Egzotyczne pomelo coraz częściej trafia na nasze stoły. Najchętniej spożywamy go w wersji świeżej jak inne cytrusy – pomarańcze czy grejpfruty. Nie każdy jednak wie, że w pomelo można jeść nie tylko miąższ, ale również pyszną i wartościową skórkę.
Co to jest pomelo i jako rośnie?
Pomelo (Citrus grandis) to pyszny owoc cytrusowy, który pochodzi z Azji Południowej i Południowo-Wschodniej. Blisko spokrewniony jest z grejpfrutem, jednak jest od niego zdecydowanie większy. Pomelo zdecydowanie góruje rozmiarami nad innymi owocami cytrusowymi. To największym spośród wszystkich cytrusów a średnica owocu osiąga 30 cm.
Skórka pomelo jest jasnozielona lub żółta a kształt owocu przypomina łzę. Miąższ pomelo, podobnie jak jego skórka, jest jasnozielony lub żółty.
Pomimo tego, że pomelo wywodzi się z Azji Południowej i Południowo-Wschodniej coraz częściej uprawiany jest również w pozostałych krajach tropikalnych, również w Kalifornii. Na Hawajach owoc pomelo znany jest pod nazwą jabong.
Jak smakuje pomelo?
Smak pomelo jest bardzo zbliżony do grejpfruta, ale znacznie łagodniejszy. To owoce słodsze,które nie mają w sobie tej goryczki, jaka jest cechą wyróżniającą grapefruita. Niektóre odmiany pomelo są mniej soczyste.
Świeże pomelo i jego właściwości
Pamelo podobnie jak inne cytrusy jest bogaty w witaminy szczególnie witaminę C jest stanowi bogate źródło witaminy C, a także przeciwutleniaczy i minerałów, tym potasu. W jednym świeżym pomelo znajduje się
- Kalorie: 231 kcal
- Białko: 5 gramów
- Tłuszcz: 0 gramów
- Węglowodany: 59 gramów
- Błonnik: 6 gramów
- Ryboflawina: 12,6% dziennej wartości – DV
- Tiamina: 17,3% (DV)
- Witamina C: 412% (DV) !!!
- Miedź: 32% (DV)
- Potas: 28% (DV)
Jak widać w pierwszym rzut oka zawartość witaminy C w pomelo aż trzykrotnie przekracza rekomendowana porcję dzienną. Pomelo to również bogate źródło błonnika pokarmowego, a także antyoksydantów. Przeciwutleniacze przyczyniają się do zmniejszenia stresu oksydacyjnego komórek i w ten sposób niwelują zagrożenie stanów zapalnych i poważnych chorób.
Jak jeść soczyste pomelo?
Pomelo podobnie jak inne cytrusy z powodzeniem można spożywać solo jako pyszna soczysta przekąska. Doskonale nadają się do wszelkiego rodzaju słodkich i pikantnych sałatek. Ze świeżego pomelo można przygotować również marmoladę tak jak robimy marmoladę pomarańczową, a także wykorzystać go do przygotowania pysznego soku. Wyciśnięty sok z pomelo stanowi również doskonałą marynatę dla mięsa – zmiękcza je i sprawia, że jest bardziej kruche.
Skórka z pomelo i jej właściwości
Skórka z pomelo jest również jadalną częścią tego owocu. Bardzo często jest wysuszona i karmelizowana i stosowana jako pyszny pyszna przekąska. Skórka podobnie wykazuje się właściwościami zdrowotnymi.
Pomaga w obniżeniu cholesterolu i wspomaga krążenie krwi
Skórka pomelo zawiera rozpuszczalny błonnik zwany pektyną. Pektyna może pomóc w obniżeniu poziom cholesterolu we krwi, wspomagać krążenie krwi i zapobiegać chorobom układu krążenia
Wzmacnia odporność organizmu
Skórka zawiera znaczne ilości witaminy C, co wpływa na wzmocnienie organizmu wzmocnienie odporności, a także działa przeciwutleniająco na organizm i komórki
Obniża ryzyko kamieni nerkowych
W skórce pomelo znajduje się wiązki d-limonenu, które mogą zapobiegać tworzeniu się i rozpuszczaniu kamieni nerkowych.
Zapobiega nowotworom
Skórka pomelo ma bogate źródło przeciwutleniaczy, które zapobiegają nowotworom.
Oprócz witaminy C pomelo zawiera również związki zwany naryngeniną. Jest skuteczny w walce z rakiem prostaty, ponieważ pomaga naprawić uszkodzenia DNA w komórkach prostaty. Zawiera również substancje, które pomagają w walce wszelkiego typu nowotworami jak jamy ustnej, płuc czy żołądka.
Promuje zdrowie skóry
Pomelo zawiera dużą ilość witaminy A i C, minerałów i przeciwutleniaczy, które mogą korzystnie wpływać na naszą skórę i cerę. Witamina C działa jako przeciwutleniaczom i stymuluje również produkcję kolagenu skórnego, który nadaje skórze gładkość i elastyczność. Przeciwutleniacz retinol nadaje skórze miękkość i odnawia uszkodzoną skórę oraz leczy przebarwienia skóry.
Jak jeść skórkę z pomelo?
- Skórka suszona z pomelo zazwyczaj doprawiona jest syropem lub cukrem. Doskonale nadaje się do jedzenia solo jako słodka i chrupiąca przekąska.
- Skórkę pomelo można pokroić i wrzucić do musli, owsianki i płatków śniadaniowych. Smak skórki z pomelo ożywi i wzbogaci nasze śniadanie oraz dodaje im nieco egzotyki.
- Skórka z pomelo można również dodawać do różnego typu wypieków zarówno do wnętrza ciast, jak i w formie dekoracji. Zielone płatki pomelo będą ładnie prezentować się na wszelkiego typu ciastach, tortach, babeczkach, a także deserach.