• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
  • Przejdź do drugiego paska bocznego
☰
✖

Go4taste Blog

Idź do sklepu

Drugi sidebar

O surowcach

  • Bakalie
  • Cukier
  • Częste pytania
  • Herbaty
  • Kasze
  • Kawa
  • Mąki
  • Miody i syropy
  • Oleje
  • Orzechy
  • Owoce liofilizowane
  • Owoce suszone
  • Pestki i nasiona
  • Przyprawy
  • Ryże
  • Superfoods
  • Suplementy diety
  • Witaminy i minerały

Wyszukiwarka

Zaproponowane posty

Z czym jeść ryż basmati?

Do czego pasuje ryż basmati? To ryż idealny do dań kuchni indyjskiej, czyli do aromatycznego curry, ...

Czytaj więcej

Jesteś tutaj: Home / Miody i syropy / Syrop z imbiru – właściwości i zastosowanie

29 lipca 2022

Syrop z imbiru – właściwości i zastosowanie

Spis treści pokaż
1. Jak jest zrobiony syrop z imbiru?
2. Najważniejsze właściwości imbiru
3. Właściwości prozdrowotne syropu z imbiru? Na co pomaga?
4. Przepis na syrop z imbiru
5. Jak kupić dobry syrop z imbiru gotowy?
6. Jak dawkować syrop z imbiru?
7. Jak stosować syrop z imbiru w kuchni?


Imbir jest rośliną o wielu prozdrowotnych właściwościach. Dlaczego warto włączyć do swojej diety syrop z imbiru? Na co pomaga?

Jak jest zrobiony syrop z imbiru?

Przemysłowy syrop z imbiru wykonywany jest z kłączy imbiru lub soku imbirowego. Domowy syrop imbirowy wykonywany jest zawsze z kłącza imbiru z dodatkiem wody i cukru.

Najważniejsze właściwości imbiru

Korzeń imbiru zawiera głównie węglowodany (17,7 g w 100 g) oraz śladowe ilości białka i tłuszczu. Zawiera wiele witamin: A, z grupy B, C i K oraz minerały: wapń, żelazo, magnez, potas, sód, cynk. Zawiera również nasycone kwasy tłuszczowe nasycone i wielonienasycone. Zawiera także olejki eteryczne, np. gingerol i zinferon.

Ma silne właściwości lecznicze

W medycynie tradycyjnej wykorzystywane są właściwości lecznicze imbiru. Używany jest do wspomagania trawienia. Zmniejsza nudności i inne problemy związane z układem trawiennym. Imbir zawiera gingerol, który ma wiele prozdrowotnych właściwości. Badanie[1] wykazało, że imbir zmniejsza stres oksydacyjny, który może być przyczyną wielu chorób.

Pomaga w walce z porannymi nudnościami

Z analizy danych [2] wynika, że imbir jest skuteczny w walce z nudnościami. Pomaga również łagodzić nudności i wymioty u osób, które poddawane są niektórym rodzajom operacji.

Jest pomocny w utracie wagi

Przegląd i metaanaliza randomizowanych badań kontrolowanych[3] wykazały, że suplementacja imbirem zmniejsza masę ciała oraz stosunek tali do bioder u osób z otyłością lub nadwagą.

Pomaga w chorobach zwyrodnieniowych stawów

Zwyrodnienia stawów są bardzo częstą dolegliwością u osób w jesieni życia. Badanie[4] wykazało, że osoby, które stosowały imbir w czasie choroby, odczuwały mniejszy ból i dyskomfort związany ze zwyrodnieniem stawów. Inne badanie[5] wykazało, że miejscowe stosowanie mieszanki z imbiru, cynamonu, oleju sezamowego i mastyksu zmniejsza ból i sztywność stawów u osób chorujących na zwyrodnienie stawu kolanowego.

Pomaga w leczeniu chronicznej niestrawności

Zaleganie pokarmu w żołądku jest jedną z przyczyn chronicznej niestrawności. Badanie[6] wykazało, że imbir przyspiesza opróżnianie żołądka, dzięki temu zmniejsza występowanie głównej przyczyny niestrawności i dyskomfortu z tym związanego.

Pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi

Wysoki poziom LDL zwiększa ryzyko występowania chorób układu sercowo- naczyniowego. Badanie[7] wykazało, że stosowanie imbiru przez 3 miesiące obniża poziom złego cholesterolu o 17,74%. To samo badanie wykazało również, że imbir zmniejsza liczbę trójglicerydów we krwi.

Poprawia pracę mózgu i chroni przed chorobami neurodegeneracyjnymi

Przewlekłe stany zapalne oraz stres oksydacyjny wpływają niekorzystnie na mózg. Niektóre badania[8] sugerują, że zawarte w imbirze przeciwutleniacze mogą hamować reakcje zapalne, które występują w mózgu. Badanie[9] przeprowadzone na grupie kobiet w średnim wieku wykazało, że regularne stosowanie imbiru poprawia sprawność mózgu- pamięć roboczą i czas reakcji.


Opakowanie Go4Taste

Syrop imbirowy z cytryną - 500 ml – cena : 17,00 zł

Kup syrop imbirowy w sklepie Go4taste

Właściwości prozdrowotne syropu z imbiru? Na co pomaga?

  • Syrop z imbiru polecany jest zwłaszcza w czasie przeziębienia i grypy, ponieważ łagodzi infekcje dróg oddechowych. Ma również właściwości rozgrzewające i napotne. Warto go zacząć przyjmować od razu, gdy wystąpią pierwsze objawy infekcji lub gdy przemarzłeś. Stosowanie syropu z imbiru skróci czas choroby oraz spowoduje jej łagodniejszy przebieg.
  • Syrop imbirowy można również stosować przy dolegliwościach układu pokarmowego, np. spowodowanych zatruciem pokarmowym lub chorobą lokomocyjną.
  • Może być również stosowany przez kobiety w ciąży w celu złagodzenia dolegliwość związanych z układem pokarmowym.

Przepis na syrop z imbiru

Do przygotowania domowego syropu z imbiru warto użyć cytryny z upraw ekologicznych oraz miodu z regionalnych uli.

Przepis na domowy syrop z imbiru z dodatkiem miodu i cytryny

Składniki:

  • 2 duże cytryny
  • płynny miód, np. wielokwiatowy lub leśny,
  • korzeń imbiru o długości około 5 cm.

Sposób przygotowania:

  1. Cytryny umyj, a następnie sparz wrzątkiem.
  2. Pokrój w cienkie plasterki. Usuń w międzyczasie pestki.
  3. Imbir obierz. Umyj. Zetrzyj na drobnych oczkach.
  4. Do suchego wyparzonego wcześniej słoika wlej 2 łyżki ulubionego miodu.
  5. Ułóż na miodzie 4 plasterki cytryny.
  6. Na nie połóż 3 łyżki startego imbiru. Wlej ponownie 2 łyżki miodu.
  7. Czynność powtarzaj do wypełnienia słoika.
  8. Zalej zawartość słoika miodem.
  9. Szczelnie zamknij. Pozostaw w lodówce na min. 24 godziny.
  10. Po upływie tego czasu syrop jest gotowy.

Przygotowanie syropu z imbiru jest pracochłonne i wymaga dobrej jakości produktów. Dlatego warto zakupić dobrej jakości syrop z imbiru ze sprawdzonego sklepu ze zdrową żywnością.

Jak kupić dobry syrop z imbiru gotowy?

Syrop imbirowy jest produktem, który występuje w różnych formach. W sprzedaży można znaleźć syropy zawierające wyciąg z kłącza imbiru lub syropy cukrowe, które wykorzystywane są głównie jako dodatek do deserów.

W sprzedaży można znaleźć kilka różnych rodzajów syropów imbirowych:

  • „syropy barmańskie”: są dodawane do kawy, drinków oraz koktajli. Najczęściej w swoim składzie zawierają syrop glukozowo- fruktozowy, barwniki i karmel. Takich syropów nie należy kupować, bo są niekorzystne dla zdrowia;
  • syropy na bazie cukru: mają płynną konsystencję, świetnie sprawdzą się jako dodatek do deserów, placuszków i sałatek owocowych. Ten rodzaj syropu stanowi świetną alternatywę dla cukru. Może być bazą dla marynat i desigów;
  • syropy na bazie soku z imbiru: jest najbardziej wartościowy ze wszystkich wymienionych wyżej syropów. Jest bogate w cenne składniki odżywcze, które są zawarte w imbirze. Nie zawiera sztucznych barwników i aromatów. Może zawierać cukier. Świetnie sprawdzi się do słodzenia napojów (zwłaszcza w sezonie jesienno- zimowym).

Jak dawkować syrop z imbiru?

Syrop z imbiru można podawać dzieciom po ukończeniu 1 roku życia. Osobie dorosłej w czasie choroby zalecamy dawkowanie 3 łyżek syropu z imbiru dziennie. Dla wzmocnienia odporności wystarczy jeść 1 łyżkę syropu dziennie przed śniadaniem.

Herbata imbirowa

Jak stosować syrop z imbiru w kuchni?

Syrop imbirowy ma wszechstronne zastosowanie w kuchni. Oto kilka pomysłów na jego wykorzystanie.

  • Użyj syropu imbirowego jako polewy na naleśniki lub gofry
  • Zastosuj zamiast cukru w gorących i zimnych napojach (np.herbacie).
  • Użyj do polewania słodkich racuchów i gofrów.
  • Można nim również dosłodzić podane na śniadanie müsli, owsiankę lub pudding.
  • Zastosuj jako polewę do lodów.
  • Polej syropem sałatką owocową.
  • Wykorzystaj do urozmaicenie smaku sosów.
  • Zastosuj w przepisach na marynaty.
  • Połącz z cytryną i tymiankiem i użyj jako polewy na kurczaku przed pieczeniem

Przypisy:

  1. Biological properties of 6-gingerol: a brief review, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25230520/, [dostęp 29.07.2022r]
  2. Ginger on Human Health: A Comprehensive Systematic Review of 109 Randomized Controlled Trials, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7019938/ [dostęp 29.07.2022r]
  3. The effects of ginger intake on weight loss and metabolic profiles among overweight and obese subjects: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29393665/ [dostęp 29.07.2022r]
  4. Efficacy and safety of ginger in osteoarthritis patients: a meta-analysis of randomized placebo-controlled trials, https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S106345841401276X [dostęp 29.07.2022r]
  5. Comparing analgesic effects of a topical herbal mixed medicine with salicylate in patients with knee osteoarthritis, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22308653/ [dostęp 29.07.2022r]
  6. Ginger in gastrointestinal disorders: A systematic review of clinical trials, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6341159/ [dostęp 29.07.2022r]
  7. Effects of Ginger on LDL-C, Total Cholesterol and Body Weight, https://www.walshmedicalmedia.com/open-access/effects-of-ginger-on-ldlc-total-cholesterol-and-body-weight-2471-2663-1000140.pdf [dostęp 29.07.2022r]
  8. Ginger components as new leads for the design and development of novel multi-targeted anti-Alzheimer’s drugs: a computational investigation, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4211852/ [dostęp 29.07.2022r]
  9. Zingiber officinale Improves Cognitive Function of the Middle-Aged Healthy Women, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3253463 [dostęp 29.07.2022r]

Powiązane wpisy

W kategorii:Miody i syropy

Pierwszy Sidebar

Promowany produkt

Syrop imbirowy z cytryną - 500 ml
Syrop imbirowy z cytryną - 500 ml
17,00 zł
Kup w sklepie Kup

Copyright© 2025 · Brunch Pro by Feast Design Co.