudzone orzeszki pinii. Zalej sosem. Wymieszaj. Odstaw na około 30 min.