• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
  • Przejdź do drugiego paska bocznego
☰
✖

Go4taste Blog

Idź do sklepu

Drugi sidebar

O surowcach

  • Bakalie
  • Cukier
  • Częste pytania
  • Herbaty
  • Kasze
  • Kawa
  • Mąki
  • Miody i syropy
  • Oleje
  • Orzechy
  • Owoce liofilizowane
  • Owoce suszone
  • Pestki i nasiona
  • Przyprawy
  • Ryże
  • Superfoods
  • Suplementy diety
  • Witaminy i minerały

Wyszukiwarka

Zaproponowane posty

Czy suszone owoce są tak zdrowe jak świeże?

Czy suszone owoce są tak zdrowe jak świeże?

Bez względu na to, czy są świeże, czy suszone, owoce są pożywne. Oba rodzaje są pełne witamin, ...

Czytaj więcej

Jesteś tutaj: Home / Witaminy i minerały / Witamina D źródła

3 grudnia 2019

Witamina D źródła

Spis treści pokaż
1. Co należy wiedzieć na temat witaminy D
2. Zadania i działanie wit. D w organizmie
3. Źródła witaminy D w pożywieniu
4. Niedobór witaminy D
5. Położenie geograficzne a witamina D – jak leczyć się naturą
6. Suplementacja

Witamina D powstaje w skórze z prowitaminy D pod wpływem promieni słonecznych (nadfioletowych). Witamina D3 powstała w wyniku promieniowania, biosyntezy w skórze, stanowi 80 – 100% potrzebnej ilości tej witaminy w naszych organizmach.

Co należy wiedzieć na temat witaminy D

Występuje w dwóch formach:

  • ergokalcyferol (witamina D2 ),występuje naturalnie w roślinach i drożdżach 
  • cholekalcyferol (witamina  D3 ), występuje w organizmach zwierząt i ryb, a także pod wpływem promieni słonecznych, powstaje w naszym organizmie

Zadania i działanie wit. D w organizmie

  • reguluje gospodarkę wapniowo – fosforową
  • dba o zdrowe i mocne kości oraz zęby
  • zapobiega krzywicy, choroby kręgosłupa, u dzieci
  • zapobiega i pomaga leczyć osteoporozę, zwiększa gęstość kości oraz zapewnia odpowiednią ich mineralizację
  • przeciwdziała mięśniobólom
  • bierze udział w podnoszeniu odporności organizmu
  • działa energizująco na nasz organizm i samopoczucie
  • reguluje sen

Źródła witaminy D w pożywieniu

  • gorzka czekolada
  • grzyby shiitake
  • żółtko jaja
  • przetwory mleczne, np. ser żółty
  • tłuste ryby
  • tran
  • makrela
  • tuńczyk
  • łosoś
  • śledź
  • pstrąg
  • *mleko ludzkie
Produkty bogate w witaminę D

Niedobór witaminy D

Witamina D jest jedną z najważniejszych witamin w całym naszym okresie rozwojowym. Szczególnie istotne jest, aby niemowlęta i dzieci dostawały jej odpowiednią dawkę. 

  • brak odpowiedniej ilości wit. D w organizmie prowadzi do zaburzeń wchłaniania wapnia i fosforu, które są pierwiastkami wchodzącymi w skład kości
  • niedobór witaminy D w diecie kobiety w ciąży, może powodować późniejsze choroby u dziecka, np. krzywicę.
  • ograniczony czas przebywania na świeżym powietrzu (spacery, sport) może grozić brakiem witaminy D

Objawy niedoboru wit. D u małych dzieci (niemowląt):

  • częsty płacz
  • pocenie się głowy i całego ciała
  • zaburzenia snu
  • brak apetytu i zahamowanie przyrostu wagi ciała
  • biegunka lub zaparcia
  • ograniczenie ruchowe

Objawy niedoboru u dorosłych:

  • zmniejszenie gęstości kości i psucie się zębów
  • osteoporoza
  • pogorszona jakość snu 
  • zmniejszona odporność na niektóre choroby zakaźne
  • pogorszenie nastroju
  • obniżenie poziomu energii 

Dzienna dawka witaminy D jest dostarczana już podczas 15 minut przebywania na słońcu (nie jest możliwe przedawkowanie wit. D w tej formie, należy jednak uważać na nadmierną emisję promieni słonecznych, zakrywać głowę i chłodzić ciało).

Położenie geograficzne a witamina D – jak leczyć się naturą

W Polsce czynne promieniowanie słoneczne przypada głównie na miesiące od marca do października, w ty najmocniejsze około czerwca i lipca, a najsłabsze w grudniu. 

Aby zapobiegać niskiej ilości witaminy D, należy spędzać wiele czasu na świeżym powietrzu. W okolicy godzin południowych, jeżeli nie doskwiera upał, warto spędzać aktywnie czas na zewnątrz. Kiedy przebywamy w lesie, odbite promienie słoneczne, także przenikają do skóry, racząc nas wysoką dawką potrzebnej witaminy D.  W górach zaś, panują najlepsze warunki nasłonecznienia a taka aktywność, niesie ze sobą cały wachlarz korzyści.

Mgła, dym, kurz i (brudne) szyby, pochłaniają promienie nadfioletowe, czyli zmniejszają mocno możliwość wchłaniania witaminy D przez skórę.

Suplementacja

Jeszcze wiele lat temu, za główne źródło witaminy D był uznawany tran. Podawano go zarówno dzieciom, jak i dorosłym. W niektórych krajach nadmorskich, spożywa się go w dużych ilościach, na przykład w Islandii, gdzie dominuje wietrzna i deszczowa pogoda, a mieszkańcy odczuwają brak promieni słonecznych.

Witamina D jest rozpuszczalna w tłuszczach. Dlatego spotyka się ją najczęściej w formie kapsułki. Na rynku dostępne są także roślinne odpowiedniki tej witaminy (bez żelatyny i produktów odzwierzęcych). Można spotkać się też z wit. D w kroplach (często podawana dzieciom) lub aerozolu.

Regularne i dłuższe spożywanie odpowiednio dobranej dawki wit. D, pozwala zaobserwować poprawę nastroju oraz lepszą “mobilność” kości i stawów.

Niektóre produkty spożywcze, na przykład nabiał, płatki kukurydziane lub mleka roślinne, są wzbogacane o witaminę D.

Bibliografia: 

Domowy poradnik medyczny pod red. K. Janickiego, Warszawa 1989

L. Kie, K. Bonan, Okinawa food, wyd. Muza, Warszawa 2018.

Powiązane wpisy

W kategorii:Witaminy i minerały

Pierwszy Sidebar

Promowany produkt

Migdały kalifornijskie duże całe - 1kg Nonpareil
Migdały kalifornijskie duże całe - 1kg Nonpareil
42,00 zł
Kup w sklepie Kup

Copyright© 2025 · Brunch Pro by Feast Design Co.